Μοναχή Γαβριηλία: Ο συναρπαστικός βίος της νέας Αγίας της Εκκλησίας – Ήταν η δεύτερη γυναίκα που μπήκε στο πανεπιστήμιο

Μία νέα Αγία, έχει από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 η Ορθόδοξη εκκλησία, τη μοναχή Γαβριηλία. Στην απόφαση της αγιοκατάταξής της στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε παμψηφεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Αγία Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη ήταν Ελληνορθόδοξη μοναχή, γνωστή ως πνευματική οδηγός, με ιδιαίτερη φροντίδα σε φτωχούς και ασθενείς. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη γυναίκα που εισήχθη σε ελληνικό πανεπιστήμιο και ήταν εκπαιδευμένη φυσιοθεραπεύτρια πριν ξεκινήσει το θρησκευτικό της αξίωμα σε ηλικία 60 ετών.

Τα πρώτα χρόνια

Η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1897.Ο πατέρας της ήταν εύπορος ξυλέμπορος κι έζησε σε ένα περιβάλλον με πολλές ανέσεις στην Πόλη, στο Φανάρι. Το όνομά της πριν αποσυρθεί από τα εγκόσμια, ήταν Αυρηλίας και ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της οικογενείας.

Η μεγάλη αδελφή της, Βασιλική ήταν εκείνη που της πρωτομίλησε για τον Θεό. Μαζί με τα παραμύθια που της διάβαζε, της έλεγε ιστορίες από το Ευαγγέλιο και την Παλαιά Διαθήκη. Μια μέρα λοιπόν, της είπε ότι ο Θεός είναι «πανταχού Παρών» κι ότι κι αν κάνουμε Εκείνος το βλέπει.

Τότε η μικρή Αυρηλία που ήταν 4-5 χρονών τα έχασε και με τρομαγμένη φωνή ρώτησε: «Κι αν πάω και κλειστώ μέσα σ’ εκείνο το ντουλάπι, θα με βρει»; «Ναι» της λέει. «καλά, κι αν γίνω μικρή-μικρή και μπω σ’αυτό το σπιρτόκουτο κι εκεί θα με βλέπει»; «Κι εκεί». Τότε κατάλαβε ότι η ζωή είναι σοβαρή υπόθεση γιατί μας βλέπει «Εκείνος που-είναι παντού»!

Τα χρόνια περνούσαν και η μικρή Αυρηλία αγαπούσε όλον τον κόσμο κι όλος ο κόσμος την αγαπούσε.

Μετά το γυμνάσιο, έφυγε για να συνεχίσει τις Σπουδές της στην Ελβετία στην Σχολή Γεωπονικής του Estavayer-Le-Lace. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα φυτά και κυριολεκτικά μέχρι το τέλος της ζωής της «μιλούσε» μαζί τους και λες κι έβλεπες κάθε φορά την ανταπόκριση τους.

%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%87%ce%ae-%ce%b3%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%bf0

Η δεύτερη γυναίκα που μπήκε σε πανεπιστήμιο

Το 1923 η οικογένειά της μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έγινε η δεύτερη γυναίκα που έγινε ποτέ δεκτή σε ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου απέκτησε πτυχίο στη φιλοσοφία.

Μετά το τέλος των σπουδών της μετακόμισε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να εργάζεται σε μια ψυχιατρική κλινική όπου παρέμεινε έναν μόνον χρόνο. Έπειτα έφυγε για την Αγγλία, έχοντας μαζί της μόνο μία λίρα Αγγλίας.

Η εν Χριστώ περιπέτειά της μόλις άρχιζε. Εκεί βρήκε διάφορες εργασίες, ενώ παράλληλα βοηθούσε πλήθος απόρων και ανέργους, επίσης φρόντιζε δωρεάν πολλούς φτωχούς. Κι έρχεται το 1954, η χρονιά σταθμός στην πνευματική της ζωή. Ήταν 24 Μαρτίου, την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η μητέρα της.

