Γράφει ιστορία η Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό των 10 γυναικοκτονιών την ημέρα

Στο Μεξικό, τη χώρα που κάθε μία ώρα μία γυναίκα εξαφανίζεται, ενώ 10 τουλάχιστον δολοφονούνται καθημερινά, φαίνεται πως γράφεται ιστορία. Στις προεδρικές εκλογές της χώρας νικήτρια αναδεικνύεται η η υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος MORENA Κλαούδια Σέινμπαουμ, και γίνεται η πρώτη πρόεδρος της χώρας. 

Εβραϊκής καταγωγής, με σπουδές στη Φυσική και πρώην δήμαρχος του Μεξικού εξασφάλισε ποσοστό υπερδιπλάσιο της βασικής αντιπάλου της, της κεντροδεξιάς γερουσιάστριας Σότσιλ Γκάλβες, ενώ τρίτος σε πολύ μεγάλη απόσταση, είναι ο κεντρώος Χόρχε Άλβαρες Μάινες.

Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται στην καταμέτρηση του 9-10% των ψήφων. Το INE συμπέρανε με βάση τη λεγόμενη γρήγορη καταμέτρησή του πως η Σέινμπαουμ ήταν η νικήτρια.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη την υποψήφια της παράταξής του που «θα γίνει η πρώτη γυναίκα» η οποία εκλέγεται στην προεδρία στην ιστορία του Μεξικού.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του INE, το MORENA («Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση») ενδέχεται να εξασφαλίσει υπερπλειοψηφία και στα δυο σώματα του κοινοβουλίου.

«Δεν θα σας απογοητεύσω»

Στις πρώτες τηλεοπτικές δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Σέινμπαουμε τόνισε σε οπαδούς της: «Δεν θα σας απογοητεύσω Θα γίνω η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού»

Η υποψήφια του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος MORENA για την προεδρία Κλαούδια Σέινμπαουμ κέρδισε με θεαματική διαφορά τις εκλογές.

Η υποψήφια του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) οδεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Μεξικού που θα ορκιστεί πρόεδρος την 1η Οκτωβρίου.

Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας θα πάρει την 1η Οκτωβρίου τη σκυτάλη από τον πολιτικό μέντορά της, τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για εξαετή θητεία, ως το 2030.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό των γυναικοκτονιών

Σε μία χώρα, όπου το 2023, όπου καταγράφονταν κατά μέσον όρο πάνω από δέκα γυναικοκτονίες την ημέρα, σύμφωνα με αριθμούς του ΟΗΕ, η Σέινμπάουμ θα γίνει η πρώτη αρχηγός του κράτους στην ιστορία της χώρα.

Οι Μεξικανές που έχουν βιώσει βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους ξεπερνούν το 70% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ψηφίζοντας στην πρωτεύουσα, η κυρία Σέινμπαουμ μίλησε για «ιστορική μέρα». Αποκάλυψε πως δεν ψήφισε τον εαυτό της, αλλά την πρωτοπόρα της μεξικανικής αριστεράς Ιφιγένεια Μαρτίνες, 93 ετών, αποτίνοντας με αυτό τον τρόπο τους αγώνες της. «Ζήτω η δημοκρατία!», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εγγονή Εβραίων που έφυγαν για να σωθούν από τον ναζισμό στη Λιθουανία και στη Βουλγαρία, η Σέινμπαουμ αξιοποίησε την ώθηση του εξαιρετικά δημοφιλούς απερχόμενου προέδρου, που οδεύει να ολοκληρώσει τη θητεία του φέτος με τις θετικές γνώμες για το έργο του στο 66%.

Στηρίχθηκε επίσης στην εδραίωση του MORENA στην εξουσία, καθώς το κόμμα κυρίευσε τα δέκα χρόνια της ύπαρξής του, μόνο ή μαζί με συμμάχους του, την προεδρία, την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς και κάπου είκοσι από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

Οι ψηφοφόροι καλούνταν επίσης να ανανεώσουν τη σύνθεση του Κογκρέσου (της Βουλής) και της Γερουσίας, να αναδείξουν κυβερνήτες σε εννέα πολιτείες, τοπικούς βουλευτές και δημάρχους. Συνολικά, διακυβεύονταν κάπου 20.000 αξιώματα.

