Ψωρίαση: Αυτή είναι η επαναστατική θεραπεία που χαρίζει στους ασθενείς μια ζωή χωρίς περιορισμούς

ψωρίαση-αυτή-είναι-η-επαναστατική-θερ

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, συστηματική, αυτοάνοση και φλεγμονώδης νόσος. Συνολικά, επηρεάζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σχεδόν 250.000 στην Ελλάδα.

Συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ των 18 και 40 ετών, αν και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να εμφανισθεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη νόσο, όταν έρθουν αντιμέτωπα με διάφορους εκλυτικούς παράγοντες όπως το άγχος, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, λοιμώξεις και τραυματισμοί του δέρματος.

Ποικίλες οι μορφές της

Η Ψωρίαση εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Ταξινομείται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου βασίζεται κυρίως σε κλινικούς δείκτες, ανάλογα με τη συνολικά προσβεβλημένη επιφάνεια του σώματος. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας και αφορά περίπου στο 80% των ασθενών. Η νόσος μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα, με πιο δύσκολες εντοπίσεις αυτές στις παλάμες και τα πέλματα, το τριχωτό κεφαλής και τα νύχια.

Εκτός του πόνου και ιδιαίτερα του κνησμού που μπορεί να συνοδεύουν τη νόσο, οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση βιώνουν μεγάλη φυσική, συναισθηματική και κοινωνική επιβάρυνση. Η ποιότητα της ζωής των ασθενών επηρεάζεται σημαντικά. Η ντροπή, ο θυμός, η λύπη είναι συναισθήματα που αναφέρουν οι περισσότεροι ασθενείς ενώ το διαρκές άγχος για πιθανή απόρριψη από άτομα του φιλικού και επαγγελματικού τους περιβάλλοντος είναι ένα συχνό φαινόμενο. Οι ψυχικές επιπτώσεις είναι συχνές, μπορεί να είναι πολύ σημαντικές και χρειάζονται προσοχή και παρακολούθηση.

H αναστολή της ιντερλευκίνης 23 φέρνει την επανάσταση στη θεραπεία της ψωρίασης

Η θεραπεία στοχεύει στην αναστολή της φλεγμονής που έχει ως συνέπεια την επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Στις διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνονται οι τοπικές, οι φωτοθεραπείες, οι από του στόματος συστηματικές θεραπείες και ένας αριθμός βιολογικών παραγόντων που χορηγούνται με υποδόρια ή ενδοφλέβια ένεση. Παρόλο που οι νεότερες βιολογικές θεραπείες έχουν αυξήσει το ποσοστό των ασθενών που επιτυγχάνουν πλήρη η σχεδόν πλήρη κάθαρση του δέρματος, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων που υποθεραπεύεται.

Αυτό που ζητάνε από τη θεραπεία τους οι ασθενείς με ψωρίαση, είναι να τους δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν μια ζωή χωρίς τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η νόσος τους. Δηλαδή, ένα καθαρό δέρμα και ως επακόλουθο, βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Αυτό έρχονται να το προσφέρουν νέες και καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης που κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα, στις αρχές του 2021. Τα νέα αυτά φάρμακα (Risankizumab και Guselkumab) είναι αναστολείς της ιντερλευκίνης-23 (IL-23), η οποία θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της ψωρίασης. Μέσω αναστολής της IL-23 αναστέλλεται η απελευθέρωση διάφορων άλλων ιντερλευκινών που εμπλέκονται στη δημιουργία της φλεγμονής και συνεπώς στον σχηματισμό των ψωριασικών πλακών.

%cf%88%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%b5%cf%810

Έλενα Σωτηρίου

Καθηγήτρια Δερματολογίας

Α΄ Δερματολογική Κλινική Α.Π.Θ. _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ειδικά το Risankizumab εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο του 2019 και κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Tο κλινικό πρόγραμμα του Risankizumab αποτελείται από 5 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 1 χρόνο. Και στις πέντε μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν το Risankizumab πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης των ψωριασικών βλαβών τους σε σχέση με τους βιολογικούς παράγοντες με τους οποίους συγκρίθηκε και σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς πέτυχαν πλήρη κάθαρση (απόλυτα καθαρό δέρμα). Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου δε φαίνεται να επηρεάζεται από τη βαρύτητα της νόσου, το σωματικό βάρος, ή την προηγούμενη έκθεση ή μη σε βιολογικό παράγοντα.

Εύκολο δοσολογικό σχήμα

Όσον αφορά στο δοσολογικό σχήμα του Risankizumab, είναι απλό και βολικό για τους ασθενείς, καθώς απαιτείται η χορήγηση μόνο τεσσάρων δόσεων συντήρησης το χρόνο.

Πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο, καθώς τόσο από τις μελέτες, όσο και από την εμπειρία που υπάρχει από την κυκλοφορία του σε διάφορες χώρες για σχεδόν δύο χρόνια, δε φάνηκε η ύπαρξη σημάτων για εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και κυρίως σοβαρών λοιμώξεων.

Το Risankizumab ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία.

Οι ασθενείς με ψωρίαση στην Ελλάδα μπορούν, πλέον, να ονειρεύονται μια ζωή χωρίς περιορισμούς, καθώς χάρη στα νέα φάρμακα κάτι τέτοιο είναι πλέον δυνατό αφού προσφέρουν υψηλή αποτελεσματικότητά με εύκολα δοσολογικά σχήματα και πολύ καλό και σταθερό προφίλ ασφάλειας.

Έλενα Σωτηρίου

Καθηγήτρια Δερματολογίας

Α΄ Δερματολογική Κλινική Α.Π.Θ.

Διαβάστε επίσης

Η ημικρανία είναι νόσος και όσο νωρίτερα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα τόσο περισσότερο θα μειώσεις το φορτίο της

Μήπως η διατροφή σου εμποδίζει τη γυμναστική σου να δώσει αποτελέσματα;

Πρωτοποριακό! Εφαρμογή της κρυομυόλυσης στην Ελλάδα, για τη θεραπεία αδενομύωσης της μήτρας