Η ομάδα του Dare.Dance.Digitalize στο infowoman.gr: Τι θα δούμε φέτος στο Cinema Danaos

Η ομάδα του Dare.Dance.Digitalize διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ dare Dance Festival (dDF) το Μάιο στην Αθήνα, στο Cinema Danaos.

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους videodance – dare Dance Festival, επανέρχεται δυναμικά για τρίτη χρονιά, μετά από τις δύο προηγούμενες χρονιές που καλλιτέχνες, κοινό και ΜΜΕ το αγκάλιασαν και το ανέδειξαν. Επιπλέον, ως εξέλιξη της σταθερής πορείας του φεστιβάλ, θα προβληθούν καλλιτεχνικά έργα σε συνεργασία με δύο σημαντικά φεστιβάλ χορού για κινηματογράφο από την Ευρώπη : Moovy Festival Köln (Γερμανία) και FuoriFormato Festival | Stories We Dance and Associazione Culturale Augenblick (Ιταλία).

%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-dare-dance-digitalize-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%820Πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Μαΐου στην Αθήνα ώρες 19.00-22.30, στο Cinema Δαναός (Λεωφόρος Κηφισίας 109, Πανόρμου), με ελεύθερη είσοδο. Την Κυριακή 26  Μαΐου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ σεμινάρια-masterclasses στο Gazsymphony DanceStudio ώρες 18.00-22.30 (Αριστοφάνους 1, Ψυρρή-Μετρό Μοναστηράκι)

Οι στόχοι του dDF24

Ο κύριος  στόχος του dare Dance Festival είναι να παρουσιάσει στο κοινό καλλιτεχνικά έργα που δίνουν χώρο σε: «Ένα νέο Βλέμμα, ένα νέο Σώμα που δημιουργεί μια ισχυρή αισθητική, βιωματική και σχεσιακή ματιά γύρω από ο,τιδήποτε μας περιβάλλει».

%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-dare-dance-digitalize-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%822Επιπλέον, στόχος του είναι να αναδείξει νέους καλλιτέχνες και κινηματογραφικά έργα χορού μικρού μήκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αντανακλούν τη σύγχρονη εποχή. Η αισθητική της ομάδας όπως και η μεθοδολογία της απορρέει από την ποιητική του χώρου και το ποιητικό σώμα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο δημόσιο αστικό χώρο και τη φύση και πως το σώμα τοποθετείται μέσα σε αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους τόπους. Επιμένει να δίνει χρόνο για να ακούσει τις ιστορίες που αφηγείται το σώμα και να τις αναδείξει.

Η ομάδα του Dare.Dance.Digitalize μίλησε στο Infowoman για την εμπνευση που οδήγησε στη δημιουργία της, τους στόχους του φεστιβάλ,καθώς επίσης και την αισθητική και τη μεθοδολογία τους.

%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-dare-dance-digitalize-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%824

1. Τι οδήγησε στη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ;

Βαγγέλης Παπαευαγγελίου: Η αγάπη για τον κινηματογράφο, τον χορό και την μουσική

Αντώνης Μπέρτος: Η περιέργεια για το βλέμμα και το σώμα και πώς τους δίνεται ο χώρος να υπάρξουν μεγεθυμένα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Η αίσθηση της όρασης παίζει πρωτεύοντα ρόλο: Η όραση προηγείται των λέξεων, γράφει ο John Berger καλλιτέχνης, συγγραφέας και κριτικός τέχνης στο βιβλίο του Ways of Seeing. Βλέπουμε τον ήλιο να δύει. Ξέρουμε το φαινόμενο στη φυσική επιστήμη που το εξηγεί. Και πάλι όμως, η γνώση και η εξήγηση δεν ταιριάζουν με όσα αντικρίζουμε. Το φεστιβάλ εστιάζει και υμνεί το βίωμα καθώς και το ελεύθερο βλέμμα και σώμα.

Άρτεμις Μανάκου: Αυτό που εξαρχής μας ώθησε στη δημιουργία αυτού του φεστιβάλ μαζί με τους συνεργάτες μου, είναι η επίτευξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε εμάς και τον κάθε ένα που συμμετέχει στο φεστιβάλ ως καλλιτέχνης, αλλά κυρίως ως άνθρωπος που επιθυμεί να μοιραστεί γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα.

