Καστοριά: Αθεράπευτα ρομαντική όλες τις εποχές του χρόνου – Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες

καστοριά-αθεράπευτα-ρομαντική-όλες-τ

Η Καστοριά είναι – κατά γενική ομολογία – μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Διαθέτει μία απέραντή ομορφιά και γοητεία που μαγεύουν τον επισκέπτη και δεν είναι τυχαίο πως αν την επισκεφτείς μια φορά, θέλεις να πας ξανά και ξανά. Ενώ όσοι δεν την έχουν δει από κοντά, την έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους για μια μελλοντική επίσκεψη.

Η Καστοριά, η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, είναι ένα μέρος γαλήνιο και αθεράπευτα ρομαντικό, όλες τις εποχές του χρόνου, Βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 620 μέτρων. Μάλιστα, θυμίζει νησί καθώς απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω σε χερσόνησο στη λίμνη Ορεστιάδα, πλαισιωμένη από τον Γράμμο και το Βίτσι. Αλλά, δεν είναι, όμως, μόνο η ομορφιά της για την οποία μπορεί να καυχιέται.

%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%840

Η Καστοριά έχει κι ένα λαμπρό παρελθόν, που αποτυπώνεται στα μεγαλόπρεπα αρχοντικά του 17ου και του 18ου αιώνα, στις συνοικίες Απόζαρι και Ντολτσό, ενώ καταλυτικό ρόλο στην οικονομική άνθισή της διαδραμάτισε η γουνοποιία. Σε παλιά αρχοντικά στεγάζονται το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ενδυματολογίας. Επίσης, στα αξιοθέατα της είναι και οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι.

Λίμνη Ορεστιάδα: Το στολίδι της Καστοριάς

Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας και είναι το στολίδι της πόλης. Η Ορεστιάδα είναι ένας υδάτινος τόπος μοναδικής ομορφιάς σε μια φυσική λεκάνη που περικλείεται από βουνά. Στα 630 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η ενδεκάτη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα και οι εικόνες που θα συναντήσει κανείς εκεί είναι μοναδικές και γεμάτες ηρεμία.

%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%842

Η λίμνη Ορεστιάδα, εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής, τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές, ενώ στο νότιο τμήμα μια διώρυγα συνδέει τη λίμνη με τον ποταμό Αλιάκμονα στον οποίον παροχετεύεται η περίσσεια των νερών της.

Εκτός από τις όμορφες εικόνες και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί στην πόλη η λίμνη της, αποτελεί και σημαντικό υγρότοπο, καταφύγιο πλήθους πουλιών- ανάμεσά τους και κάποια σπάνια και απειλούμενα.

%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%844

Ντολτσό: Η Παλιά Πόλη είναι ένα… κόσμημα

Η Καστοριά, εκτός από την ξακουστή λίμνη της, διαθέτει και μια παλιά πόλη – κόσμημα, το Ντολτσό. Μια βόλτα στα πέτρινα σοκάκια του είναι αρκετή για να σας ταξιδέψει νοσταλγκικά πίσω στον χρόνο, μέσα από τα εντυπωσιακά κτίρια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%846

Η Παλιά Πόλη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη και είναι μία από τις δύο πιο γραφικές γειτονιές της Καστοριάς -η άλλη είναι το Απόζαρι– με πέτρινα δρομάκια, εντυπωσιακά διατηρητέα αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και όμορφα διαμορφωμένους ξενώνες.

Το όνομα της περιοχής Ντολτσό ή Ντουλτσό κρύβει μια ιστορία που μας πηγαίνει βαθιά πίσω στο χρόνο, στο 1696. Ένας προύχοντας Καστοριανός ονόματι Δούλτσος, υποστηρικτής της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, κρεμάστηκε στην κεντρική πλατεία της περιοχής αυτής μαζί με τον αδερφό και τον πατέρα του από τον τότε Τούρκο Ιμάμη.

%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%848

Προς τιμήν του η πλατεία ονομάστηκε Ντουλτσό, σήμερα Ντολτσό, αναφορές της οποίας βρίσκονται στους κώδικες της εκκλησίας. Από εκεί πήρε και το όνομά του το εστιατόριο Ντολτσό, το οποίο αν βρεθείτε στην Καστοριά, αξίζει να επισκεφτείτε για τις ξεχωριστές και παραδοσιακές του γεύσεις!

Διαβάστε επίσης

Απόδραση στην πανέμορφη Λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία

Στη Δρακολίμνη της Τύμφης συναντάς το ελληνικό… Game of Thrones – Σκηνικό που κόβει την ανάσα!

Το Μονοπάτι των Κενταύρων στο Πήλιο σε γυρίζει νοσταλγικά πίσω στα παιδικά σου χρόνια

Σχετικά Άρθρα
5 δροσερές ταράτσες στο κέντρο της Αθήνας: Θα σε κάνουν να ερωτευτείς το καλοκαίρι στην πόλη!
5 δροσερές ταράτσες στο κέντρο της Αθήνας: Θα σε κάνουν να ερωτευτείς το καλοκαίρι στην πόλη!
Urban Lovers: Η μεγαλύτερη street art γιορτή της Αθήνας επιστρέφει στην πλατεία Μαβίλη
Urban Lovers: Η μεγαλύτερη street art γιορτή της Αθήνας επιστρέφει στην πλατεία Μαβίλη
Οι Chóres της Μαρίνας Σάττι τραγουδούν για το «Άλμα Ζωής» σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση
Οι Chóres της Μαρίνας Σάττι τραγουδούν για το «Άλμα Ζωής» σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση
Στην Ακαδημία Πλάτωνος ζωντανεύει και φέτος το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα
Στην Ακαδημία Πλάτωνος ζωντανεύει και φέτος το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα
Shedia x Occhio Papavassiliou: Το Fashion Inclusivity Event του καλοκαιριού
Shedia x Occhio Papavassiliou: Η μόδα στηρίζει το αγαπημένο περιοδικό δρόμου στο πιο ξεχωριστό event του καλοκαιριού!
«We Will Rock You..» - Ζήστε μια βραδιά αφιερωμένη στους θρυλικούς Queen!
«We Will Rock You…» – Ζήστε μια βραδιά αφιερωμένη στους θρυλικούς Queen!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του