Μουσική

Γιάννης Φέρτης: Το ρομαντικό τραγούδι που συνδέσαμε για πάντα με τη φωνή του

Ήταν ένας από τους πιο γοητευτικούς, ταλαντούχους ηθοποιούς, που έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο της υποκριτικής, με σπουδαία πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο, αλλά και την τηλεόραση. Ο λόγος για τον Γιάννη Φέρτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 14 Απριλίου, σε ηλικία 86 ετών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είχε ο Γιάννης Φέρτης ήταν η ιδιαίτερη και εκφραστική φωνή του, με την οποία είχε ντύσει αναρίθμητα διαφημιστικά σποτ, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο ραδιόφωνο.

Επίσης, τον έχουμε συναντήσει ως αφηγητή με πολύ χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στον δίσκο των Απόστολου Καλδάρα – Πυθαγόρα «Μικρά Ασία» , όπου στο τραγούδι «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω» με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, απαγγέλλει το οκτάστιχο:

«Σαν ήμουνα παιδί κι εγώ

Φτερούγισα απ’ την κούνια

Όμως μαχαίρια έβλεπα

Στης πόλης τα καντούνια

Κυνηγημένος μιαν αυγή

Ετράβηξα τους δρόμους

Φωτιά στα πόδια μου η γη

Κι η μοναξιά στους ώμους»

Ο Γιάννης Φέρτης ως ερμηνευτής

Η εκφραστική φωνή του Γιάννη Φέρτη δεν θα μπορούσε να μην τον καταστήσει και ως έναν εξαιρετικό ερμηνευτή.  Μάλιστα, ένα τραγούδι έχει ταυτιστεί με αυτήν την φωνή και δεν είναι άλλο από το θρυλικό «Σαν με κοιτάς»

Το 1971, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου κυκλοφόρησαν το ντουέτο «Σαν με κοιτάς», το οποίο αποτέλεσε τη μουσική επένδυση για την ταινία και συμπεριλήφθηκε σε αρκετά άλμπουμ.

Τους στίχους υπέγραψε ο Αλέξης Αλεξόπουλος και την μουσική ο σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Σπανός.

Λίγα λόγια για την ταινία

To Εκείνο το καλοκαίρι είναι τίτλος μιας βραβευμένης ελληνικής ρομαντικής δραματικής ταινίας του 1971, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη, σενάριο Πάνου Κοντέλλη, παραγωγή Κλέαρχου Κονιτσιώτη και με πρωταγωνιστές την Έλενα Ναθαναήλ, τον Λάκη Κομνηνό, τον Ανδρέα Φιλιππίδη, τη Ρούλα Χριστοπούλου και τον Βασίλη Ανδρεόπουλο.

Ένα ζευγάρι βρίσκεται σε διάσταση επί δύο χρόνια και στα πρόθυρα να πάρει διαζύγιο. Ο Πέτρος επιστρέφει στην Αθήνα από το Λονδίνο μετά από πρόσκληση της συζύγου του, Έλενας, και η συνάντησή τους στο εξοχικό της οικογένειας κοντά στη θάλασσα θερμαίνει και πάλι τον παλιό έρωτα τους.

Ο Πέτρος είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια νέα ζωή μαζί της, αλλά η ίδια είναι καταδικασμένη να πεθάνει από καρκίνο. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο και για τους δύο και το μόνο που έχει απομείνει στον Πέτρο είναι να σταθεί στο πλευρό του παιδιού τους, της μικρής Τζένης. Μετά την αρχική αμηχανία, το κοριτσάκι και πατέρας του αρχίζουν σιγά σιγά να χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης, αφού πρέπει να ζήσουν μαζί με την προϋπόθεση να αγαπιούνται για μια ζωή. Ο θάνατος βρίσκει τελικά την Έλενα σε μια μοιραία καταδυτική εξόρμηση όπου πήγε μαζί με τον Πέτρο. Ο Πέτρος και η Τζένη μένουν μόνοι τους στη ζωή.

Ναθαναήλ – Κομνηνός αντί Λαμπέτη – Αλεξανδράκη

Αρχικά, οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι επρόκειτο να δοθούν στην Έλλη Λαμπέτη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω φόρτου εργασίας των δύο ηθοποιών.

Παρά τη “χημεία” που έδενε στη μεγάλη οθόνη τους δύο συμπρωταγωνιστές, Έλενα Ναθαναήλ και Λάκη Κομνηνό, πέρασαν όλα τα γυρίσματα μέσα σε μια ατμόσφαιρα αντιπαλότητας.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες τη σεζόν 1971-1972 κόβοντας 158.315 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 32η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν.

Το 1971, στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία διακρίθηκε με δύο βραβεία για την μουσική του Γιάννη Σπανού και για τη διεύθυνση φωτογραφίας.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι εκτός από το «Σαν με κοιτάς» στην ίδια ταινία ακούγεται άλλο ένα εκπληκτικό τραγούδι με τη φωνή της Αφροδίτης Μάνου, το «Ένα καλοκαίρι», σε στίχους Αλέξη Αλεξόπουλου και μουσική Γιάννη Σπανού.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Φέρτης – Μιμή Ντενίση: Η άγνωστη φωτογραφία από τον γάμο τους

Η Αφροδίτη της Μήλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Έξι γλυπτά σε εκδοχές αθλημάτων

Ναυσικά Διαμαντοπούλου

Recent Posts

Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιοί πρέπει να ξεκινούν θεραπεία έναν μήνα πριν

Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση υπερευαισθησίας ενάντια…

5 ώρες ago

Η φωνή των Βακχών σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Το μουσικοθεατρικό έργο Η φωνή των Βακχών του ανερχόμενου συνθέτη Γιάννη Αγγελάκη, μια ιδιαίτερη παράσταση…

6 ώρες ago

«Πριν από 13 χρόνια»: Η πιο δύσκολη επέτειος για Γουίλιαμ & Κέιτ – H άγνωστη φωτό του γάμου τους

Ίσως πρόκειται για την πιο δύσκολη επέτειο του γάμου τους, όμως πρίγκιπας Γουίλιαμ και η…

6 ώρες ago

Ακρόπολη: Τουρίστες ανέβηκαν με χλαμύδες και περικεφαλαίες στον Παρθενώνα (φωτογραφίες)

Ντυμένοι με χλαμύδες, με περικεφαλαίες και ασπίδες ανά χείρας τουρίστες αποφάσισαν να ποζάρουν στην Ακρόπολη…

6 ώρες ago

“Fashion Innovation Award” για το gadget της χρονιάς στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei, στήριξε και φέτος την δημιουργικότητα και το ταλέντο νέων σχεδιαστών και παρουσίασε το…

6 ώρες ago

Ο προπονητής της Taylor Swift μας αποκαλύπτει τι γυμναστική κάνει

Έχουμε 24 ώρες μέσα στην ημέρα ακριβώς όπως η Taylor Swift. Μου είναι δύσκολο να…

7 ώρες ago