Featured

Η Κατερίνα Αδαμάρα και η Γιώλικα Πουλοπούλου μιλούν στο Infowoman και μας συστήνουν τις ΜΑΡΙΚΕΣ

Η παράσταση «ΜΑΡΙΚΕΣ» εκκινεί από την ιστορία της ΜΑΡΙΚΑΣ, μιας γυναίκας που έζησε στην ελληνική επαρχία από τη δεκαετία του ’30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα νεανικά της χρόνια –τα οποία συνέπεσαν με την περίοδο του Εμφυλίου– και τις κρυφές συναντήσεις με τον μεγάλο της έρωτα, ο οποίος ήταν αντάρτης στα γύρω βουνά. Ακολούθησε γάμος από προξενιό˙ για να ξεπλύνει την «ντροπή».

Μια συνάντηση γυναικών. Μια συλλογική αναζήτηση και περιπλάνηση εντός και εκτός σκηνής. Γυναίκες γήινες, ακίνητες κι άλλοτε μετέωρες. Εκπορευόμενες από το παρελθοντικό τους τραύμα, πέφτουν και σηκώνονται, διαλύουν, γκρεμίζουν, ξαναχτίζουν. Γυναίκες «Ά-τοπες» στο παρόν, σταδιακά όμως περιπλανώμενες προς την εύρεση νέου τόπου, ενός συλλογικού τοπίου.

Οι σκηνοθέτιδες και πρωταγωνίστριες της παράστασης, Κατερίνα Αδαμάρα και Γιώλικα Πουλοπούλου μιλούν στο Infowoman.gr για την παράσταση «ΜΑΡΙΚΕΣ» και τον στόχο τους να μελετήσουν μέσω του θεάτρου το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας.

Κατερίνα Αδαμάρα: «Μας ενώνει η κοινωνική ευαισθησία μας στο ζήτημα της έμφυλης ανισότητας»

Με την Γιώλικα έχουμε βίους παράλληλους που συχνά διασταυρώνονται. Αρχικά σπουδάζαμε στο ίδιο έτος στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια Θεατροπαιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Τεχνών στο Βερολίνο. Εκεί υπήρξαμε και γειτόνισσες! Μετά τη συνεργασία μας για την παράσταση- ντοκουμέντο “Δίστομο- Ανοιχτοί Λογαριασμοί” συνεργαστήκαμε και σε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία στην Αθήνα. Όταν σχεδίασα το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. – Μίλα. 

Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε. ήταν από τα πρώτα άτομα που σκέφτηκα. Την ήθελα οπωσδήποτε στην ομάδα. Όσα είχα δει από εκείνη τόσο στην παιδαγωγική της προσέγγιση όσο και στον τομέα της αισθητικής συναντούσαν το όραμά μου. Ε, μετά ήταν σχεδόν μονόδρομος για να της ζητήσω να συνεχίσουμε την από κοινού σκηνοθεσία για την παράσταση ΜΑΡΙΚΕΣ #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες. Όπως η Γιώλικα, έτσι και όλες οι συνεργάτιδες που συμμετέχουν στην παράσταση onstage και backstage ξεκίνησαν ως συνεργάτιδες στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που ανέφερα. Ήθελα πολύ να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι όλες μαζί παρέα και να φτάσουμε στο παραστατικό αποτέλεσμα. Άλλωστε το κείμενο της παράστασής μας προήλθε από το υλικό που συλλέξαμε στο προηγούμενο πρόγραμμα. 

Ένα σημείο που όλες μας ενώνει είναι η κοινωνική ευαισθησία μας στο ζήτημα της έμφυλης ανισότητας. Μαχόμαστε ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις ως καλλιτέχνιδες, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και θεωρητικοί- γιατί είμαστε πολλά ακόμη πράγματα η κάθεμιά από εμάς. Δημιουργώντας μια παράσταση με αυτό το θέμα που τελικά μας αφορά όλες ήταν η κινητήριος δύναμη καθ΄όλη τη διάρκεια. 

Η συνεργασία μας θα μπορούσα να πω είναι αλληλοσυμπληρωματική, χωρίς πολλές εντάσεις. Εντάξει, κάτι στο οποίο με “μαζεύει” πολύ η Γιώλικα είναι ότι εγώ θα μπορούσα να κάνω ζέσταμα με τις ηθοποιούς για ώρες και να δοκιμάζω συνεχώς καινούριους τρόπους, ενώ η Γιώλικα έχει τους στόχους πιο ξεκάθαρους, ξέρει προς τα που θέλει να στρίψει το καράβι. 

Η συνεργασία μας ξεκινάει με μεγάλη προετοιμασία εξ΄αποστάσεως. Εγώ μένω Χανιά και η Γιώλικα Καλαμάτα. Οπότε με τηλεδιασκέψεις και πολλά τηλεφωνήματα καταλήγουμε στο πως θα κινηθούμε στις πρόβες, στην Αθήνα. Εκεί φυσικά μπορεί να υπάρξουν αλλαγές ως προς το πλάνο που έχουμε κάνει. Για παράδειγμα μπορεί να χτυπήσει το τηλέφωνο και να πρέπει εγώ να φύγω γιατί με καλεί η μικρή μου (σήμερα 7 μηνών). Φυσικά και υπάρχει απεριόριστη κατανόηση από μέρους της προς τον νέο μου ρόλο ως μητέρα. 