Από κει και πέρα ξεκίνησε για τη Γαβριηλία η μεγάλη ιεραποστολή της στις πέντε ηπείρους της υφηλίου. Το 1954 πήγε στην Ινδία όπου και παρέμεινε 5 χρόνια. Ήταν μεγάλος σταθμός στην ζωή της και η ίδια αγαπούσε ιδιαίτερα την Ινδία.

Η ζωή κοντά στον Χριστό

Εκεί βοηθούσε ακατάπαυστα πλήθος λεπρών και αρρώστων και τους έδειχνε απεριόριστη αγάπη. Όλοι την αγαπούσαν και την φώναζαν αδελφή Λίλα. Στο καθημερινό της κουραστικό πρόγραμμα ήταν απαραίτητη η δίωρη ανάγνωση της Αγίας Γραφής και πολλές ώρες προσευχής. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και γι’ αυτό ποτέ δεν κρατούσε χρήματα πάνω της.

Βοηθούσε πλήθος ανθρώπων ενώ ήταν και η αιτία πολλοί άνθρωποι να βαφτιστούν Ορθόδοξοι. Ποτέ δεν μιλούσε σε άλλους για τον Χριστό αν δεν της το ζητούσαν οι ίδιοι. Τα χρόνια αυτά έκανε σημαντικές γνωριμίες, όπως την Μητέρα Τερέζα, Sivananda, Baba Amte.

Την καλούσαν σε διάφορες χώρες για να μιλήσει για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Μετά την Ινδία βρέθηκε στα Ιμαλάια για έναν χρόνο με λιτή τροφή, μόνη μόνο το Θεό, σε ώρες ατελείωτης προσευχής.

Μέσα από το μοναστήρι αλληλογραφούσε και βοηθούσε πολλούς ανθρώπους. Ακολουθεί η Αφρική, η Αθήνα, όπου έμεινε στο σπίτι των αγγέλων όπως το αποκαλούσαν τα πνευματικά της παιδιά, όπου κάθε μέρα δεχόταν πονεμένους ανθρώπους και τους βοηθούσε.

Έπειτα, ακολούθησε η Αίγινα και η Λέρος, όπου και εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών, στις 28 Μαρτίου του 1992.

Πηγή wikipedia, dogma.gr

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στη Βενετία: 21 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο – Κυρίως νέοι τα θύματα

Τηλεθέαση: Η Μάγισσα έκανε τη μεγάλη ανατροπή – Αυτό δεν το περίμενε κανείς!

Σχετικά Άρθρα
Μαριάν Σατραπί: Σπουδαία διάκριση για την συγγραφέα - σύμβολο του εμβληματικού «Persepolis»
Μαρζάν Σατραπί: Η συγγραφέας – σύμβολο του εμβληματικού «Persepolis» για τη ζωή των γυναικών στο Ιράν
Ο τόπος που εξαναγκάζει τα κορίτσια να παχύνουν πολύ... ώστε να βρουν πλούσιο σύζυγο
Ο τόπος που εξαναγκάζει τα κορίτσια να παχύνουν πολύ… ώστε να βρουν πλούσιο σύζυγο
Τα πιο παράδοξα πράγματα που έχουν ξεχαστεί σε ένα ταξί!
Τα πιο παράδοξα πράγματα που έχουν ξεχαστεί σε ένα ταξί!
Χρήστος Καλλιάνος: «Ο μπαμπάς μου πέθανε αβοήθητος - Δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας»
Χρήστος Καλλιάνος: «Ο μπαμπάς μου πέθανε αβοήθητος – Δεν υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας»
Πρόταση γάμου «στον αέρα» Πιλότος ζήτησε από την αεροσυνοδό σύντροφό του να τον παντρευτεί
Πρόταση γάμου «στον αέρα»: Πιλότος ζήτησε από την αεροσυνοδό σύντροφό του να τον παντρευτεί
O πρώτος Έλληνας ασθενής με θαλασσαιμία που απαλλάχθηκε με γονιδιακή θεραπεία
Συγκινεί ο πρώτος Έλληνας ασθενής με θαλασσαιμία που απαλλάχθηκε με γονιδιακή θεραπεία

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του