Αρχική > Featured > Κορωνοϊός: Πόσα σταγονίδια “εκτοξεύεις” κάθε φορά που βήχεις ή φταρνίζεσαι;

Κορωνοϊός: Πόσα σταγονίδια “εκτοξεύεις” κάθε φορά που βήχεις ή φταρνίζεσαι;

8.000 σταγονίδια μπορεί να εκτοξευτούν κάθε φορά που κάποιος φταρνίζεται ή βήχει. Μπορεί το νούμερο να μας σοκάρει αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Πείραμα που διεξήγαγαν Ιάπωνες επιστήμονες έδειξε ότι όταν βήχουμε ή μιλάμε σε κοντινή απόσταση με κάποιον, χιλιάδες σταγονίδια εκτοξεύονται από το στόμα μας και διαχέονται στο περιβάλλον.

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται όχι μόνον από το φτάρνισμα ή τον βήχα, αλλά και με την ομιλία ή ακόμη και την αναπνοή, αποδεικνύουν νέες έρευνες, σύμφωνα με την ενημέρωση επιτροπής ειδικών προς τον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος συνυπάρχει στον ίδιο χώρο με νοσούντα από κορωνοϊό, λόγω καραντίνας, η πιθανότητα να νοσήσει και ο ίδιος είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού αν ο ασθενής βήχει μπορεί να διαχέει στο χώρο της οικίας μέχρι και 100.000 σταγονίδια.

Ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής για αναδυόμενες λοιμώδεις νόσους, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που υπογράφει τη σχετική επιστολή, τόνισε ότι ο αερολυμένος κορωνοϊός, από την ομιλία ή την αναπνοή, μπορεί να παραμείνει στον αέρα και να μολύνει κάποιον που θα βρεθεί στο ίδιο σημείο αργότερα. Ο χρόνος παραμονής των αερολυμάτων στον αέρα εξαρτάται από παράγοντες, όπως το ιικό φορτίο που απελευθερώνεται από τον ασθενή και την κυκλοφορία του αέρα.