Ο επικεφαλής του MORENA σε εθνική κλίμακα Μάριο Ντελγάδο προέβλεψε πως η παράταξή του δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δυο τρίτων, θα περιοριστεί σε απλή πλειοψηφία. Κάτι που σημαίνει ότι η παράταξη δεν θα μπορεί να προωθήσει χωρίς ευρύτερες συμμαχίες αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε μήνυμά της αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, η Γκάλβες προειδοποίησε εναντίον του κυβερνητικού «αυταρχισμού», προσθέτοντας «είναι ικανοί για όλα».

Ο Ντελγάδο εκτίμησε επίσης πως το MORENA θα κρατήσει στα χέρια του τον δήμο της πρωτεύουσας, από τα σημαντικότερα διακυβεύματα της αναμέτρησης, καθώς έκανε λόγο για επικράτηση της υποψήφιας της παράταξης. Το πρώτο exit poll, του ινστιτούτου Parametría, έφερε θέλει την Κλάρα Μπρουγάδα να προηγείται με 46% των ψήφων.

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει

Η ημέρα των εκλογών, όπως και η προεκλογική διαδικασία, σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια. Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυο επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Υποψήφιος στις τοπικές εκλογές δολοφονήθηκε στην ίδια πολιτεία την Παρασκευή.

View this post on Instagram

A post shared by Claudia Sheinbaum Pardo (@claudia_shein)

Με βάση τα επίσημα δεδομένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι νεκροί αυτής της εκστρατείας ως και ήταν 27 μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ωστόσο η μη κυβερνητική οργάνωση Data Cívica καταμετρούσε ως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τριάντα θανάτους υποψηφίων, ενώ η εταιρεία συμβούλων Integralia, ειδικευμένη σε ζητήματα ασφαλείας, έκανε λόγο για κάπου σαράντα νεκρούς.

Όπως προαναφέρθηκε, οι δολοφονίες στο Μεξικό κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο και πάνω από 100.000 άνθρωποι αγνοούνται στη χώρα. Επίσης, παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για μία γυναίκα, με τις γυναικοκτονίες να βρίσκονται στα ύψη και τα στιοχεία να κάνουν λόγο για 10 δολοφονίες γυναικών τη μέρα.

Συνεπώς, η Σέινμπαουμ, εκτός από τις προκλήσεις των ανθρωποκτονιών, έχει να αντιμετωπίσει και τα φλέγοντα ζητήματα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και της ασφάλειας στο Μεξικό. Η νέα πρόεδρος θα έχει στο πλευρό της την ομάδα που είχε, όταν ήταν δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, και που έχει αποδείξει, ότι έχει βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας. Ωστόσο, παραμένει πρόκληση, αν θα μπορέσει αυτό να το πετύχει και σε εθνική εμβέλεια.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Τόσο το Μεξικό, όσο και οι ΗΠΑ διεξάγουν εκλογές το 2024, κάτι που συμβαίνει μία φορά στα 12 χρόνια και έρχονται σε μία χρονική στιγμή, που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Η Σέινμπαουμ θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο, μόλις ένα μήνα, προτού οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες τον Νοέμβριο, με το μεταναστευτικό να είναι το κορυφαίο ζήτημα για τους δύο υποψηφίους, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

Το Μεξικό είναι σύμμαχος – κλειδί για τις ΗΠΑ σε μία σειρά ζητημάτων, όπως το εμπόριο μέχρι την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Αμερικανοί νυν και πρώην αξιωματούχοι συχνά έχουν χαρακτηρίσει τη σχέση του Τζο Μπάιντεν και του απερχόμενου Μεξικανού προέδρου Ομπραδόρ ως φιλική και επαγγελματική, προσδοκώντας κάτι αντίστοιχο και με τη νέα πρόεδρο του Μεξικού. Ωστόσο, οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικό έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή για την αντιπροσωπία του Μπάιντεν.

Προσφάτως, οι ΗΠΑ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Μεξικό για να ενισχύσουν τον περιορισμό της αθρόας εισροής μεταναστών από τα σύνορα των δύο χωρών. Οι εκλογές στο Μεξικό έχουν εγείρει ανησυχίες σε κάποιους αξιωματούχους του Μπάιντεν σχετικά με το αν τώρα θα αλλάξει κάτι με τον στρατηγικό εταίρο στη διαχείριση των συνόρων.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι μια νέα κυβέρνηση στο Μεξικό πιθανότατα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση, ωστόσο αλλά δεν είναι σαφές πώς οι μετανάστες -και ιδιαίτερα οι λαθρέμποροι- θα μπορούσαν να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε μια στιγμή κυβερνητικής μετάβασης.

