Μόδα

Balaclava: Το stylish κομμάτι που φορά όλη η Ευρώπη φέτος

Αν περιηγηθείτε στο Instagram, το TikTok ή το Pinterest αυτόν τον χειμώνα, θα δείτε χιλιάδες νεανικά πρόσωπα να πλαισιώνονται μέσα σε κάτι που μοιάζει με πλεκτή κάλτσα. Η balaclava, που μερικές φορές αποκαλείται και μάσκα του σκι, δεν αποτελει trend του 2021 -φορέθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1960 από σταρ και κοινές θνητές- φέτος το χειμώνα όμως κατάφερε να αναρριχηθεί στη λίστα των τάσεων και να είναι αυτήν τη στιγμή η πιο καυτή τάση της μόδας για το χειμώνα του 2021-22.

Φέτος brands όπως Miu Miu, Marine Serre και Jacquemus έδωσαν τη δική τους εκδοχή στο statement αξεσουάρ. Η Miu Miu παρουσίασε τη συλλογή της για τη σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας 2021 μπροστά σε ένα χιονισμένο τοπίο, ντύνοντας τα μοντέλα με puffy καπιτονέ μπουφάν, ανάλαφρα slip-dresses, χνουδωτές snow-boots και φυσικά πλεκτά balaclava σκουφάκια σε μία ποικιλία γήινων αποχρώσεων.

Τυπικά κατασκευασμένο από μαλλί, μοχέρ ή κάποια άλλη μορφή νήματος, ττο συμπαθητικό αυτό σκουφάκι αφήνει χώρο στο πρόσωπο για να φανούν μόνο… τα μάτια, η μύτη και το στόμα. Τα βασικά δηλαδή. Στο TikTok, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν 102,6 εκατομμύρια βίντεο που συνδέονται με το hashtag «#balaclava», ενώ άλλα 248.000 άτομα στο Instagram έχουν δημοσιεύσει σχετικά με το ασυνήθιστο αξεσουάρ. Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί και στο Google, με το ερώτημα “πώς να πλέκεις μια μπαλακλάβα” να αυξάνεται περισσότερο από 5000% τους τελευταίους 12 μήνες.

«Πρόσφατα σχέδια μπαλακλάβας από τη Stella McCartney μέχρι εκείνα που πωλούνται τώρα στο Zara ικανοποιούν τη ζήτηση όλων των ηλικιών», δήλωσε η Jessica Payne, επικεφαλής μόδας του Pinterest. Σημείωσε ότι οι αναζητήσεις για μπαλακλάβες έχουν αυξηθεί κατά 230% από τις αρχές Νοεμβρίου.

Το αξεσουάρ έχει γίνει το αγαπημένο του χειμώνα, εν μέρει λόγω της ευκολίας του σε έναν κόσμο με χρήση μάσκας. «Νομίζω ότι (η τάση είναι) κατά 90% λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα τώρα έχοντας ένα μέρος του προσώπου τους καλυμμένο», σχολίασε ένας χρήστης στο TikTok. «Αυτή η τάση ταιριάζει τόσο καλά στην πανδημία», συμφώνησε ένας άλλος.

Miu Miu

Μετασοβιετικό στυλ

Λοιπόν, από πού προήλθε η μπαλακλάβα και πώς αιχμαλώτισε τη φαντασία μερικών από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας;

Ιστορικά, η μπαλακλάβα συνδέεται συχνότερα με πολεμικές τακτικές παρά με τις πασαρέλας. Αυτές οι “μάσκες” πήραν το όνομά τους από την ουκρανική πόλη-λιμάνι Balaclava, η οποία έγινε το σκηνικό μάχης το 1854 κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, όπου βρετανικά και ιρλανδικά στρατεύματα στάλθηκαν για να πολεμήσουν Ρώσους στρατιώτες σε συνθήκες παγετού.

Το ηθικό κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν χαμηλό, κυρίως επειδή ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε με τη φθαρμένη καλοκαιρινή του στολή. Όταν τα νέα για αυτή τη σκανδαλώδη έλλειψη προμηθειών ταξίδεψαν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανίδες άρχισαν να πλέκουν καπέλα για τους άνδρες τους και να τους στέλνουν στους στρατώνες.

Το πλεκτό κάλυμμα κεφαλής έγινε από τότε σύμβολο της πολιτοφυλακής της Ανατολικής Ευρώπης, αφού χρησιμοποιήθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές διαδηλωτές για να αποφύγουν την παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης

Το βίντεο με τις απίθανες ατάκες με το οποίο αποχαιρετά η Φίνος Φιλμ το 2021

Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε κοριτσάκι – Αναζητούνται οι γονείς – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Επιλέγουμε την παράσταση «Τρομεροί Γονείς» του Ζαν Κοκτώ

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Παρουσιάστηκε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα πρόληψης Υγείας για 3 καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα

Το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω», σε ειδική εκδήλωση στο…

10 ώρες ago

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χώρισαν μετά από 6 χρόνια γάμου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου η είδηση πως η…

1 ημέρα ago

Ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων για την Τόσκα στο Ηρώδειο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ωδείο Ηρώδου…

1 ημέρα ago

Dua Lipa: Η εντυπωσιακή Chanel τουαλέτα της που χρειάστηκε 1.000 ώρες να φτιαχτεί

Στην κορυφή των πιο επιδραστικών καλλιτεχνών για το 2024 τοποθέτησε το περιοδικό ΤΙΜΕ τη Dua…

1 ημέρα ago

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φρέσκα ζυμαρικά με σπανάκι και κάσιους (φωτογραφία)

Φρέσκα ζυμαρικά ιταλικής προέλευσης, που μπορεί να περιέχουν αραχίδες, ανακαλεί ο ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με την…

1 ημέρα ago

CITRUS: Ανακαλύψτε όλα τα αρώματα της Χίου!

Η CITRUS ανακοινώνει με υπερηφάνεια το λανσάρισμα του νέου της ηλεκτρονικού καταστήματος, προσφέροντας στο καταναλωτικό…

1 ημέρα ago