Γιώλικα Πουλοπούλου: «Μια παράσταση για όλα όσα θέλουμε να ακούγονται παρά την επιβεβλημένη σιωπή»

Με την Κατερίνα μας ένωσε για τα καλά το Βερολίνο το 2012 και το μεταπτυχιακό πάνω στην Θεατροπαιδαγωγική που κάναμε και οι δύο στο τμήμα παραστατικών τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών (UdK Berlin). Βέβαια συμπορευόμασταν από την Θεσσαλονίκη και τα πρώτα φοιτητικά μας χρόνια. Ωστόσο στην Γερμανία, οι κοινές θεατρικές αναφορές που αποκτήσαμε ζώντας στην πόλη για 4 χρόνια και η παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο “Δίστομο: ανοιχτοί λογαριασμοί” που δημιουργήσαμε από κοινού με γερμανούς συμφοιτητές και συμφοιτήτριες και ταξίδευε στην Γερμανία, μας έκανε να συνεργαστούμε εκ των υστέρων και στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων.

Τελικά το 2022 η ιστορία της Μαρίκας, μιας γυναίκας που η ζωή της προκαλούσε παιδιόθεν την περιέργειά της Κατερίνας, την έκανε να προσκαλέσει εμένα και άλλες συναδέλφισσες να συνδημιουργήσουμε ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι για εφήβους, που υλοποιήθηκε σε 7 πόλεις της Ελλάδας με στόχο να μελετήσουμε, μέσω του θεάτρου, το ζήτημα της έμφυλης ανισότητας. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συνεντεύξεις που ήταν απόρροια του, μας έφεραν στο σήμερα, στην παράσταση “ΜΑΡΙΚΕΣ#δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που επέλεξε να με εμπιστευτεί για την υλοποίηση αυτού της του οράματος.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση η από κοινού σκηνοθεσία, αλλά έχουμε ήδη συνεργαστεί και νιώθω πως έχουμε βρει τον κώδικα: η μία κάνει πίσω όταν η άλλη κάνει μπρος και έτσι οι σκηνικές μας εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη ομαλά, το ίδιο και οι ώρες των προβών.

Επιπλέον δεν είμαστε μόνες. Είμαστε μια ομάδα γυναικών που πριν 2 χρόνια συνεργάστηκαν για ένα εργαστήριο και τώρα συνδημιουργούν, η καθεμιά από την θέση της, μια παράσταση για το έμφυλο, για το απλό  καθημερινό βίωμα καθεμιάς που η κοινωνία συνήθως θεωρεί ασήμαντο, μια παράσταση για όλα όσα θέλουμε να ακούγονται παρά την επιβεβλημένη σιωπή.

Info

Μαρίκες

Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου: Φρυνίχου 10, Αθήνα 105 58, 21 1735 3928

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη 08/05 με Κυριακή 12/05 στις 21.30 & Σάββατο 11/05 στις 19.00 (απογευματινή)

Σάββατο 18/05 και Κυριακή 19/00 στις 21.30 & Σάββατο 18/05 στις 19.00 (απογευματινή)

Παρασκευή 24/05 με Κυριακή 26/05 στις 21.30

Παρασκευή 31/05 με Κυριακή 02/06 στις 21.30

Κατάλληλη άνω των 16 ετών

Τιμές εισιτηρίων:15€ (γενικής είσοδος), 12€ (Φοιτητικό – Άνω των 65 ετών-Κάρτα ανέργων-ΑΜΕΑ και Συνοδός- Ατέλειες Ανώτερων Δραματικών Σχολών, ΣΕΗ, Θεατρολογίας )

Ομαδικό εισιτήριο / 20 άτομα: 10€

Προπώληση: more.com 

Παράλληλα, θα εξελίσσονται θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για άτομα άνω των 16 ετών: ΣΤΟΥΝΤΙΟ, Οικονόμου 3, 1 0683, Εξάρχεια, Αθήνα. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

infowoman team

Recent Posts

Eurovision 2024 – Τελευταία ενημέρωση: Εκτός η Ολλανδία από τον διαγωνισμό

Αποβλήθηκε ο Ολλανδός καλλιτέχνης από τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού. Εκτός του τελικού της Eurovision τέθηκε…

12 ώρες ago

8 δότες έδωσαν ζωή σε 25 ασθενείς τις ημέρες του Πάσχα

Mεταμόσχευση οργάνων από 8 δότες σε 25 ασθενείς πραγματοποιήθηκε τις ημέρες των εορτών, κάνοντας για…

12 ώρες ago

Στην Παγίδα του Νόμου: Mια διαχρονική ταινία έρχεται το Μαΐο στους κινηματογράφους

«We all scream for ice-cream» και γνήσιος σουρεαλισμός από τον Τζιμ Τζάρμους στη γνωστότερη ταινία…

1 ημέρα ago

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η άγνωστη ιστορία του χορού με τον Τραβόλτα και… η παρέμβαση που τους «έσωσε»

Όταν ο Τζον Τραβόλτα μοιράστηκε τον διάσημο χορό του με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα σε…

1 ημέρα ago

Emotional Dogs: Η παράσταση της Πηνελόπης Μωρούτ θέτει στο επίκεντρο την έννοια του τραύματος

Η Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, που θέτει…

1 ημέρα ago

Δημιουγήθηκε η μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια…

1 ημέρα ago