Έξοδος/Απόδραση

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος και πολλές εκδηλώσεις σήμερα στα μουσεία

Ποιο μουσείο θα επισκεφτείτε σήμερα; Η ερώτηση, αν και ρητορική, είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη σήμερα Πέμπτη (18/5) καθώς τα Μουσεία όλης της χώρας γιορτάζουν. Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί από το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Έτσι, λοιπόν, μουσεία όλων των κατηγοριών ανοίγουν τις πόρτες τους σήμερα και με ελεύθερη είσοδο καλούν μικρούς-μεγάλους να τα επισκεφτούν και να πάρουν μέρος στις πρωτότυπες δράσεις τους, που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ημερομηνίες.

Οι δωρεάν εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, ποικίλες παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές, ποιητικά αναλόγια, Σκιών κ.α.), εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυθεματικοί περίπατοι, εκδηλώσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης ή αναπηρίας, εργαστήρια για μικρούς ή/και για μεγάλους, προβολές ταινιών και οπτικοακουστικού υλικού, ομιλίες, αφήγηση παραμυθιών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και πολλές ακόμα παρουσιάσεις έχουν ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η οποία έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» (το επικαιροποιημένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε ένα τιμώμενο πολιτιστικό φορέα, για φέτος το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, «εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι) θα παραμείνει σήμερα ανοιχτό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο, έχοντας ετοιμάσει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει ηλεκτρονικά προκράτηση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Αλλά και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις. Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 22:00 και το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής» καθώς και τη νέα έκθεση «ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις» που ξεκινά την Πέμπτη. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δωρεάν είσοδος και δράσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες την Ημέρα Μουσείων

Βίκυ Μοσχολιού: Η φωνή που ύμνησε τη μοναξιά με τρόπο ανατριχιαστικό!

infowoman team

Recent Posts

Ουγγαρία: Αλυσοδεμένη στο δικαστήριο η 38χρονη Ιταλίδα δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί

Απέρριψε η ουγγρική δικαιοσύνη την μετατροπή της προφυλάκισης  σε κατ' οίκον περιορισμό για την Ιλάρια…

4 ώρες ago

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

4 ώρες ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

4 ώρες ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

5 ώρες ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

6 ώρες ago

Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»

Αποτελεί μία από τις παραστάσεις που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και για αυτό…

6 ώρες ago