Το βιβλίο της εβδομάδας

Βρήκαμε το βιβλίο που θα σε βοηθήσει να γίνεις expert στην τέχνη του μακιγιάζ

Σκοπός του μακιγιάζ είναι η βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Είναι η ανάδειξη των όμορφων χαρακτηριστικών και η απόκρυψη των όποιων ατελειών. Με άλλα λόγια, είναι η δημιουργία της ομορφιάς, η οποία, σύμφωνα με τον Αμερικανό φιλόσοφο Ralph Waldo Emerson (1803-1884), είναι τέχνη. Σκοπός, λοιπόν, της τέχνης του μακιγιάζ είναι η δημιουργία οφθαλμαπάτης. Άλλωστε, ετυμολογικά η λέξη «μακιγιάζ» προέρχεται από το γαλλικό ρήμα “maquiller” (καμουφλάρω, αλλάζω, συγκαλύπτω).

Επειδή καθετί που αφορά τη μόδα και την ομορφιά τραβά την προσοχή μας, πρόσφατα έπεσε στα χέρια μας το βιβλίο «Ιστορία και Αρχές Επαγγελματικού Μακιγιάζ». Ένα βοήθημα για την τέχνη του μακιγιάζ, ένας πρακτικός οδηγός από τις συγγραφείς Εύη Λειβαδίτη και Γεωργία Τουϊσουζόγλου και τις εκδόσεις iWrite.

«Ιστορία και Αρχές Επαγγελματικού Μακιγιάζ»

Δεδομένου ότι το μακιγιάζ έχει τη δική του ιστορία, γίνεται αρχικά μια ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες. Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο άνθρωπος συνήθιζε να βάφει και να διακοσμεί το πρόσωπο και το σώμα του όχι μόνο για καλλωπιστικούς, αλλά και για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους, καθώς, πολλές φορές, το μακιγιάζ χρησίμευε ακόμα κι ως μέσο έκφρασης. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας ως τη σύγχρονη εποχή, κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και τον κόσμο του μακιγιάζ, παρατηρώντας τα διαφορετικά πρότυπα ομορφιάς που επέβαλε η κάθε εποχή.

Στη συνέχεια, καλύπτονται οι βασικές αρχές του μακιγιάζ, όπως είναι η χρωματολογία, οι σκιάσεις και οι φωτισμοί, η προσωπολογία, τα εργαλεία και υλικά για ένα ολοκληρωμένο μακιγιάζ, καθώς και μια γκάμα τεχνικών επαγγελματικού μακιγιάζ, καταλήγοντας στη ζωγραφική σώματος και προσώπου (face και body painting), την περιγραφή των βασικότερων μεταμορφώσεων και special effects.

Οι συγγραφείς

Η Εύη Λειβαδίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Λόγω της αγάπης της για τη ζωγραφική, τα τελευταία δύο χρόνια του σχολείου παρακολούθησε μαθήματα σε ιδιωτικό εργαστήρι για να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών. Ωστόσο, για προσωπικούς λόγους, η ζωή της άλλαξε πορεία και σπούδασε Λογιστική. Παντρεύτηκε, έκανε δυο παιδιά και δούλεψε για κάποια χρόνια στον Ε.Ο.Τ. και σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Το 1996, όμως, η ζωή της άλλαξε για ακόμα μια φορά πορεία. Αποφάσισε να φοιτήσει σε ιδιωτική σχολή make up artist και στο τέλος του πρώτου έτους της φοίτησής της κέρδισε το πρώτο βραβείο body painting, σε διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η σχολή, και μια υποτροφία. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε να δουλεύει ως καθηγήτρια. Από το 1997 ως το 2013 δούλεψε σε αρκετές ιδιωτικές σχολές της Αθήνας και της γεννήθηκε η ιδέα να γράψει ένα βιβλίο πάνω στο αντικείμενο του επαγγελματικού μακιγιάζ. Αλλά τα χρόνια περνούσαν και το όνειρό της παρέμενε ανεκπλήρωτο. Το καλοκαίρι του 2013 δίδαξε για τελευταία φορά. Και κάπως έτσι γνώρισε τη Γεωργία…

Η Γεωργία Τουϊσούζογλου γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή της άρεσε να γράφει. Σπούδασε Γλωσσολογία και παραδίδει μαθήματα αγγλικών, ενώ περιστασιακά αναλαμβάνει και μεταφράσεις. Ωστόσο, από μικρή την ενδιέφερε και το μακιγιάζ. Το 2013 αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα επαγγελματικού μακιγιάζ σε ιδιωτική σχολή. Και κάπως έτσι γνώρισε την Εύη.

Μαρία Ιωαννάτου

Recent Posts

Reunion The Musical: Το καινούργιο musical της Θέμις Μαρσέλλου

H Θέμις Μαρσέλλου, η σκηνοθέτιδα των πιο επιτυχημένων μιούζικαλ στην Ελλάδα, επιστρέφει στο θέατρο Παλλάς…

1 ημέρα ago

Crochet φούστα: Η απόλυτη φούστα του καλοκαιριού!

Χάρη στους σχεδιαστές Chemena Kamali της Chloé, Sabato De Sarno και Gucci, η boho μόδα…

1 ημέρα ago

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά σε γυναίκες

Σοβαρές κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά αντιμετωπίζει ο διάσημος σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα κατά τη διάρκεια…

1 ημέρα ago

Καρδιακή ανεπάρκεια: Βάσιμες ελπίδες για τη θεραπεία της

Πριν από μερικά ακόμα χρόνια ο άρρωστος με καρδιακή ανεπάρκεια είχε περίπου προδιαγεγραμμένη πορεία. Η…

1 ημέρα ago

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου»

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά τον κορωνοϊό, στις σκέψεις της να περάσει την υπόλοιπη…

1 ημέρα ago

Είδαμε το «Τσίρκο των Ψυχών» που ξεμπροστιάζει αριστοτεχνικά το «σκοτεινό» σήμερα

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω την σύνοψη της παράστασης «Το τσίρκο των ψυχών» μού έδωσε μία…

1 ημέρα ago