Cinema

Πέθανε ο θρυλικός πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών Κώστας Γκουσγκούνης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο θρυλικός πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών, Κώστας Γκουσγκούνης. Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 6 Μαΐου στο Θριάσειο Νοσοκομείο από ανακοπή καρδιάς, ενώ η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αρτέμιδα, όπως επιθυμούσε.

Την είδηση του θανάτου του, την έκανε γνωστή ο φίλος του Δημήτρης Λουκάκης με ανάρτησή του στο facebook.

Από τη φωτογραφία στην ερωτική βιομηχανία

Ο Κώστας Γκουσγκούνης γεννήθηκε στη Λάρισα στις 21 Μαρτίου 1931. Ο ηθοποιός και φωτογράφος έγινε γνωστός κυρίως για τις ταινίες με ερωτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο στις οποίες πρωταγωνίστησε μεταξύ 1965 και 1984.

Ο Κώστας Γκουσγκούνης έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας στη Λάρισα κοντά στον πατέρα του Μίμη Γκουσγκούνη και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα, όπου αργότερα άνοιξε φωτογραφείο στο Χολαργό. Εκεί έγινε γνωστός όχι μόνο για τις συμμετοχές του σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου, αλλά και για τις ατάκες του σε αυτές. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα, το ότι είχε πάντα ξυρισμένο το κεφάλι του.

Αρχικά έπαιξε σε κάποιες ταινίες σε ρόλο κομπάρσου, ή με λίγες ατάκες, από το 1952 έως το 1958 (Η Αγνή του λιμανιού, Η θεία από το Σικάγο, Ο λεφτάς, Μια ζωή την έχουμε) και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε αρκετές ερωτικές αλλά και αστυνομικές ταινίες από το 1965 μέχρι το 1984 με γνωστότερες τις: Ήταν Άξιος, Ηδονοβλεψίας, Σεξ…13 Μποφώρ κτλ.

Ο αγνώριστος και σε νεαρή ηλικία Γκουσγκούνης σερβίρει τον καφέ στον ταμία Χορν, που είναι πνιγμένος από τους λογαριασμούς και μετά βίας σηκώνει το κεφάλι του, έχοντας πάντως έναν μικρό διάλογο μεταξύ τους, ενώ στην «Θεία από το Σικάγο» είναι ο άντρας δίπλα στο Στέφανο Στρατηγό που λέει την ατάκα “θα τον σκοτώσετε τον άνθρωπο” όταν ήδη έχει πέσει η στάμνα.

Έχει επίσης παίξει σε θεατρικό έργο, αλλά και στην τηλεόραση, όπως στο Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται στην ΕΡΤ (1975). Λόγω της φήμης του, το 2010, σε ηλικία 79 ετών, έγινε ξανά πρωταγωνιστής σε ερωτική ταινία.

Όταν τον έψαξε ο Άλαν Πάρκερ

Μπορεί να είχε συνδέσει το όνομά του με τον ερωτικό ελληνικό κινηματογράφο και έγινε ο «βασιλιάς του ροζ σινεμά» και μέχρι σήμερα οι ατάκες του στις ταινίες όπου πρωταγωνιστούσε, ακούγονται και λέγονται.

Ωστόσο, αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως ο Κώστας Γκουσγκούνης έπαιξε στα έξι πρώτα επεισόδια της τηλεοπτικής μεταφοράς του καζαντζακικού «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», στο ρόλο του σεΐζη!

Σύμφωνα με την πλοκή, η οικονόμος του Τούρκου Αγά (Γιάννης Αργύρης), η Μάρθα (Ελένη Ζαφειρίου) βρίσκει τα ματωμένα ρούχα του σεΐζη (Κώστας Γκουσγκούνης) -υπασπιστή του Αγά- κι αποκαλύπτεται ότι εκείνος είχε δολοφονήσει το Γιουσουφάκι. Έτσι, ο Αγάς τον κρέμασε, αφού πρώτα τον βασάνισε. Και κάπως έτσι, τελείωσε η εμφάνισή του στη θρυλική σειρά της ΕΙΡΤ, που πρωτοπροβλήθηκε το 1975.

Η επιβλητική παρουσία του στη σειρά είχε ως αποτέλεσμα να τον ψάξει ο Άλαν Πάρκερ για να του δώσει ρόλο στο «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Ωστόσο, τελικά η συνεργασία δεν ευδοκίμησε για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Οι διακρίσεις

Στο 1ο Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου το 2003 προβλήθηκε ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε με σημαντική απήχηση. Βραβεύτηκε στο 3ο Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου 2005.Ήταν τιμώμενο πρόσωπο στο 8ο Ελληνικό Cult Film Festival, τον Ιανουάριο του 2010.

Η εκπομπή Cinemania, που προβαλλόταν στην ΕΤ3, είχε αφιέρωμα στον Κώστα Γκουσγκούνη με τίτλο «Cult αλά Ελληνικά 2: Κώστας Γκουσγκούνης». Επιπλέον, είχε χρησιμοποιήσει τον Γκουσγκούνη στο trailer για το τέταρτο έτος της εκπομπής.

Η πρόταση από τον Ανδρέα Παπανδρέου να πολιτευτεί

τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ο Κώστας Γκουσγκούνης υπήρξε γνωστός υποστηρικτής και οπαδός του Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Μάλιστα είχε συνδεθεί φιλικά μαζί του, δηλώνοντας ότι «δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά τέτοιον άνθρωπο, ακομπλεξάριστο, έξυπνο, ευφυή», ενώ ο Παπανδρέου με τη σειρά του είχε προτείνει στον Γκουσγκούνη να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ, πρόταση που ο ηθοποιός αρνήθηκε ευγενικά.

Πιο πρόσφατα, το 2015, δήλωσε την στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Eurovision 2022: 5 πράγματα που δεν γνωρίζεις για την Αμάντα Γεωργιάδη

Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα: Η νόσος με τα αντιφατικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες

Πάτρα: Τρεις έως τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί από τον φονικό μύκητα Candida Auris

Ναυσικά Διαμαντοπούλου

Recent Posts

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram (video)

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού φέρεται να έπεσε από αγνώστους ο τράπερ Sin Boy με τη στιγμή…

40 λεπτά ago

“Always”: Συνεχίζει τις προσπάθειες υπέρ της ενδυνάμωσης των νεαρών κοριτσιών

Η Always, η κορυφαία μάρκα σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ενώνει τις δυνάμεις της με τον…

45 λεπτά ago

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα – Τα νεότερα για την υγεία του

Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα επόμενα 24ωρα για τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος νοσηλεύεται από το…

1 ώρα ago

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Ισχυρή σειεσμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ  σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ανοιχτά των Φιλιατρών. Οι σεισμός έγινε…

1 ώρα ago

Τι έρχεται τον Απρίλιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων

Ένα πλούσιο πρόγραμμα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους προτείνει για τον Απρίλιο το Μουσείο Μαρία Κάλλας του…

3 ώρες ago

Γνωρίζετε τι είναι η “ακμή γυμναστηρίου;”

Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες δεν θέλουν να βγουν ούτε μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς…

4 ώρες ago