Μονεμβασιά: Ο απόλυτος προορισμός για ερωτευμένους – Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες

μονεμβασιά-ο-απόλυτος-προορισμός-για

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έρχεται κι ενδεχομένως να ψάχνετε με τον σύντροφό σας να συνδυάσετε την ημέρα με μία μικρή απόδραση. Και ποια καλύτερη επιλογή από τη Μονεμβασιά; Τον… “τόπο των ερωτευμένων”, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν;

Κι εδώ που τα λέμε, δικαίως της έχουν προσδώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό, μιας και πρόκειται για ένα παραμυθένιο μέρος, που μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που πατά το πόδι του σε αυτό. Εξάλλου, εκεί γίνονται πολλοί γάμοι λόγω της μαγευτικής αύρας που αποπνέει.

Μονεμβασιά: Ένα μέρος με ένδοξη ιστορία

%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ac-%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b10

Κουβαλάει, όμως, και μία ένδοξη ιστορία. Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί. Επίσης, η καστροπολιτεία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται.

Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδό της, δηλαδή. Και είναι μια από τις πιο προβεβλημένες πόλεις της Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ac-%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b12

Η παλιά πόλη της είναι εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, με τα χρώματα της πέτρας και της θάλασσας που κυριαρχούν στον ορίζοντα και τις αυστηρές γραμμές της να προκαλούν δέος. Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει. Μετά τη γέφυρα, που ενώνει τον «βράχο» με τη λακωνική ακτή, αναπτύσσεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς με τη μαγευτική θέα.

Μονεμβασιά: Το “πέτρινο καράβι” του Γιάννη Ρίτσου

“Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη», είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρίτσος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, για την τόπο καταγωγής του.

%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ac-%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b14

Γιατί η ένδοξη Καστροπολιτεία είναι και ο τόπος που “γέννησε” τον σπουδαίο ποιητή. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Ρίτσος, εκεί πέρασε τα πιο ανέμελα χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

Αρχικά η οικογένεια έμενε σε ένα σπίτι απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας αλλά με τη γέννηση του ποιητή, μετακόμισε στο σπίτι που βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη της Καστροπολιτείας, δίπλα στα τείχη. Σήμερα έξω από το σπίτι, δεσπόζει η προτομή του μεγάλου Έλληνα ποιητή να αγναντεύει το βαθύ ελληνικό μπλε.

Και η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του – το «Πέτρινο Καράβι» όπως την έλεγε – ήταν μεγάλη, γράφοντας για εκείνη τη συλλογή “Μονοβασιά”.

Διαβάστε επίσης

Συρράκο: Το πέτρινο «διαμάντι» των Τζουμέρκων – Δείτε τις φωτογραφίες

Καστοριά: Αθεράπευτα ρομαντική όλες τις εποχές του χρόνου – Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες

3 νέες γαστρονομικές αφίξεις στην Αθήνα δίνουν λαχταριστή, ιταλική γεύση στα κρύα βράδια μας

Σχετικά Άρθρα
25η Μαρτίου: 5 ψαροταβέρνες για φοβερό μπακαλιάρο πάνω στο κύμα
25η Μαρτίου: 5 ψαροταβέρνες για φοβερό μπακαλιάρο πάνω στο κύμα
Το κτήμα του ζωγράφου Νίκου Νικολάου στην Αίγινα, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φιλότεχνους ταξιδιώτες!
Το κτήμα του ζωγράφου Νίκου Νικολάου στην Αίγινα, είναι ο ιδανικός προορισμός για τους φιλότεχνους ταξιδιώτες!
Οι καλύτεροι προορισμοί στην Ελλάδα για ταξίδια μέσα στην άνοιξη
Οι καλύτεροι προορισμοί στην Ελλάδα για ταξίδια μέσα στην άνοιξη
Λειψοί: Ύμνοι από Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία για το ελληνικό νησί!
Λειψοί: Ύμνοι από Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία για το ελληνικό νησί!
Τι συμβαίνει, επιτέλους, με το Ναυάγιο Ζακύνθου; Για ποιο λόγο κλείνει ξανά
Τι συμβαίνει, επιτέλους, με το Ναυάγιο Ζακύνθου; Γιατί κλείνει ξανά
Αυτό το ελληνικό νησί είναι ένας από τους 25 πιο συγκλονιστικούς προορισμούς του κόσμου!
Αυτό το ελληνικό νησί είναι ένας από τους 25 πιο συγκλονιστικούς προορισμούς του κόσμου!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του