Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μπορεί το όνομα της Ζεϊνέπ Μποζ να έγινε σήμερα ευρύτερα γνωστό λόγω της υποστήριξής της προς την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο γενικότερα έχει μία μακρά και σημαντική πορεία στον χώρο του πολιτισμού..

Η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και τη μόνιμη παραμονή τους στην Ελλάδα ειδικά αφότου δημιουργήθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης που κατασκευάστηκε για αυτό τον σκοπό.

Στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), εκπροσωπώντας το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ζεϊνέπ Μποζ τάχθηκε με ενθουσιασμό υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Η Τουρκάλα αρχαιολόγος και προϊσταμένη του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη της το «φιρμάνι» του Έλγιν με το οποίο ο Βρετανός αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποδομώντας ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της Βρετανίας για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

«Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

Και πρόσθεσε: «Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’αυτό μείνετε δυνατοί».

Ποια είναι η Ζεϊνέπ Μποζ

Η Ζεϊνέπ Μποζ (Zeynep Boz) είναι επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

View this post on Instagram

A post shared by Zeynep Boz (@zeynboz)

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και το Τμήμα Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως βοηθός εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2007.

Το 2010, της απονεμήθηκε ο τίτλος του εμπειρογνώμονα με τη διατριβή του με τίτλο «Σύμβαση UNIDROIT 1995 και διμερείς συμφωνίες».

View this post on Instagram

A post shared by Zeynep Boz (@zeynboz)

Το 2014 εργάστηκε στην UNESCO και το 2015, διορίστηκε ως εκπρόσωπος της UNESCO στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εφαρμογή των παραγράφων 15-17 της απόφασης 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τις αρχαιότητες.

Στις αρχές του 2017, η Ζεϊνέπ επέστρεψε στη θέση της στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι κάτοχος τίτλου ανώτερων Σπουδών στην Τέχνη, το Δίκαιο και την Ηθική (London Institute of Art and Law).

View this post on Instagram

A post shared by Zeynep Boz (@zeynboz)

Στις επαγγελματικές της αρμοδιότητες περιλαμβάνονται η εφαρμογή της σύμβασης της UNESCO του 1970, η οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, η συμβολή στις πολιτικές της Τουρκίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και οι εκστρατείες επαναπατρισμού αρχαίων αντικειμένων.

Η Ζεϊνέπ Μποζ έχει κερδίσει την αναγνώριση και το σεβασμό από την εγχώρια και διεθνή αρχαιολογική κοινότητα για τις δράσεις της στον τομέα της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

View this post on Instagram

A post shared by Zeynep Boz (@zeynboz)

Ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων στην Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό στόχο για την Ζεϊνέπ Μποζ και υπό την καθοδήγησή της ήταν και το κόμικ «Artemis Journey», που διηγείται την «οδύσσεια» ενός αγάλαμτος της Θεάς Αρτέμιδας.

Το εν λόγω κόμικ δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση της Μποζ και υπό την αιγίδα του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και η αφηγούμενη ιστορία, πιθανότατα, προέρχεται από βιώματα της ίδιας της Ζεϊνέπ Μποζ.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό το «κανόνι» του γερμανικού tour operator FTI

Πόσο απειλεί τα δικαιώματα των γυναικών η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα
%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b6%ce%ae%cf%83%ce%b1%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-102-%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%b3%ce%af%ce%bd0
Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος 102 ετών γίνεται εξώφυλλο στη Vogue
Ανούκ Εμέ: Πέθανε η θρυλική Γαλλίδα της "Dolce Vita" του Φελίνι
Ανούκ Εμέ: Η θρυλική μούσα του Φελίνι πέρασε στην αιωνιότητα
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και της μόδας δεν είναι πια εδώ
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και icon των 60’s δεν είναι πια εδώ
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες - μαθήματα ζωής
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες – μαθήματα ζωής
Έγραψε ιστορία η Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού και τι την περιμένει
Γράφει ιστορία η Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό των 10 γυναικοκτονιών την ημέρα
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του