Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πατάτες μπορούν να μαγειρευτούν με δεκάδες τρόπους και αυτό είναι όλο. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των ασημικών, την ανακούφιση από τα εγκαύματα και μερικές ακόμα απροσδόκητες καταστάσεις, όπου οι πατάτες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος σας.

1. Ασημικά

Όλοι γνωρίζουν ότι το ασήμι έχει την τάση να γίνεται μαύρο με την πάροδο του χρόνου. Είναι φυσικό, αλλά τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε τα γυαλιστερά σας κουτάλια να επανέλθουν; Κόβουμε και βράζουμε μερικές πατάτες. Τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα και κρατάμε μόνο το νερό. Βυθίζουμε τα ασημικά και τα αφήνουμε για μία ώρα. Τα βγάζουμε και χρησιμοποιούμε μια μαλακή βούρτσα για να τα καθαρίσουμε προσεκτικά. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

2. Χυμός πατάτας


Ο χυμός πατάτας περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη C. Εξαιτίας αυτού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι ο χυμός πατάτας περιέχει ένα μόριο που θεραπεύει το έλκος και την καούρα και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την αναπαραγωγή βακτηρίων στο στομάχι. Μειώνει επίσης τη χοληστερόλη και βοηθά στη δυσκοιλιότητα και την απώλεια βάρους.

3. Εγκαύματα

Η μέθοδος που περιγράφουμε εδώ είναι κατάλληλη μόνο για ηλιακά εγκαύματα. Παίρνουμε μερικές πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις λιώσουμε στο μπλέντερ και να φτιάξουμε ένα ζουμερό μείγμα. Χρησιμοποιούμε γάζες και βαμβάκι για να στερεώσουμε τις κομπρέσες στο δέρμα. Εφαρμόζουμε τις φέτες ή το μείγμα στην πληγείσα περιοχή, αφήνουμε για 10-15 λεπτά, αφαιρούμε και πλένουμε το δέρμα με δροσερό νερό.

4. Πονοκέφαλος

Αχ, αυτοί οι απαίσιοι πονοκέφαλοι! Εάν έχετε κουραστεί να παίρνετε χάπια, δοκιμάστε αυτό: Πλένουμε και κόβουμε μια ωμή πατάτα. Τοποθετούμε μερικές φέτες στο μέτωπο και τις στερεώνουμε με έναν επίδεσμο. Ξαπλώνουμε, κλείνουμε τα μάτια και περιμένουμε μέχρι ο πόνος να εξαφανιστεί.

5. Καθαριότητα

Όχι άλλα χημικά στα παράθυρά μας, κυρίες και κύριοι! Τρίβουμε μισή πατάτα σε όλο το τζάμι και σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί μέχρι να λάμψει. Τόσο απλό όσο ακούγεται!

από Μαρία Ιωαννάτου