%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-dare-dance-digitalize-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%8262. Ποιος είναι ο στόχος και σε ποιους απευθύνεται;

Άρτεμις Μανάκου: Το dare Dance Festival απευθύνεται στον καθένα από εμάς και έχει ως στόχο να απελευθερώσει τον κάθε συμμετέχοντα από σκέψεις που έχει για τον εαυτό του, οι οποίες δεσμεύουν και αδρανοποιούν τη φαντασία και δημιουργική του έκφραση.Το dDF προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο που είναι ή αισθάνεται δημιουργικός να συμμετέχει και να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει, μιας και βασικός του άξονας είναι η μάθηση όχι ως μια αποστειρωμένη διαδικασία, αλλά ως βίωμα και μοίρασμα. Κλείνοντας το αυτό θα ήθελα να τονίσω πως τα μεγαλύτερα ‘’μαθήματα” τα έχω διδαχθεί από ανθρώπους ,που είναι απλώς ερωτευμένοι με την ‘’τέχνη’’ τους.

Αντώνης Μπέρτος: Απευθύνεται στους εραστές της όρασης, της κίνησης, της σιωπής, της μουσικής και της ελευθερίας και του μοιράσματος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να μην τα εκτιμά όλα αυτά και να μην τα θέλει στη ζωή του.

Βαγγέλης Παπαευαγγελίου: Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει κοντά καλλιτέχνες από διάφορους χώρους, όπως κινηματογράφο, χορό, μουσική, ζωγραφική κτλ και να αναδείξει την δουλειά τους. Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.

%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-dare-dance-digitalize-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%8283. Τι σας έχει διδάξει η όλη διαδικασία αυτά τα 3 χρόνια;

Βαγγέλης Παπαευαγγελίου: Αν έχεις όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνεις, με λίγο τρέξιμο τα πάντα είναι εφικτά. (Σχεδόν τα πάντα…)

Αντώνης Μπέρτος: Θα συμφωνήσω με την απάντηση του Βαγγέλη. Θα προσθέσω το γεγονός πως όταν είσαι στο κέντρο σου, ξέρεις τι θέλεις και έχεις διάθεση ανοικτότητας αυτό αποτυπώνεται στην εκτίμηση και την αγάπη του κόσμου για το φεστιβάλ. Η αγάπη του κόσμου και των καλλιτεχνών μας έχει συγκινήσει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Άρτεμις Μανάκου: Η διαδικασία αυτή μου επιβεβαίωσε τη δυσκολία που υπάρχει στη σύγχρονη εποχή να στηρίξεις και να εξελίξεις μια μη κερδοσκοπική προσπάθεια από το μηδέν, με μοναδικό εργαλείο την αφοσίωση σε αυτό που αγαπάς και πιστεύεις.

%ce%b7-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-dare-dance-digitalize-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-gr-%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%82104. Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη αυτής της ομάδας;

Αντώνης Μπέρτος: Όσον αφορά το φεστιβάλ μας ενδιαφέρει οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν να έχουν μια ποιητική ματιά και μια διάθεση να ξεπεράσουν τα όρια τους να βρουν νέους τρόπους έκφρασης. Όσον αφορά τα μαθήματα του Dare.Dance.Digitalize (Οκτώβρης ως Μάιος κάθε χρονιάς) , σε αυτά μπορεί να συμμετέχει οποιοδήποτε άτομο με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση που θέλει να δοκιμάσει να εκπαιδευτεί στην Επικοινωνία Δίχως Βία και τον κινητικό αυτοσχεδιασμό/σωματικό θέατρο και θέλει να δημιουργήσει videodance. Τα videodance των μαθητών παρουσιάζονται σε ξεχωριστό section του Dare Dance Festival. Η μεθοδολογία του Dare Dance Digitalize έχει εγκριθεί/βραβευτεί στη Γερμανία (2019 i-portunus creative europe, 2022 iJAB Youth Work Bonn) και στην Ελλάδα (2021-Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής).

Βαγγέλης Παπαευαγγελίου: Όσοι έχουν την διάθεση να δημιουργήσουν, ασχέτως του χώρου από όπου προέρχονται. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του. Ζούμε σε μια εποχή που η τέχνη είναι πολύ προσιτή σε όλο τον κόσμο και ο καθένας έχει την δυνατότητα να την καλλιεργήσει και να την εξελίξει αρκεί να του δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

Άρτεμις Μανάκου: Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Βαγγέλη. Μαζί μας θα θέλαμε όποιον νιώθει την ανάγκη να δημιουργεί μακριά από νόρμες και “φόρμες’’, να εκφράζεται ελεύθερα και να έχει πηγαία αισθητική και καλλιτεχνική ματιά .

