Featured

Κραυγή αγωνίας από τα γυμναστήρια – Τι απαντούν οι εκπρόσωποί τους για το καθυστερημένο άνοιγμά τους

Ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού συνεχίζεται κανονικά, με τα εμπορικά κέντρα να ανεβάζουν από σήμερα ρολά και τις επιχειρήσεις της εστίασης από τις 25 Μαΐου, ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον κορωνοϊό είναι τα γυμναστήρια.

Το Infowoman.gr φέρνει στο επίκεντρο το σημαντικό αυτό ζήτημα για μεγάλη μερίδα κόσμου που αγωνιά σχετικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους με σημαντικά οφέλη για την υγεία και τον ψυχισμό τους.

Ο Παναγιώτης Μπάζος, Νόμιμος Εκπρόσωπος Holmes Place & ICON Greece, ο οποίος εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια σε διοικητικές θέσεις στο Fitness industry σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναφέρει:

«Το κλείσιμο των γυμναστηρίων έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη του Έλληνα να γυμνάζεται, όπως αποδείχθηκε με την ευρεία χρήση του κωδικού 6 για σωματική άθληση. Και με δεδομένο, ότι σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εξαγγελίες, η ημερομηνία επανέναρξης λειτουργίας ορίζεται για τις 29 Ιουνίου, όπως κατανοείτε ως πιο ενδεδειγμένη λύση, τώρα που ο καιρός πλέον βοηθά πολύ, είναι να παραχωρηθεί η άδεια για outdoor προπονήσεις με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, και με την τήρηση φυσικά όλων των προβλεπόμενων μέτρων. Εδώ και χρόνια, ως πρωτοπόροι στο χώρο εφαρμόζουμε με μεγάλη επιτυχία (τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο κ.ά.), οπότε και τα μέλη μας, μας ζητούν επισταμένα να ανταποκριθούμε σε αυτή τους την ανάγκη.

Από την άλλη, ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στην περίπτωση των γυμναστηρίων είναι πολυεπίπεδος. Υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του κλάδου, καθώς εμείς διαθέτουμε ένα έμψυχο δυναμικό που φθάνει τους 450 εργαζόμενους, και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται έμπειροι προπονητές και επαγγελματίες του χώρου της άθλησης. Η συγκυρία επίσης που συνέπεσε η καραντίνα αποτελεί παραδοσιακά με την περίοδο αιχμής προσέλευσης των πολιτών στα γυμναστήρια και αυτό επέφερε μεγάλο πλήγμα. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι για χιλιάδες ανθρώπους, η άσκηση είναι μέρος της καθημερινότητας τους, προσφέροντας αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική και σωματική τους υγεία».

«Ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς τα έξοδα κάθε μήνα τρέχουν. Δεν μιλάμε για μαγαζιά, αλλά για γυμναστηριακούς χώρους με τους περισσότερους να ξεπερνούν κατά πολύ τα τετραγωνικά μέτρα ενός συνοικιακού μαγαζιού, που σημαίνει πως τα ενοίκια ακόμα και με την μείωση του 40% είναι μεγάλα. Έχοντας βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ζυγαριά που γέρνει από τη μια πλευρά των τεράστιων εξόδων και από την άλλη με μηδαμινά έσοδα προσπαθώντας να παραμείνουμε στη ζωή. Σκεφτείτε ότι τον μεγαλύτερο όγκο πελατών που εξυπηρετούμε, περίπου το 40% τον έχουμε το τρίμηνο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο. Άρα, το να ανοίξουμε μετά τον Ιούνιο είναι δώρον άδωρον, μιλάμε πάλι για ένα χαμένο διάστημα αφού στη μέση του καλοκαιριού πέρα από τους σταθερούς πελάτες μας οι περισσότεροι σκέφτονται τις διακοπές και όχι μια εγγραφή στο γυμναστήριο», αναφέρει από την πλευρά του ο Θωμάς Καλαθάς, ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου Bull’s Box στις Αχαρνές Αττικής.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων έχει καταθέσει πρόταση με μέτρα για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων. Τι προβλέπει;

«Έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από πλευράς μας, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα προς την επαναλειτουργία. Ανάμεσα στα μέτρα λέμε πως οι πελάτες θα εισέρχονται στον χώρο μετά από προκαθορισμένο ραντεβού, να μπαίνουν τόσα άτομα όσα επιτρέπει η επιφάνεια του γυμναστηρίου. Ζητάμε πριν την λειτουργία να γίνει ειδική απολύμανση στο χώρο, στις επιφάνειες και στα όργανα που χρησιμοποιούνται από τους ασκούμενους, οι γυμναστές και το προσωπικό να φορούν μάσκες και γάντια και να γίνεται μια τυπική απολύμανση του κάθε οργάνου, μετά την χρήση του», αναφέρει ο κ. Καλαθάς.

