Ελπίδα Κόκκοτα (Mexoxo): Οι Ελληνίδες είναι “σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας”

Η Ελπίδα Κόκκοτα πήρε στο ξεκίνημα της ενήλικης ζωής της την απόφαση να κάνει αυτό που αγαπά. Έτσι μετοίκησε στην Τιχουάνα του Μεξικό με όνειρο τη δημιουργία ενός οργανισμου που θα στήριζε την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών.

Εκεί ίδρυσε τη MeXOXO, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει εκπαίδευση στο επιχειρείν, σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο και τις καθοδηγεί για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Πλέον η MExoxo δραστηριοποιείται σε 16 χώρες όπου και έχει ενδυναμώσει, εκπαιδεύσει και διασυνδέσει 5500+ χιλιάδες γυναίκες!

Εμείς είχαμε μαζί της μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση προκειμένου να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τις δράσεις του οργανισμού αυτού.

%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b1-mexoxo-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b90

Ελπίδα, θα θέλαμε να συστήσεις τη MEXOXO στις αναγνώστριες του infowoman. Πες μας, τι σε οδήγησε στη δημιουργία της, ποιος είναι ο απώτερος στόχος σου;

Ενα μεγάλο “γεία” σε όλες τις αναγνώστριες που μας διαβάζουν λοιπόν! Από το ξεκίνημα της ενήλικης ζωής μου είχα πάντα μια ασυνείδητη κινητήριο δύναμη ανακάλυψης και περιπέτειας. Ετσι όταν ο καθηγητής Γιούνις μου “Ελπίδα πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς” πήρα την απόφαση να αφήσω την δουλειά μου στην Βοστώνη και να μετοικήσω στην Τιχουάνα του Μεξικό με όνειρο μου την δημιουργία ενός οργανισμου που θα στήριζε την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών.

Σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται η MEXOXO; Πώς διαχειρίζεσαι τα παραρτήματα σε τόσο πολλές χώρες;

Η MExoxo δραστηριοποιείται σε 16 χώρες όπου και έχει ενδυναμώσει, εκπαιδεύσει και διασυνδέσει 5500+ χιλιάδες γυναίκες. Θα χαρακτήριζα την διαχείριση προκλητική με πολλές και συχνές ευκαιρίες μάθησης για εμάς. Ουσιαστικά η ψηφιακή εποχή είναι κινητήριος δύναμη και καταλυτικό εργαλείο ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε μετρήσιμα και αποδοτικά τις γυναίκες MExoxo.

Υπάρχει κάτι που σε έχει δυσκολέψει μέχρι τώρα όλα αυτά τα χρόνια;

Πιστεύω ότι αν έπρεπε να φτιάξω μια λίστα με τις δυσκολίες που αντιμετώπισα και εγω προσωπικά αλλά και η ομάδα μου όλα αυτά τα χρόνια, θα ήταν αδύνατον. Η MExoxo είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός συγκεκριμένα με περισσότερα από 7000 κύτταρα που τον κρατάνε ζωντανό. Οι δυσκολία είναι μέρος της ζωής και μπορεί να μετατραπεί σε μάθημα και εμπειρία αρκεί να κάνει κανείς το βήμα να την προσεγγίσει από μια άλλη πλευρα. Εχω βρεθεί μπροστά σε δυσκολίες ζωής που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες MExoxo που ο πόνος και το βάθος τους είναι ανείπωτο. Γι’ αυτό προσπαθούμε πάντα στην διαχείρισή μας να κρατάμε έναν συνδυασμό δεξιοτήτων που περιλαμβάνει ενσυναίσθηση, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα. Επιπλέον σε κάθε περίπτωση ενεργοποιούμε το δίκτυό μας προσφέροντας στην γυναίκα MExoxo τους κατάλληλους ειδικούς για το θέμα που την απασχολεί.

Σε ποια χώρα από όσες λειτουργεί η MEXOXO κρίνεις πως είναι καλύτερη συγκριτικά η ζωή και η θέση των γυναικών;

Η κύρια δράση μας είναι σε χώρες που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που καθαρά από συναισθηματική επιλογή διάλεξα να δραστηριοποιηθούμε και έχω να πω ότι παρότι στα στατιστικά αλλά και σε κάποια ουσιαστικά δεν τα πάμε πολύ καλα, έχουμε ένα συγκλονιστικό δυνητικό πλεονέκτημα. Οι Ελληνίδες όπως τις έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές είναι “σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας” και μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ευδοκιμήσουν και να ευημερήσουν.

Ποια είναι τα ενεργά προγράμματα αυτήν τη στιγμή;

Work in Tech

Πριν από λίγες ημέρες έληξε η προθεσμία για το πρόγραμμα Work in Tech που πραγματοποιούμε με το Google.org και την Inco Academy το οποίο ενδυναμώνει, εκπαιδεύει, καταρτίζει επαγγελματικά και πιστοποιεί στον τομέα της τεχνολογίας, παρέχοντας υποτροφίες διάρκειας 158 ωρών. 670 γυναίκες επιλέχθηκαν μέσα από ειδική διαδικασία να συμμετέχουν. Στόχος μας είναι το 75% να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να λάβει πιστοποιητικό από την πλατφόρμα Coursera και το Google.org. Επίσης, το 50% των συμμετεχόντων θα αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε είτε να διατηρήσει μια θέση, είτε να ανοίξει την πόρτα για την αγορά εργασίας στον χώρο της Τεχνολογίας.