Τι θα παρακολουθήσετε στις Προβολές/Screenings και στο On Stage

Στο 3ο dDF  θα προβληθούν επαγγελματικές παραγωγές του Dare Dance Digitalize και μελών της ομάδας. Επίσης, dance videos των συμμετεχόντων, του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου για άτομα προχωρημένου επιπέδου στην κίνηση καθώς και επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς και του ετήσιου σεμιναριακού κύκλου ατόμων χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση. Επιπλέον, το dDF24 αποτελεί μια πλατφόρμα για την προβολή έργων και από άλλους καλλιτέχνες που συμμερίζονται το όραμα και την αισθητική του συμμετέχοντας με videodance (επιλέχθηκαν ύστερα από Open Call) αλλά και χορεύοντας ως φυσική παρουσία στη σκηνή του Cinema Δαναός σε μια performance έκπληξη #onStage24 που αφορά τη συνδιαλλαγή των σωμάτων ,σε κινητικό αυτοσχεδιασμό. Στόχος του φετινού οn Stage είναι τα άτομα που θα μοιραστούν την σκηνή του σινεμά να διαδράσουν μεταξύ τους, όποτε και αν θελήσουν, μέσω contact improvisation, πηγαία και αυθόρμητα! H μουσική που θα πλαισιώνει το όλο αυτό εγχείρημα θα είναι live μουσική σύνθεση  από την “Rage of Waves”.

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές

Η ομάδα του Dare.Dance.Digitalize βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Το Dare.Dance.Digitalize έχει βραβευτεί για τη μεθοδολογία του και την προσφορά του στους νέους καλλιτέχνες σε Ελλάδα (2021) και Γερμανία (2022). Συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη. Φέρνει την τέχνη του χορού και την ψυχολογία πιο κοντά στην κοινωνία και πιο κοντά στην ψηφιακή τεχνολογία. Από το 2018, η ομάδα δημιουργεί ταινίες μικρού μήκους videodance με έντονο καλλιτεχνικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Αποτελείται από τον Αντώνη Μπέρτο, διαθεματικό καλλιτέχνη, performer σωματικού θεάτρου-ψυχολόγο, την Άρτεμις Μανάκου performer σωματικού θεάτρου-κινησιολόγο και τον Βαγγέλη Παπαευαγγελίου κινηματογραφιστή-σκηνοθέτη. Ο Κυριάκος Καλογερίνης έχει επιμεληθεί και τη φετινή αφίσα του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για το dare Dance Festival θα βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

https://daredancefestival.gr

facebook: dare dance festival

instagram: dare dance digitalize

Χορηγοί Επικοινωνίας:

ΕΡΤ: https://www.ert.gr/

Kosmos : https://www.ertecho.gr/radio/kosmos/

Dancetheater: https://www.dancetheater.gr/

Culturenow.gr : https://www.culturenow.gr/

Infowoman: https://www.infowoman.gr/

Hellenic Youth Participation: https://hellenicyouthparticipation.com/

Διαβάστε επίσης

Poor Things: Ο χορός της Bella που έγινε viral γυρίστηκε 60 φορές σε 12 ώρες

Ο ξέφρενος χορός της Σμαράγδας Καρύδη στη βάπτιση του εγγονού του Αθερίδη – Δείτε τα βίντεο

Σχετικά Άρθρα
Είδαμε το «Τσίρκο των Ψυχών» που ξεμπροστιάζει αριστοτεχνικά το «σκοτεινό» σήμερα
Είδαμε το «Τσίρκο των Ψυχών» που ξεμπροστιάζει αριστοτεχνικά το «σκοτεινό» σήμερα
Είδαμε το "Rabbit Hole" στο Θέατρο ΕΛΕΡ και ιδού οι λόγοι που δεν πρέπει να το χάσετε
Είδαμε το “Rabbit Hole” στο Θέατρο ΕΛΕΡ και ιδού οι λόγοι που δεν πρέπει να το χάσετε
"Monika": Για μια και μοναδική παράσταση στο Vox!
“Monika”: Για μια και μοναδική παράσταση στο Vox!
to-streaming-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b1%cf%830
To streaming του «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Βασίλη Μπισμπίκη αποδεικνύει πως μπορείς να κάνεις θέατρο υπό οποιαδήποτε συνθήκη
4-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-online-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%cf%8c-%cf%80%cf%81%ce%af%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%800
4 λόγοι για να δείτε online τον Μικρό Πρίγκιπα με τη Λένα Παπαληγούρα
%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf-online-streaming-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%81%ce%b90
Γιατί να δεις το online streaming της παράστασης «Ριχάρδος Β’» με τον Άρη Σερβετάλη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του