Κατερίνα Σώκου: «Θέλω να δούμε τις γυναίκες πέρα από τα στερεότυπα»

κατερίνα-σώκου-θέλω-να-δούμε-τις-γυνα

«Είμαι επικίνδυνη»: Υπάρχει κάτι σε αυτές τις δύο λέξεις όταν τις βλέπεις γραμμένες μαζί. Όταν τις βλέπεις τη μία δίπλα στην άλλη. Σου δίνουν θάρρος, δύναμη. Ή σου προκαλούν αμηχανία, αμφιβολία, ενδοιασμούς. 100 γυναίκες γράφουν για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και ξεκινώντας με τη φράση «Είμαι επικίνδυνη» η καθεμιά μοιράζεται την αλήθεια της.

100 γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες, επιλογές, τόλμησαν να καταθέσουν την ιστορία τους με ειλικρίνεια και ελευθερία. Οικειοποιήθηκαν την ταμπέλα που έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να ορίσει γυναίκες που τολμούσαν να είναι διαφορετικές και δημιούργησαν ένα μοναδικό μωσαϊκό ιστοριών που σοκάρουν, συγκινούν, αφυπνίζουν, προκαλούν ρίγη ταύτισης και αυθόρμητες κραυγές διαφωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα ξεσκεπάζουν τις πραγματικότητες που πολλές φορές αγνοούμε και αμφισβητούμε όταν δεν μοιάζουν με τη δική μας.

Εμείς μιλήσαμε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Είμαι επικίνδυνη» από την KeyBooks με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Σώκου, μία από τις 100 γυναίκες που γράφουν σ ΄αυτό για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%8e%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%ad%ce%bb%cf%89-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b10

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα;

Πολλά και διάφορα! Ο αυτοπροσδιορισμός είναι το μεγαλύτερο στοίχημα: Να μπορεί να γίνει/ να είναι ό,τι θέλει.

Γιατί μια γυναίκα να θελήσει να γίνει επικίνδυνη; Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσει την άμυνα προκειμένου να προχωρήσει στη ζωή της;

Μία γυναίκα πρέπει να μπορεί να προστατέψει την ταυτότητά της. Κυριολεκτικά στις σύγχρονες κοινωνίες δεν πρέπει να χρειάζεται να γίνει επικίνδυνη για να το καταφέρει, αλλά μεταφορικά χρειάζεται ακόμη να ορίσει τον χώρο της, και κάποιες φορές αυτό γίνεται σε σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις, τόσο στον επαγγελματικό στίβο όσο και μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Όταν αποκτήσατε συνείδηση του εαυτού σας, όταν ήρθε η στιγμή να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας για να τη δρομολογήσετε όπως ονειρευόσασταν, εκείνη τη μαγική στιγμή υπήρξε κάτι που σας φόβισε; Πού σας έκανε να κοντοσταθείτε, να αναρωτηθείτε αν θα τα καταφέρετε;

Ο φόβος της αποτυχίας υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά πίστευα στα όνειρά μου. Και όταν κατάλαβα πόσο απαιτητική είναι η πορεία για να τα προσεγγίσω, εμπνεύστηκα από τις επιτυχίες των άλλων και προσπάθησα να γίνω η καλύτερη που μπορώ να είμαι. Όπως θα σας πουν οι αθλητές, αυτό μπορεί να σε πάει πολύ μακριά…

Υπήρξαν στιγμές που τα κοινωνικά στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, ο οπισθοδρομικότητα σάς έβαλαν φρένο;

Ναι, τα πρώτα χρόνια στη δημοσιογραφία ήταν πλήγμα για την αυτοπεποίθησή μου! Όλοι οι νέοι δημοσιογράφοι είμασταν δόκιμοι και έπρεπε να αποδείξουμε την αξία μας, αλλά οι γυναίκες είχαμε να αντιμετωπίσουμε επίσης τον σεξισμό και κάποιες φορές και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Τι ήταν αυτό που σας έδωσε ώθηση, που σας βοήθησε να μην εγκαταλείψετε;

Μία ισχυρή αίσθηση ταυτότητας, η αγάπη μου για τη δημοσιογραφία και τα κοινά, οι άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- που μου στάθηκαν στα πρώτα μου βήματα.

Βιώνει η Ελληνίδα την ισότητα; Είναι μακρύς ο δρόμος να την κατακτήσει; Ποια είναι τα προαπαιτούμενα;

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την ισότητα ευκαιριών στον οικονομικό και πολιτικό στίβο. Χαίρομαι που βλέπω ότι αυτό για το οποίο κάποτε η κάθε γυναίκα μαχόταν μόνη της πλέον γίνεται και συλλογικά, με την βοήθεια οργανώσεων όπως η Women Act. Προσωπικά θεωρώ ότι οι ποσοστώσεις στην εκπροσώπηση θα βοηθούσαν, το ίδιο βέβαια και μέτρα για την στήριξη και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζόμενων γονέων.

Ιδανικά τι θα θέλατε να πετύχετε μέσα από το μοίρασμα της προσωπικής σας ιστορίας;

Ελπίζω να εμπνεύσω στους αναγνώστες μας την επιθυμία να δουν τις γυναίκες πέρα από τα στερεότυπα που συνδέουμε ακόμη με την γυναικεία ταυτότητα – την εμφάνιση, τη μητρότητα, ένα συγκεκριμένο μοντέλο οικογενειακής ζωής και κοινωνικής παρουσίας.

*Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μια ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top.

Σχετικά Άρθρα
Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης «Χορεύετε;» μιλάνε στο Infowoman.gr κι εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την Ιστορία μας
Οι πρωταγωνίστριες της παράστασης «Χορεύετε;» μιλάνε στο Infowoman.gr κι εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την Ιστορία μας
Χρόνιοι Ασθενείς σε καθεστώς συνεχιζόμενης πανδημίας - Μπορούν τα "αγκάθια" να γίνουν εφαλτήρια;
Χρόνιοι Ασθενείς σε καθεστώς συνεχιζόμενης πανδημίας – Μπορούν τα “αγκάθια” να γίνουν εφαλτήρια;
Η Εύη Δόβελου στο Infowoman.gr: "Αν πράγματι το κράτος ενδιαφερόταν, δεν θα υποτιμούσε τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση"
Η Εύη Δόβελου στο Infowoman.gr: “Αν πράγματι το κράτος ενδιαφερόταν, δεν θα υποτιμούσε τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση”
Τι μας διδάσκει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν με την παραίτησή της;
Τι μας διδάσκει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν με την παραίτησή της;
Η Σοφία Λαμπιδώνη στο Infowoman.gr: "Η τέχνη οφείλει να είναι παρούσα! Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο"
Η Σοφία Λαμπιδώνη στο Infowoman.gr: “Η τέχνη οφείλει να είναι παρούσα! Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο”
Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης στο Infowoman.gr: "Οι νεότερες γενιές ακούνε περισσότερο και βρίσκουν τρόπους να αντιδράσουν γρήγορα"
Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης στο Infowoman.gr: “Οι νεότερες γενιές ακούνε περισσότερο και βρίσκουν τρόπους να αντιδράσουν γρήγορα”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του