Από την επιστήμη στην πολιτική

Ο κατάλογος των διακρίσεων της Σέινμπάουμ είναι μακρύς: Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στη Μηχανική Ενέργεια και ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη.

Έγινε ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μηχανικής του UNAM, ενώ ανήκε στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Υπήρξε δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος, το οποίο εναντιώθηκε σε μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στον πανεπιστημιακό χώρο το 1986.

Μπορούν να ελπίζουν στην Σέινμπαουμ οι γυναίκες του Μεξικού;

Η εκλογή της Σέινμπαουμ σίγουρα είναι ένα τεράστιο βήμα για το Μεξικό, αλλά δεν είναι μία εύκολη εξίσωση, όπως παρατηρεί στο TIME η Μεξικανή πολιτική αναλύτρια Viri Rios.

Οι προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες ηγέτιδες στο Μεξικό έχει διπλασιαστεί σχεδόν συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ωστόσο, το Μεξικό εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρόεδρό του. Ακόμη, η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει, ότι μία γυναικεία ηγεσία δεν μεταφράζεται πάντα σε καλύτερη πολιτική για τις γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα της Rios, οι γυναίκες βουλευτές έχουν υποστηρίξει ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς, που υποχρηματοδοτούν προγράμματα για την ισότητα των φύλων.

Η άνοδος της Σέινμπαουμ στην εξουσία έχει ενθουσιάσει πολλές γυναίκες. Ο απερχόμενος προεδρος δεν είχε καλή σχέση με τις φεμινιστικές οργανώσεις, που του ασκούσαν κριτική. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν φόβοι, ότι αντίστοιχα ούτε η Σέινμπαουμ έχει.  Επίσης, παραμένουν οι ανησυχίες, για το πώς οι Μεξικανοί ψηφοφόροι θα αντιμετωπίσουν την νέα πρόεδρο, όταν υποπέσει σε λάθη, όπως κάνουν όλοι οι πολιτικοί.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι γυναίκες ηγέτιδες συχνά τυγχάνουν σκληρότερης αντιμετώπισης σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε στο Μεξικό από τον επικρατούντα σεξισμό. Το να είσαι γυναίκα πρόεδρος σε αυτή τη χώρα δεν είναι εύκολο. Έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο ανέφερε, ότι το 1/3 των Μεξικανούν δεν ένιωθαν έτοιμη για μία γυναίκα πρόεδρο και το 14% εξέφραζε ανοιχτά την προτίμησή του σε άνδρα για αυτόν τον ρόλο.

Αυτός ο σεξισμός υφίσταται και θα εξακολουθήσει να υφίσταται κυρίως από τις ίδιες τις γυναίκες, λέει η Rios. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν την Σέινμπαουμ ψυχρή και άκαρδη, θέλοντας να καταρρίψουν τις κοινωνικές προσδοκίες των γυναικών.  Σε debate η Σέινμπαουμ είχε επικριθεί για την ενδυματολογική επιλογή της, υπονοώντας, ότι η «έλλειψη θρησκευτικότητας», την καθιστούσε ακατάλληλη για την θέση της Προέδρου.

Άρα λοιπον, δεν τίθεται θέμα ικανότητας, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά προκαταλήψεων και γενικότερης αντιμετώπισης. Το τι μέλλει γενέσθαι, θα το δείξει η πορεία.

Με πληροφορίες από CNN, ΤΙΜΕ

Διαβάστε επίσης:

Γαστρεντερίτιδα «σαρώνει» τη Μαγνησία: Πάνω από 100 τα κρούσματα – Ποια η αιτία

Καιρός: Δεκαπενθήμερο έντονης ζέστης – Πού θα «χτυπήσει» 40άρια

Σχετικά Άρθρα
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και της μόδας δεν είναι πια εδώ
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και icon των 60’s δεν είναι πια εδώ
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες - μαθήματα ζωής
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες – μαθήματα ζωής
Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»
Η Αγγελική Μαρίνου στο Infowoman: «Αυτή τη στιγμή η «μπαμπεσία» κοντεύει να αποκτήσει θετικό πρόσημο»
Η Αγγελική Μαρίνου στο Infowoman: «Αυτή τη στιγμή η «μπαμπεσιά» κοντεύει να αποκτήσει θετικό πρόσημο»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του