Ζωή Ράπτη, υφ. Υγείας: “Ελπίζουμε ότι η περίοδος της πανδημίας δεν θα φέρει μόνο αρνητικές αλλαγές στην ζωή μας”

ζωή-ράπτη-υφ-υγείας-ελπίζουμε-ότι-η-π

Ο κόσμος όλος ζει κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η μεγάλη υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές, ενώ από την άλλη αναδεικνύει νέους τρόπους ζωής, όπου η φροντίδα του εαυτού μας και των άλλων, η αλληλεγγύη, η προσαρμοστικότητα, η επινοητικότητα και η ψυχική ανθεκτικότητα κρίνονται αναγκαία στοιχεία επιβίωσης. Σίγουρα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς μέσα σε όλον αυτό τον καταιγισμό νέων πραγμάτων είναι πολλές και, αν μη τι άλλο, η ψυχική υποστήριξη είναι σημαίνουσας αξίας. Το infowoman μίλησε με την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας κ. Ζωή Ράπτη για το ψυχολογικό αντίκτυπο που θα αφήσει η πανδημία στις ζωές μας, πώς θα αντεπεξέλθει καθένας μας ατομικά με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και ποιες οι ενέργειες του υπουργείου πάνω σε αυτό.

– Η Ψυχική Υγεία βάλλεται αυτή την περίοδο. Οι μελέτες στα λύματα της Αττικής έδειξαν πριν από λίγες μέρες αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών, αλλά και 60% αύξηση στη χρήση κοκαΐνης. Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντίκτυπος στη δομή της κοινωνίας την επόμενη μέρα, όταν θα έχει περάσει το κακό που έφερε μαζί της η πανδημία;

Η κοινωνία μας δοκιμάζεται σήμερα από την πανδημία. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να απαντήσουμε με σαφήνεια για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη δομή της κοινωνίας. Είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει την κρίση. Για παράδειγμα η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων», στην οποία συμμετείχε για την Ελλάδα, η Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, ανέδειξε την σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα παραδείγματα όπως η προσφορά χρημάτων, πραγμάτων, φαγητού σε άτομα που έχουν ανάγκη ή τα ψώνια για κάποιον άλλο ή η βοήθεια κάποιου που είναι άρρωστος (εννοείται όχι ως μέρος της εργασίας του) ή η φροντίδα των παιδιών κάποιου άλλου αυξήθηκαν κατακόρυφα. Έτσι η Μελέτη καταγράφει βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων για τις τελευταίες εβδομάδες συγκριτικά με το ανάλογο διάστημα πριν την πανδημία κατά 66%.

Άρα λοιπόν η κοινωνία δείχνει έτοιμη μέσω της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης και της αλληλοπροσφοράς να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, ξεπερνώντας σχετικά γρήγορα και αναίμακτα τις δραματικές συνέπειες που έφερε μαζί της η πανδημία.

– Πώς έχουν εξοπλιστεί αυτήν τη στιγμή τα νοσοκομεία για τη στήριξη των ασθενών covid-19; Υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής στήριξης και συμπαράστασης των ατόμων που νοσηλεύονται στις εντατικές; Υπάρχουν άτομα εκεί που μπορεί να είναι ακόμη και εβδομάδες μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι ασθενείς που νοσούν με Covid 19 έχουν την δυνατότητα για ψυχολογική υποστήριξη εάν το ζητήσουν από τον ψυχίατρο και τους ψυχολόγους του νοσοκομείου που νοσηλεύονται. Προβλέπεται επίσης να υπάρξει άμεσα δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά για το σύνολο των εργαζομένων στο νοσοκομείο (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό). Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι νοσηλευτές και οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και επικοινωνούν καθημερινά με τους ασθενείς προσφέρουν σημαντική βοήθεια και υποστήριξη, ξεπερνώντας πολλές φορές τον ίδιο τους τον εαυτό και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε δημόσια γι’ αυτό.

– Δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεύτερο lockdown, φόβος, άγχος, αγωνία για την ίδια τη ζωή. Ως αρμόδια υφυπουργός για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων τι προτείνετε στον κόσμο, που πλέον είναι εξαιρετικά κουρασμένος ψυχικά, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης περιόδου;

Είναι φυσικό πως η περίοδος αυτή γεννά άγχος, ανασφάλεια, φόβο, λύπη, θυμό, κούραση, συναισθήματα που είναι απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας χρειάζεται να φροντίσουμε πρώτα από όλους τον εαυτό μας για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους γύρω μας.

Η αντιμετώπιση του Covid 19 είναι αγώνας μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας και χρειάζεται να προσέχουμε τον εαυτό μας καθημερινά. Να θυμόμαστε πως η φροντίδα του εαυτού μας είναι υποχρέωση και όχι πολυτέλεια.

Την ίδια στιγμή είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι η επικοινωνία με τους ειδικούς μπορεί να ενισχύσει την ελπίδα και το αίσθημα ασφάλειας, να μειώσει το φόβο και το άγχος και να αποτελέσει μια διέξοδο στη μοναξιά και στο αίσθημα απομόνωσης που τυχόν αισθάνονται οι συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%81%ce%ac%cf%80%cf%84%ce%b7-%cf%85%cf%86-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%cf%800

– Έχετε πει: «Δεν νοείται καθολική κάλυψη Υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν νοείται υγεία χωρίς ψυχική υγεία» Αν και οι τρέχουσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός σχετικά με τα δύο αυτά σημαντικά θέματα.