Τα Holmes Place από την πλευρά τους, έχουν ήδη μεριμνήσει για την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή επιστροφή των μελών στα γυμναστήρια, με προτάσεις που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αθλητισμού. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

Α) Την τήρηση Γενικών Κανόνων Προστασίας & Υγιεινής, με υποχρεωτική χρήση προστατευτικού εξοπλισμού (γάντια, μάσκες) από τους υπαλλήλους και τους αθλούμενους, την ύπαρξη φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) σε ευκρινή θέση, σε όλους τους χώρους, την υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την είσοδο και τέλος την απολύμανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα, όλων των χώρων (δάπεδα, πάγκοι, όργανα, λεκάνες, νιπτήρες, ντους, ερμάρια)

Β) Την αποφυγή συγχρωτισμού, με αποτροπή εισόδου πολλών ατόμων στο Club με διασφάλιση επιφάνειας ωφέλιμου χώρου άθλησης, ανά εκγυμναζόμενο στα πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα και την τοποθέτηση διαγραμμίσεων στις Αίθουσες Γυμναστικής και στις Receptions και σήμανση των διαθέσιμων ερμαρίων (lockers)

Γ) Την προστασία ευπαθών ομάδων, με προκαθορισμένες ώρες προπόνησης για αυτές καθώς και την αξιοποίηση συστήματος προκράτησης (booking system) για τα ομαδικά μαθήματα

Ένα άλλο ζήτημα που ανησυχεί τους πελάτες είναι οι προπληρωμένες συνδρομές. Τι θα γίνει με όσους έχουν πληρώσει ήδη από τις αρχές της σεζόν για τις προπονήσεις τους;

«Αν δεν τις καλύψουμε θα χάσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύεται. Αν υποθέσουμε πως αυτά θα αρχίσουμε να τα καλύπτουμε από Σεπτέμβρη και με βάση τους ήδη χαμένους μήνες, αυτό σημαίνει πως λεφτά θα δούμε πάλι στα ταμεία των επιχειρήσεων μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αν η χώρα δεν βιώσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, για το οποίο όλοι ανησυχούμε, το 2021 πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Άρα πιστεύω ότι ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να βρει τη χρυσή τομή, έτσι ώστε και αυτός να περάσει στην επόμενη ημέρα, αλλά και ο πελάτης να μη μείνει δυσαρεστημένος», τονίζει ο κ. Καλαθάς ενώ καθησυχαστικός εμφανίζεται ο κ. Μπάζος των Holmes Place: «Οι συνδρομές των μελών θα λάβουν την αντίστοιχη επέκταση για όσο διάστημα συνεχίζουν τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά».

Γυμναστική εξ αποστάσεως

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των clubs, τα Holmes Place διατηρούν ζωντανή την επικοινωνία με τη μεγάλη «οικογένεια» τους. Τα μέλη μπορούν τόσο μέσα από τα social media, όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα της Holmes Place, να λάβουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξ αποστάσεως, εκγύμνασης αλλά και διατροφής με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς και να παρακολουθούν δωρεάν τα μαθήματα μέσω Live Streaming.

«Η άσκηση αυτόν τον καιρό είναι σωτήρια περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Παρέχουμε δωρεάν σε όλους τους ασκούμενούς μας και μη, προγράμματα προσαρμοσμένα ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα κλειστό χώρο (π.χ. δωμάτιο) με την βοήθεια διαδικτυακών πλατφορμών όπως instagram, facebook. Κατά συνέπεια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία για τυχόν λεπτομέρειες και διορθώσεις», επισημαίνει ο κ. Καλαθάς.

Πιστεύετε ότι μετά το άνοιγμα των γυμναστηρίων ο κόσμος θα είναι διστακτικός να επιστρέψει;

«Είναι δεδομένο ότι παρόλες τις δυσκολίες και το social distancing, η ανάγκη για άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τα μέλη μας. Μάλιστα ήμασταν η πρώτη εταιρεία πριν 18 χρόνια που εισήγαγε τις έννοιες fitness και wellness ως έναν ολιστικό τρόπο ζωής και την επιτυχία της φιλοσοφίας μας πιστοποιούν τα 13.500 μέλη που μας ακολουθούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια, κατατάσσοντάς μας στην νο1 fitness στη χώρα», αναφέρει ο κ. Μπάζος από τα Holmes Place.

«Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα. Και ο ίδιος ο κόσμος θα βοηθήσει σε αυτό. Αν ο πελάτης από μόνος του δει κάτι λάθος, δε θα ξαναπάει και μάλιστα θα το πει και σε άλλους. Επομένως, κάθε ιδιοκτήτης γυμναστηρίου θα θέλει πρώτα απ’ όλα να τηρήσει όλα τα μέτρα ασφαλείας και να είναι σωστός για να μειώσει τους δισταγμούς του κόσμου», καταλήγει ο κ. Καλαθάς από το Bull’s Box.

Μαρία Ιωαννάτου

Recent Posts

Reunion The Musical: Το καινούργιο musical της Θέμις Μαρσέλλου

H Θέμις Μαρσέλλου, η σκηνοθέτιδα των πιο επιτυχημένων μιούζικαλ στην Ελλάδα, επιστρέφει στο θέατρο Παλλάς…

1 ημέρα ago

Crochet φούστα: Η απόλυτη φούστα του καλοκαιριού!

Χάρη στους σχεδιαστές Chemena Kamali της Chloé, Sabato De Sarno και Gucci, η boho μόδα…

1 ημέρα ago

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες

Σοβαρές κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά αντιμετωπίζει ο διάσημος σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα κατά τη διάρκεια…

1 ημέρα ago

Καρδιακή ανεπάρκεια: Βάσιμες ελπίδες για τη θεραπεία της

Πριν από μερικά ακόμα χρόνια ο άρρωστος με καρδιακή ανεπάρκεια είχε περίπου προδιαγεγραμμένη πορεία. Η…

1 ημέρα ago

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου»

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά τον κορωνοϊό, στις σκέψεις της να περάσει την υπόλοιπη…

1 ημέρα ago

Είδαμε το «Τσίρκο των Ψυχών» που ξεμπροστιάζει αριστοτεχνικά το «σκοτεινό» σήμερα

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω την σύνοψη της παράστασης «Το τσίρκο των ψυχών» μού έδωσε μία…

1 ημέρα ago