Αυτή είναι η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και λίγοι την γνωρίζουν

αυτή-είναι-η-σωστή-αποθήκευση-των-τροφ

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως αποθηκεύοντας τα τρόφιμα στο ψυγείο, εξασφαλίζουμε σίγουρα την καλή συντήρησή τους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα, αφού τα τρόφιμα αν δεν αποθηκευτούν σωστά, μπορεί να χαλάσουν, θέτοντας – σε κάποιες περιπτώσεις – ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ένα καλά οργανωμένο ψυγείο, λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή αποθήκευση και την ελάχιστη σπατάλη των τροφίμων. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε για εσάς έναν εύχρηστο οδηγό για το ποιες είναι οι σωστές θέσεις αποθήκευσεις των τροφίμων.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε πως τα αυγά δεν πρέπει να τα βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου; Ομοίως και το γάλα;

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο σας

  • Βάλτε μαζί τα όμοια, όπως φρούτα και λαχανικά, στα ειδικά συρταράκια στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία φτάνει έως και 10°C, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν.
  • Το χαμηλότερο ράφι – πάνω από τα συρτάρια λαχανικών – είναι το πιο ψυχρό σημείο της συσκευής, γι’ αυτό είναι ιδανική θέση για να βάζετε ωμό κρέας και ψάρια σε βαθύ σκεύος για να μην «τρέξουν» υγρά.
  • Στην πόρτα βάλτε όλα τα υγρά, νερά και αναψυκτικά, καθώς και βαζάκια με μαρμελάδες, βούτυρο, μουστάρδες, κέτσαπ κ.ά. Η πόρτα του ψυγείου έχει την υψηλότερη θερμοκρασία από όλη τη συσκευή, αφού είναι το πιο εκτεθειμένο μέρος.
  • Τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα αλλαντικά και τα προϊόντα με επισήμανση στην ετικέτα «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για … ημέρες» πρέπει να διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία 4-5°C.
  • Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν 1-2 ημέρες ωμά σε σακούλα στο ψυγείο, προτιμήστε όμως τα πάνω ράφια και βάλτε δίπλα ένα βαζάκι με μαγειρική σόδα για να απορροφά τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Extra tips

  • Ρυθμίστε το ψυγείο σας σε θερμοκρασία μεταξύ 1°C και 4°C, ώστε το φαγητό να διατηρείται στους 5°C ή χαμηλότερα.
  • Ποτέ μην βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, καθώς θα προκαλέσει αύξηση της συνολικής θερμοκρασίας και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και αλλοίωση των τροφίμων.
  • Μην παραγεμίζετε το ψυγείο, κάνει κακό στα τρόφιμα. Αν είναι πολύ γεμάτο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο θάλαμο.
  • Μη βάζετε τρόφιμα σε ανοιχτά σκεύη. Είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις από άλλα φαγητά και απορροφούν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης

5 θρεπτικά σνακ ιδανικά για το καλοκαίρι – Δεν παθαίνουν τίποτα με τις υψηλές θερμοκρασίες

“Ο θυμός της δίαιτας”: Αλήθεια, γιατί έχουμε νεύρα όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος;

10 tips για σωστή και οικονομική διατροφή στα χρόνια της ακρίβειας!

Σχετικά Άρθρα
7 κόλπα για να βρίσκετε πάντα φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου
7 κόλπα για να βρίσκετε πάντα φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου
BeReal: Αυτός είναι ο αντίπαλος του Instagram που λέει "όχι" στα φίλτρα - Εμείς το αγαπήσαμε ήδη!
BeReal: Αυτός είναι ο αντίπαλος του Instagram που λέει “όχι” στα φίλτρα – Εμείς το αγαπήσαμε ήδη!
Κι, όμως, τόσο καιρό βάζουμε λάδι στα φαγητά με λάθος τρόπο - Το βίντεο που καταρρίπτει μια συνήθεια χρόνων!
Κι, όμως, τόσο καιρό βάζουμε λάδι στα φαγητά με λάθος τρόπο – Το βίντεο που καταρρίπτει μια συνήθεια χρόνων!
Γιατί ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180ο;
Γιατί ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180ο;
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%cf%85%ce%b8%ce%af%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b1%ce%bc%cf%80%cf%8c%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%86%cf%85%cf%84%ce%ac-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b30
Γιατί να βυθίσετε ταμπόν στα φυτά σας: Γυναίκα αποκαλύπτει το παράξενο κόλπο που πιάνει κάθε φορά!
Πώς μπορώ να πλύνω σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά μου; - Το συχνό λάθος που κάνουμε όλες
Πώς μπορώ να πλύνω σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά μου; – Το συχνό λάθος που κάνουμε όλες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του