Kick Off Business

Παράλληλα τρέχουν τα προγράμματα Kick-Off Business όπου οι γυναίκες εισάγονται στο επιχειρηματικό ταξίδι, από την εύρεση μιας ιδέας, την απόκτηση πελατών στην αγορά, έως την άντληση κεφαλαίων για την επιχείρησή τους. Εκπαιδευονται σε ένα γενικό πλαίσιο που τις βοηθά να αξιολογήσουν τις ευκαιριες, να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις τους και να τις χρηματοδοτήσουν.

Break your Ceiling

Και φυσικά το signature πρόγραμμά μας το Break Your Ceiling που δημιούργησα το 2016 με σκοπό να εφοδιάσω τις γυναίκες με τις κατάλληλες δεξιότητες που τις βοηθούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Το Break Your Ceiling χτίζει την ανθεκτικότητα, καλλιεργεί την δημιουργικότητα και μέσα από μεθοδολογίες όπως το design thinking και το human centered design, η κάθε εκπαιδευόμενη βγαίνει έτοιμη και δυνατή να αντιληφθεί και να δεχτεί οποιαδήποτε πρόκληση ή εμπειρία που θα βρεθεί μπροστά της.Τέλος σε λίγο καιρό θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε και κάποια άλλα προγράμματα που αφορούν στον Τουρισμό, και την Τεχνολογία.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να φτάσει μέχρι τη MEXOXO για να λάβει τις ευκαιρίες που της προσφέρονται μέσα από τα προγράμματά σας;

Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και να είναι έτοιμη να αλλάξει πρώτα εκείνη. Ξέρετε πολλές φορές για να πάρουμε νέες γνώσεις χρειάζεται να αφήσουμε πίσω κάποιες από τις παλιές. ‘Αρα εφόσον έχει την θέληση μπορεί να μας ακολουθεί στα Facebook, IG και linkedin ώστε να ενημερώνεται για τις δράσεις μας και να δηλώνει συμμετοχή. Φυσικά μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και μέσω email. Ολη η πληροφορία βρίσκεται στην σελίδα μας mexoxo.org

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Η MExoxo για εμένα είναι μια αποστολή ζωής και μέσα από αυτό το ταξίδι μαθαίνω, βιώνω και ενστερνίζομαι μια πολύ αυθεντική φιλοσοφία. Είμαι πολύ τυχερή γιατί μπορεί να έχουμε εμεις στηρίξει 5500 γυναίκες αλλά έχουμε λάβει και 5500 μαθήματα ζωής. Οι στόχοι είναι πολύ και μεγάλοι και όλοι αφορούν στο να πετύχουμε να απελευθερώσουμε την δύναμη που έχει κάθε γυναίκα μέσα της όπου και εκείνη να βρίσκεται. Το moto μας είναι: Unleash every woman’s potential anywhere at any time. Φυσικά αυτό είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από συλλογικές δράσεις και συνέργειες εμπιστοσύνης που διαρκούν στον χρόνο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την όμορφη αυτή συνέντευξη που εντάσει και εσάς στον κύκλο αλλαγής που δημιουργούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο. Κλείνοντας να στείλω μια μεγάλη αγκαλιά σε κάθε γυναίκα που μας διαβάζει και την αποτρέψω να τολμήσει. Εμείς θα είμαστε στο πλάι της όποτε εκείνη το θελήσει και το ζητήσει.

Σχετικά Άρθρα
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στο Infowoman: «Κίνητρό μας είναι πάντα η διάδοση της παράδοσης»
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στο Infowoman: «Κίνητρό μας είναι πάντα η διάδοση της παράδοσης»
Νικόλας ή Gingerbread Bae: Όλα όσα έχει να πει για τον non-binary (και όχι µόνο) κόσµο ένα αγόρι που βάφεται
Νικόλας ή Gingerbread Bae: Όλα όσα έχει να πει για τον non-binary (και όχι µόνο) κόσµο ένα αγόρι που βάφεται
Αλέξανδρε Στεργιόπουλε, τι συμβαίνει εν...«Ώρα 9.36 πμ»;
Αλέξανδρε Στεργιόπουλε, τι συμβαίνει εν… «ώρα 9.36 π.μ.»;
%ce%b4%cf%81-%ce%b4-%ce%ba%cf%8e%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7-%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-1%ce%b70
Δρ. Δ. Κώνστα Πασιπουλαρίδη: Έλαβε την 1η υποτροφία του Αστεροσκοπείου για την ενίσχυση της έρευνας στη διάρκεια της μητρότητας
Γιάννης Σουλάκη, τι σημαίνει για σένα το «Καλοκαίρι»;
Γιάννη Σουλάκη, τι σημαίνει για σένα το «Καλοκαίρι»;
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman: «Ζούμε σε μία χώρα που επενδύει στα αμυντικά όπλα και όχι στην παιδεία των πολιτών της»
Ο Δημήτρης Μαραμής στο Infowoman: «Ζούμε σε μία χώρα που επενδύει στα αμυντικά όπλα και όχι στην παιδεία των πολιτών της»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του