Ο τόπος που εξαναγκάζει τα κορίτσια να παχύνουν πολύ… ώστε να βρουν πλούσιο σύζυγο

Η πρακτική αυτή δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, έχει τη σημασία του να φέρουμε ξανά στην επιφάνεια το συγκεκριμένο ζήτημα, καθότι «πέσαμε» πάνω σε ένα βίντεο του Hapiness Project στο YouTube, που ανέβηκε στις 11 Μαρτίου 2024 και αφορά τα κορίτσια της Μαυριτανίας, οι οποίες εξαναγκάζονται να τρώνε σε βαθμό ακραίο με απώτερο σκοπό να βρουν πλούσιο άντρα.

Ονομάζεται Leblouh και τα κορίτσια από 5 έως 19 ετών εξαναγκάζονται σε υπερβολική σίτιση για να παχύνουν, καθώς η παχυσαρκία θεωρείται ένδειξη ευημερίας και θελκτικότητας. Έχοντας τις ρίζες της στην παράδοση της φυλής Τουαρέγκ, το leblouh εφαρμόζεται για να αυξήσει τις πιθανότηας γάμου σε κοινωνίες, όπου ο μεγάλος δείκτης μάζας σώματος είναι δείγμα πλούτου.

Χρονολογείται στον 11ο αιώνα και έκανε δυναμικό comeback στη Μαυριτανία, μετά το στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα το 2008. Παρ’όλα αυτά οι νεότερες γενιές δεν βλέπουν αυτήν την πρακτική με καθόλου καλό μάτι.

Τι είναι το leblouh

Το leblouh αποτελεί μία απάνθρωπη πρακτική, όπως το “Gavaze”, μία απαράδεκτη μέθοδο εκτροφής, που εφαρμόζεται στις πάπιες για να παραχθεί το φουά γκρα.

Κι ενώ στις σύγχρονες κοινωνίες, τα περισσότερα κορίτσια υποκύπτουν σε πρότυπα ομορφιάς των μοντέλων και των influencer, υποβάλλονται σε δίαιτες και φλερτάρουν με διατροφικές διαταραχές, σε αυτούς τους τόπους, τρώνε στο δεκαπλάσιο τροφές με λιπαρά.

Η αρχή του κακού γίνεται από τις “Fatteners”, ήτοι ηλικιωμένες γυναίκες, που αναγκάζουν τα μικρά κορίτσια να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού και υγρών, προκαλώντας τους μάλιστα, πόνο, χτυπώντας τους μυτερά ξύλα και άλλα αντικείμενα, αν αρνηθούν να φάνε ή να πιουν. Τις αναγκάζουν μάλιστα να τρώνε και το φαγητό, που ενίοτε κάνουν εμετό, καθώς «τίποτα δεν πρέπει να πάει χαμένο».

Ένα 6χρονο κορίτσι, για παράδειγμα, τυπικά εξαναγκάζεται να καταναλώνει 20 λίτρα γάλα καμήλας και να τρώει δύο κιλά κεχρί αναμεμειγμένο με δύο φλιτζάνια βούτυρο καθημερινά. Αν και η πρακτική θεωρείται κακοποιητική, πολλές μητέρες ισχυρίζονται, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξασφαλίσουν το καλό μέλλον των κοριτσιών τους.

Η πρακτική του υπέρβαρου νυφοπάζαρου απαντάται και σε άλλες αφρικανικές κυρίως χώρες, όπως ο Νίγηρας, η Ουγκάντα, το Σουδάν, η Τυνησία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Νότια Αφρική.

Καταναλώνοντας 16.000 θερμίδες ημερησίως

Συχνά, τα κορίτσια της Μαυριτανίας αναγκάζονται να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες γάλακτος, κουσκούς, φιστικέλαιου και φλιτζάνια αγνού ζωικού λίπους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα Μαυριτανάκια που υποβάλλονται σε αυτήν την διαδικασία καταναλώνουν τέσσερις φορές την ποσότητα θερμίδων ενός ενήλικα, άνδρα bodybuilder, ο οποίος καταναλώνει με τη σειρά του 4.000 θερμίδες ημερησίως κατά μέσο όρο.

Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, τα μικροσκοπικά στομάχια αυτών των κοριτσιών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 14.000 με 16.000 θερμίδες καθημερινά, την ώρα που μία υγιεινή διατροφή ενός μέσου 12χρονου κοριτσιού περιλαμβάνει μόλις 1.500! Εάν προβάλλουν την οποιαδήποτε αντίσταση, υποβάλλονται σε βασανιστήρια, σπάζοντάς τους τα δάχτυλα των ποδιών ανάμεσα σε δύο ξύλινες ράβδους ή τις γδέρουν με μυτερά ξύλα στο δέρμα.

Το Leblouh ή Gavage (χρησιμοποιείται και η γαλλική λέξη) είναι πολύ περισσότερο συνηθισμένο στις φτωχότερες περιοχές της Μαυριτανίας. Σε αυτές τις περιοχές, οι οικογένειες έχουν πολύ ισχυρότερα κίνητρα να ταΐσουν με το ζόρι τις κόρες τους, έτσι ώστε να προσελκύσουν πλούσιους μνηστήρες. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί, ότι δηλαδή τα κορίτσια που έχουν υποβληθεί σε αυτό το βασανιστήριο έχουν αποκατασταθεί και με τον καλύτερο τρόπο.

Η αναγκαστική σίτιση των κοριτσιών με τόσο μεγάλες ποσότητες φαγητού έχει συνδεθεί άρρηκτα με δεκάδες σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Δεν είναι λίγες οι νεαρές γυναίκες που έχουν αποκτήσει διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, υπόταση και άλλα προβλήματα.

Η «απαράβατη παράδοση»

Διεθνείς οργανώσεις και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί έχουν σκύψει πάνω σε αυτήν την κακοποιητική πρακτική, που πλέον έχει πάρει διαφορετική μορφή, με νεαρές γυναίκες να καταναλώνουν ζωικές, αυξητικές ορμόνες και στεροειδή.

Στη δυτική κουλτούρα το Leblouh αποτελεί μία απάνθρωπη μορφή υποταγής, όπως η κλειτοριδεκτομή και το trafficking, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η χώρα πλέον αποτελεί στόχο διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, που επιδιώκουν να τερματίσουν αυτήν την πρακτική. Την ίδια στιγμή, σε αυτήν την παράδοση έχουν αναφερθεί εκτενή ρεπορτάζ, αλλά και ντοκιμαντέρ, για την προς πάσα κατεύθυνση ευαισθητοποίηση.

Παρά το γεγονός, ότι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να δώσουν τέλος σε αυτήν την απάνθρωπη «τελετουργία», το στρατιωτικό πραξικόπημα της 6ης Αυγούστου 2008, με επικεφαλής τον Στρατηγό Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, αξίωσε την «επιστροφή στην παράδοση» με όλα τα παρελκόμενα.

Διαβάστε επίσης:

“Άλλες Εποχές” του Χάρολντ Πίντερ: Kάνει πρεμιέρα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Η «εμμηνορροϊκή φτώχεια» και ο Νο1 κίνδυνος που μπορεί να στοιχίσει ζωές

Σχετικά Άρθρα
Σελίν Ντιόν: Συγκλονίζει το βίντεο από το 2008 με τα πρώτα σημάδια του συνδρόμου της
Σελίν Ντιόν: Συγκλονίζει το βίντεο από το 2008 με τα πρώτα σημάδια του συνδρόμου της
Σοφία Μουτίδου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την ψυχική υγεία και πώς θέλει να βοηθήσει
Σοφία Μουτίδου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την ψυχική υγεία και πώς θέλει να βοηθήσει
«Δήμητρα της Λέσβου»: Όταν αναγνωρίστηκε νεκρό, το σώμα που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ζωντανό
«Δήμητρα της Λέσβου»: Όταν αναγνωρίστηκε νεκρό, το σώμα που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ζωντανό
Σελίν Ντιόν: Έκρυβε επι 17 χρόνια την ασθένειά της - «Μεγάλο βάρος το να λες ψέματα»
Σελίν Ντιόν: Έκρυβε επι 17 χρόνια την ασθένειά της – «Μεγάλο βάρος το να λες ψέματα»
Ένα χειρόγραφο προσκλητήριο γάμου από το 1912 σε μια παράξενη γλώσσα
Ένα χειρόγραφο προσκλητήριο γάμου από το 1912 σε μια παράξενη γλώσσα
Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η επιθυμία της που δεν προλαβε να εκπληρώσει
Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Η επιθυμία της που δεν προλαβε να εκπληρώσει

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του