Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Η αρχαία πρακτική που ενώνει σώμα και πνεύμα

Γράφει η αρθρογράφος και Certified Yoga Instructor, Σταυρούλα Αποστολίδου

Η 21η μέρα του Ιούνη  καθιερώθηκε από το 2015 ως Διεθνής Ημέρα Γιόγκα, μια πρακτική που τις τελευταίες δεκαετίες είναι δημοφιλής στον δυτικό κόσμο, αλλά οι ρίζες της βρίσκονται χιλιάδες χρόνια πίσω, στα βάθη της Ανατολής.

 Τι είναι όμως η γιόγκα με λίγα λόγια; 

Η ονομασία προέρχεται από την σανσκριτική λέξη «yuj» που σημαίνει «ενώνω», «συνδέω» αλλά και «συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου». Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το σύστημα αυτό προσβλέπει  να ενώσει την σωματική, νοητική και πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, με σκοπό την αρμονία. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια για την επίτευξη αυτής της αρμονίας, με ξέχωρη προσέγγιση αλλά και κοινά σημεία.  

Το μονοπάτι που κυρίως προβάλλεται και γνωρίζει ο πολύ κόσμος είναι αυτό της Hatha, που έχει ως εργαλείο το σώμα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η γιόγκα δεν ξεκίνησε καν ως σωματική άσκηση! 

 Άλλα μονοπάτια της (Karma, Jnana, Bhakti) είναι κατεξοχήν φιλοσοφικά, διανοητικά και πνευματικά, με σκοπό να εξελίξουν τον άνθρωπο μέσα από διδαχές, συμπεριφορές και πρακτικές διαλογισμού. 

Όσο για την Hatha yoga, κάπου υπάρχει μία σχετική στρέβλωση της ουσίας της. Το νόημά της δεν είναι τα ακροβατικά και η επίδειξη ευλυγισίας, αλλά η συνολική ισορροπία μέσα από την σωματική πειθαρχία. Δεν είναι απαραίτητος στόχος οι περίπλοκες θέσεις!

Με μία δόση χιούμορ, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει πια και το μονοπάτι της Instagram yoga, όπου είναι σημαντικά τα like κάτω από φωτογραφίες με εξαιρετικά απαιτητικές θέσεις και φόντο το ηλιοβασίλεμα… 

Η γιόγκα είναι βιωματική. Ο καθένας μπορεί να δανειστεί κάποια στοιχεία της για να απαλύνει τις αιχμηρές γωνίες του εαυτού του και της ζωής του. 

Ας κλείσουμε με τον γνωστό χαιρετισμό, που σημαίνει «το φως μέσα μου βλέπει και τιμά το φως μέσα σου»… 

 Namaste!

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνα τάι-τσι και γιόγκα και διώξε μακριά τους πόνους της αρθρίτιδας

5 εύκολες στάσεις της γιόγκα για πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση

Σχετικά Άρθρα
%ce%ad%cf%87%cf%89-%ce%ba%ce%ae%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%820
“Έχω κήλη”: Ποια άσκηση είναι ασφαλής για μένα;
Προσοχή: Αυτά τα σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα όταν είσαι διακοπές
Προσοχή: Αυτά τα σπορ είναι τα πιο επικίνδυνα όταν είσαι διακοπές
Navarino Challenge: Το κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού και ευεξίας επιστρέφει για 12η χρονιά
Navarino Challenge: Το κορυφαίο event αθλητικού τουρισμού και ευεξίας επιστρέφει για 12η χρονιά
Τρέξιμο ή περπάτημα με τη ζέστη: Tips για να ασκηθείτε με ασφάλεια
Τρέξιμο ή περπάτημα με τη ζέστη: Tips για να ασκηθείτε με ασφάλεια
PUMA X Evangelia Platanioti: Τρία λεπτά, μια ολόκληρη ζωή
Πόσο διαφορετική αξία μπορεί να έχουν τρία λεπτά για τον καθένα μας;
%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b7-%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b10
Αυτή η άσκηση θα σου δείξει πόσα χρόνια θα ζήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του