Για κάποιο περίεργο λόγο οι λαϊκές αγορές έχουν ταυτιστεί με την Ελληνίδα νοικοκυρά που δεν εργάζεται και με μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.
Και ναι μεν αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες λαμβάνουν χώρα καθημερινές ημέρες και ώρες που οι νεότεροι άνθρωποι εργάζονται, αν, ωστόσο, κάποιος συνυπολογίσει τα οφέλη, ίσως πρέπει να βρει χρόνο να κάνει μία βόλτα από τους πάγκους τους.
Πιστέψτε μας, δεν υπάρχει περίπτωση να βρει την ίδια, τιμή, ποικιλία, ποιότητα και φρεσκάδα σε κανένα σούπερ μάρκετ.
Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Νοέμβριο μπορείτε να βρείτε:
- Απίστευτη ποικιλία σε άγρια χόρτα. Χόρτα γλυκά, πικρά, βρούβες, σταμναγκάθι. Σημειώστε πως τα χόρτα και ειδικότερα τα άγρια που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Επίσης, τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.
- Ρόδια σε αφθονία. Οι σπόροι τους και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, είναι το μυστικό που έχει προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον των ερευνητών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλοί ονομάζουν και «κόκκινο χρυσό» λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας.Διαβάστε: 10 λόγοι για να «βάλεις» το ρόδι στην καθημερινότητά σου
- Ντόπια κάστανα και καρύδια είναι επίσης σε αφθονία. Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε το κρύο του χειμώνα που έρχεται.
- Λωτούς. Ο καρπός τους έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός. Δυστυχώς, αν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής καρπός στους Έλληνες από τους μυθικούς χρόνους του Ομήρου, δεν αποτελεί ένα από τα κύρια καταναλωτικά προϊόντα της σύγχρονης ελληνικής αγοράς. Είναι, ωστόσο, πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, πλούσιος σε υδατάνθρακες, ενώ περιέχει αμελητέα ποσότητα σε λίπη και σε πρωτεΐνες. Είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου.
- Παντζάρια- Μπρόκολο- Κουνουπίδι: Ο Νοέμβριος είναι η κατάλληλη εποχή για τα τόσο θρεπτικά αυτά λαχανικά που πρέπει πάση θυσία να εντάξετε στη διατροφή σας. Ειδικά τα καλά παντζάρια είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.
- Η κολοκύθα, που πολλοί την έχουμε συνδυάσει με το Haloween παρόλο που δεν το γιορτάζουμε και τόσο έντονα στην Ελλάδα, είναι ένα τρόφιμο με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Είτε πρόκειται για τη σάρκα της, είτε για τους σπόρους της, η κολοκύθα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, ενώ είναι μία από τις τροφές που συνιστώνται από τους διαιτολόγους για την μείωση της χοληστερόλης και σε προγράμματα μείωσης του βάρους. Την κολοκύθα θα τη βρείτε σε διάφορα σχήματα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τον Μάρτιο, ωστόσο η καλύτερη εποχή ωρίμασής της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο.
Σχετικά Άρθρα
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News