Αυτή είναι η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και λίγοι την γνωρίζουν

αυτή-είναι-η-σωστή-αποθήκευση-των-τροφ

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως αποθηκεύοντας τα τρόφιμα στο ψυγείο, εξασφαλίζουμε σίγουρα την καλή συντήρησή τους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού τα τρόφιμα αν δεν αποθηκευτούν σωστά, μπορεί να χαλάσουν, θέτοντας – σε κάποιες περιπτώσεις – ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ένα καλά οργανωμένο ψυγείο, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή αποθήκευση και την ελάχιστη σπατάλη των τροφίμων. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε για εσάς έναν εύχρηστο οδηγό για το ποιες είναι οι σωστές θέσεις αποθήκευσεις των τροφίμων.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε πως τα αυγά δεν πρέπει να τα βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου; Ομοίως και το γάλα;

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο σας

  • Βάλτε μαζί τα όμοια, όπως φρούτα και λαχανικά, στα ειδικά συρταράκια στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία φτάνει έως και 10°C, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν.
  • Το χαμηλότερο ράφι – πάνω από τα συρτάρια λαχανικών – είναι το πιο ψυχρό σημείο της συσκευής, γι’ αυτό είναι ιδανική θέση για να βάζετε ωμό κρέας και ψάρια σε βαθύ σκεύος για να μην «τρέξουν» υγρά.
  • Στην πόρτα βάλτε όλα τα υγρά, νερά και αναψυκτικά, καθώς και βαζάκια με μαρμελάδες, βούτυρο, μουστάρδες, κέτσαπ κ.ά. Η πόρτα του ψυγείου έχει την υψηλότερη θερμοκρασία από όλη τη συσκευή, αφού είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος.
  • Τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα αλλαντικά και τα προϊόντα με επισήμανση στην ετικέτα «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για … ημέρες» πρέπει να διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία 4-5°C.
  • Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν 1-2 ημέρες ωμά σε σακούλα στο ψυγείο, προτιμήστε όμως τα πάνω ράφια και βάλτε δίπλα ένα βαζάκι με μαγειρική σόδα για να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Extra tips

  • Ρυθμίστε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία μεταξύ 1°C και 4°C, ώστε το φαγητό να διατηρείται στους 5°C ή χαμηλότερα.
  • Ποτέ μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, καθώς θα προκαλέσει αύξηση της συνολικής θερμοκρασίας και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και αλλοίωση των τροφίμων.
  • Μην παραγεμίζετε το ψυγείο, κάνει κακό στα τρόφιμα. Αν είναι πολύ γεμάτο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο θάλαμο.
  • Μη βάζετε τρόφιμα σε ανοιχτά σκεύη. Είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από άλλα φαγητά και απορροφούν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης

5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως ψωμί

Αυξητική στήθους: Επηρεάζει τον θηλασμό;

Το κόλπο για να παραμένει φρέσκια η σαλάτα που λίγοι το γνωρίζουν

Σχετικά Άρθρα
Tips - Τσάκιση παντελονιού, απλά και εύκολα! (βίντεο)
Tips – Τσάκιση παντελονιού, απλά και εύκολα! (βίντεο)
Φούρνος μικροκυμάτων: Κι, όμως, τόσα χρόνια μάλλον το χρησιμοποιούμε λάθος
Φούρνος μικροκυμάτων: Κι, όμως, τόσα χρόνια μάλλον το χρησιμοποιούμε λάθος
Έρχονται καταιγίδες και αυτό είναι το μυστικό για να επιλέξεις τη σωστή ομπρέλα!
Έρχονται καταιγίδες και αυτά είναι τα μυστικά για να επιλέξεις τη σωστή ομπρέλα!
6 πράγματα που δεν πρέπει να αποθηκεύετε στο μπάνιο
6 πράγματα που δεν πρέπει να αποθηκεύετε στο μπάνιο
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με το πράσινο σαπούνι -15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με το πράσινο σαπούνι -15 χρήσεις για το σπίτι που θα σας εκπλήξουν
5 πράγματα στο σπίτι που πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα
5 πράγματα στο σπίτι που πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μέρα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του