Σε περιόδους κρίσης είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να διατηρούν την ψυχική τους υγεία και την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Διανύουμε την πιο δύσκολη υγειονομική κρίση και στο υπουργείο Υγείας προωθούμε άμεσα προς υλοποίηση μια σειρά από πρωτοβουλίες και προγράμματα που θα προσφέρουν λύσεις και διεξόδους σε όσα σήμερα φαντάζουν ως ανυπέρβλητα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid – 19, επαναλειτουργεί ήδη η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ενώ προχωράει και το πρόγραμμα ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, με χρήση πλατφόρμας τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής, ασθενών με covid-19, μέσω του ΗΔΙΚΑ.

Σύντομα θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου απλές οδηγίες και τρόποι αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid – 19 και των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας ενώ δρομολογημένη επίσης είναι η δημιουργία συστήματος προστασίας και ενδυνάμωσης ουσιοεξαρτώμενων που τελούν σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του Γενικού Πληθυσμού, για τους μεν ενήλικες προχωράμε στην ανάπτυξη μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, στην ανάπτυξη μονάδων άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Υγείας και στην υλοποίηση προγραμμάτων Τηλεψυχιατρικής, για τα δε παιδιά και εφήβους, ενισχύονται τα υφιστάμενα Κέντρα Ψυχικής Υγείας με διεπιστημονικό προσωπικό και δρομολογούνται προγράμματα ψυχο-εκπαίδευσης σε θέματα ψυχικής υγείας, επικοινωνίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ενδοσχολικής βίας.

Παράλληλα σχεδιάζουμε την δημιουργία ψηφιακού μητρώου ασθενών με άνοια και αυτισμό και πολιτικές για τη στήριξή τους καθώς και προγράμματα για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

-Επειδή όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αυτές που σε κάθε περίοδο κρίσης πλήττονται, ποιες δυνατότητες υπάρχουν; Πού μπορούν να απευθυνθούν;

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μπορούν να απευθύνονται στις δομές που λειτουργούν στην κοινότητα όπως τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τα Κέντρα Ημέρας.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του Covid – 19, επαναλειτουργεί ήδη η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν σε 24ωρη βάση και να υποστηρίζονται ψυχολογικά.

– Η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, έχει ήδη διαρκέσει πολύ καιρό και δεν φαίνεται να έχει κοντινή ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο που κινούμαστε και αλληλεπιδρούμε. Τι επίδραση θα έχουν οι αλλαγές αυτές στη μελλοντική μας ζωή, κυρίως των παιδιών, που τώρα διαπλάθουν συνήθειες που θα τα ακολουθούν για μια ζωή. Υπάρχει κίνδυνος να τα οδηγήσει σε μία μόνιμη κατάσταση στρες που θα στερήσει την ανεμελιά και την εμπιστοσύνη προς τους άλλους;

Είναι αλήθεια πως βιώνουμε μια πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση, που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Χαρακτηριστικό όμως της ανθρώπινης φύσης είναι η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία και η ψυχική ανθεκτικότητα. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως παρά τις αντιξοότητες μπορούμε και στεκόμαστε δυνατοί. Η ύπαρξη νοήματος στην καθημερινή μας ζωή ακόμη και σε περιόδους κρίσης μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, να αναπτύξει μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς το στρες είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε σε περιόδους κρίσης. Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε πως η περίοδος της πανδημίας δεν θα φέρει μόνο αρνητικές αλλαγές στη ζωή μας.

– Το bullying αποτελεί δυστυχώς μια μάστιγα για τα σχολεία μας καθώς τα τελευταία χρόνια έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά βίας και ακραίων επιθέσεων μαθητών προς μαθητές. Φέτος θα προσληφθούν Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί στα σχολεία σε μια προσπάθεια να λύνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται και οι μαθητές να επικοινωνούν με τους ειδικούς. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας σχεδιάζετε πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα;

Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει δράσεις και προγράμματα για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα δρομολογούνται άμεσα προγράμματα ψυχο-εκπαίδευσης παιδιών σε θέματα ψυχικής υγείας, επικοινωνίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ενδοσχολικής βίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε σχολεία με τη συνεργασία με Πανεπιστημιακούς και επιστημονικούς φορείς ενώ θα είναι και διαδραστικό με την συμμετοχή καλλιτεχνών.

Παράλληλα προχωράμε και στην ενίσχυση των υφιστάμενων Κέντρων Ψυχικής Υγείας με διεπιστημονική παιδοψυχιατρική ομάδα όπως παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Σχετικά Άρθρα
Τι είναι η Παρηγορική Φροντίδα; Ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτή;
Τι είναι η Παρηγορική Φροντίδα; Ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτή;
Μετά τι μαστογραφία τι; Η τρισδιάστατη μαστογραφία (τομοσύνθεση) με τα πολλαπλά οφέλη
Μετά τι μαστογραφία τι; Η τρισδιάστατη μαστογραφία (τομοσύνθεση) με τα πολλαπλά οφέλη
Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου του Μαστού: Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου του Μαστού: Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών
Πώς θα μετρήσεις την αρτηριακή σου πίεση μόνη στο σπίτι - Μάθε τον σωστό τρόπο
Πώς θα μετρήσεις την αρτηριακή σου πίεση μόνη στο σπίτι – Μάθε τον σωστό τρόπο
Συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό - Πώς θα μειώσετε τις απουσίες από εργασία, σχολείο, κοινωνικές εκδηλώσεις
Συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό – Πώς θα μειώσετε τις απουσίες από εργασία, σχολείο, κοινωνικές εκδηλώσεις
Η Άννα Βαγενά στο Infowoman.gr: Το ενωμένοι δεν το πολύ έχουμε. Αλλά τι να κάνουμε, αυτοί είμαστε
Η Άννα Βαγενά στο Infowoman.gr: “Το ενωμένοι δεν το πολύ έχουμε. Αλλά τι να κάνουμε, αυτοί είμαστε με τα καλά μας και τα κακά μας”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του