Πόσο προστατεύει η χειρουργική μάσκα από τις λοιμώξεις;

πόσο-προστατεύει-η-χειρουργική-μάσκα

Η απάντηση που μας δίνει ο δρ. William Schaffner, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί των ΗΠΑ, είναι σχεδόν καθόλου. Παρακάτω προσπαθεί να καταρρίψει τους μύθους που έχουν αρχίσει και επικρατούν τις τελυταίες μέρες, λόγω του φόβου που έχει σπέιρει η εξάπλωση του κοροναϊού.

Οι χειρουργικές μάσκες

Η λεπτότερη χειρουργική μάσκα προορίζεται για τους χειρουργούς, επειδή εμποδίζει παθογόνους παράγοντες να εισέλθουν σε μύτη και στόμα, όταν είναι στο χειρουργείο, δήλωσε ο δρ. Schaffner.

Γιατί επιμένουν να τις φορούν;

Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ανθρώπους να φορούν χειρουργικές μάσκες στο δρόμο, για να προστατευθούν από τους παθογόνους παράγοντες και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αλλά αυτές οι μάσκες δεν βοηθούν πολύ ενάντια σε κάποιον ιό, είπε ο δρ. Schaffner. “Δεν έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα ιικά σωματίδια και δεν προσαρμόζονται τόσο στενά γύρω από την μύτη και τα μάγουλα, όπως η μάσκα N95”, είπε και πρόσθεσε:

“Μπορεί να είναι κάπως χρήσιμη μια απλή χειρουργική μάσκα ενάντια στον κορωνοϊό; Ναι, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον μια μέτρια προστασία”.

Η μάσκα τύπου Ν95

Μια πιο εξειδικευμένη μάσκα, γνωστή ως “μάσκα Ν95” ή “αναπνευστήρας Ν95”, μπορεί πράγματι να σας προστατεύσει τον νέο κορωνοϊό, που είναι πλέον γνωστός ως 2019-nCoV. Η μάσκα Ν95 είναι παχύτερη από μια απλή χειρουργική μάσκα, αλλά ο δρ. Schaffner δεν τη συνιστά για δημόσια χρήση, τουλάχιστον όχι προς το παρόν, επειδή όχι μόνο είναι δύσκολο να φορεθεί, αλλά και να την κρατήσει κανείς για μεγάλες χρονικές περιόδους.

%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b10
Μάσκα N95

Χρειάζεται εκπαίδευση

Όσοι καλούνται να φορέσουν μάσκες Ν95 τακτικά, πρώτα εκπαιδεύονται σχετικά με τον τρόπο σωστής τοποθέτησης αυτών των αναπνευστήρων γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και το πιγούνι, εξασφαλίζοντας ότι δεν περνάει αέρας γύρω από τις άκρες του αναπνευστήρα. “Όταν το κάνετε αυτό, η εισπνοή και εκπνοή δυσκολεύουν, από τη στιγμή που ο αέρας περνάει από ένα πολύ παχύ υλικό. Απαιτείται αρκετή προσπάθεια για να αναπνεύσετε και το συναίσθημα είναι λίγο κλειστοφοβικό, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί υγρασία και ζέστη στην περιοχή”, είπε ο δρ. Schaffner.

Ποια είναι η καλύτερη προστασία;

Μερικοί φορούν χειρουργικές μάσκες επειδή είναι άρρωστοι με κρυολόγημα, ή γρίπη και δεν θέλουν να κολλήσουν άλλους ανθρώπους γύρω τους. Αλλά αν είστε άρρωστοι, το καλύτερο είναι να μην πάτε καν σε δημόσιους χώρους. Το σώφρον είναι μείνετε στο σπίτι.

Ένας καλύτερος τρόπος προστασίας από τον νέο κορωνοϊό είναι να αποφύγετε κάθε πιθανή επαφή με άτομο που έχει ήδη νοσήσει ή έχει προσφάτως ταξιδέψει στην “εστία” του προβλήματος: την Κίνα. Μπορείτε επίσης να πλένετε καλά τα χέρια σας και να αποφύγετε να αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα με άπλυτα χέρια.

Πηγές: livescience.com, washingtonpost.com

Σχετικά Άρθρα
Ποιες είναι οι ιδανικές στάσεις του ανθρώπινου σώματος για να αποφύγουμε μυοσκελετικούς πόνους - Πώς θα τις επαναπροσεγγίσουμε
Ποιες είναι οι ιδανικές στάσεις του ανθρώπινου σώματος για να αποφύγουμε μυοσκελετικούς πόνους – Πώς θα τις επαναπροσεγγίσουμε
Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας αλλά και την υγειονομική κουλτούρα μας
Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τη ζωή μας αλλά και την υγειονομική κουλτούρα μας
Εργαζόμενος θετικός στον κορωνοϊό: Το βασικό που πρέπει να κάνεις για να μην "χρεωθείς" μέρες αδείας
Εργαζόμενος θετικός στον κορωνοϊό: Το βασικό που πρέπει να κάνεις για να μην “χρεωθείς” μέρες αδείας
Στα ύψη σήμερα τα κρούσματα - Δείτε όλους τους δείκτες
Σοκ με τον αριθμό των νεκρών – Πόσα είναι τα κρούσματα σήμερα (17/1)
Όμικρον: Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Όμικρον: Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του