Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης: Τι είναι και πώς θα ανακουφίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα

ουρογεννητικό-σύνδρομο-της-εμμηνόπα

Για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση αποτελεί μία πραγματική αλλαγή για το σώμα τους. Κάθε γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την “αλλαγή” στη ζωή της, που πρακτικά ξεκινάει ένα έτος μετά την τελευταία της περίοδο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 51 ετών, αλλά σε κάποιες μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα.

Αν και είναι αποτελεί μία απολύτως φυσιολογική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας, πολλές φορές συνεπάγεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως διαταραχές περιόδου, εξάψεις και νυκτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, σωματικές αλλαγές, μεταβολές στην ψυχολογία, που μπορεί να διαταράξουν την ποιότητα ζωής της.

Ένα από τα πιο ενοχλητικά -αν μπορεί να επιτραπεί ο προσδιορισμός- συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι και η αιδοιοκολπική ατροφία, ατροφική κολπίτιδα ή ουρογεννητική ατροφία, μία κλινική οντότητα που σήμερα περιγράφεται με τον όρο Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης.

Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών και συμπτωμάτων που αφορούν το γεννητικό και κατώτερο ουροποιητικό σύστημα καθώς και τη σεξουαλική υγεία μιας γυναίκας, ως επακόλουθα της πτώσης των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως εξηγεί ο Μαιευτήρας -Γυναικολόγος MD, MSC, PhD, Δήμος Σιούτης, η συχνότητα του συνδρόμου είναι αρκετά υψηλή, καθώς το Σύνδρομο φαίνεται να επηρεάζει περισσότερες από τις μισές (περίπου το 50- 70%) των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Αλλά όχι μόνο, καθώς η διαταραχή ή ορισμένα χαρακτηριστικά της είναι δυνατό να εμφανιστούν στο 15% περίπου νεότερων γυναικών, προ της εμμηνόπαυσης, καθώς επίσης σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και ασθενείς, συχνά αρκετά νέες, που πάσχουν από πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Ποια τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου;

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b10

Οι κλινικές εκδηλώσεις του Συνδρόμου είναι ευρείες, ποικίλλουν σε βαρύτητα και είναι χρόνιες, καθώς δε φαίνεται να βελτιώνονται χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, καταρχάς, από το γεννητικό σύστημα, όπως:

 • Ξηρότητα, ατροφία κόλπου
 • Αίσθημα καύσου, κνησμού ή ερεθισμού
 • Πόνο ή πίεση στον κόλπο και την πύελο
 • Ρίκνωση και στένωση του κόλπου
 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, χαρακτηριστικά λευκωπές και συχνά κολπίτιδες
 • Πρόπτωση των πυελικών οργάνων (μήτρας, κύστης, ορθού)

Όσον αφορά το ουροποιητικό σύστημα παρατηρούνται:

 • Διαταραχές ούρησης (δυσουρικά ενοχλήματα, συχνουρία, επιτακτικότητα)
 • Ακράτεια ούρων
 • Ανάπτυξη συχνών ουρολοιμώξεων, που δύναται συχνά μέσα στο χρόνο να υποτροπιάζουν

Συνακόλουθη των παραπάνω καταστάσεων ειναι η σημαντική επίδραση του συνδρόμου στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας, με την εμφάνιση:

 • Δυσπαρευνίας (άλγους και δυσκολίας δηλαδη κατά την σεξουαλική επαφή)
 • Μειωμένης λίπανσης κι εφύγρανσης του κόλπου
 • Συχνά κολπικής αιμόρροιας μετά την επαφή
 • Κολεόσπασμου (αντανακλαστικό σπασμό των μυών του κόλπου) και πυελικού άλγους
 • Και τελικά μείωση της libido, της επιθυμίας, και απόσυρση

Μπορεί το σύνδρομο να επηρεάσει τη ζωή της γυναίκας

Όπως εξηγεί ο κ.Σιούτης, το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας δε θα πρέπει να σημαίνει και το τέλος μιας ποιοτικής και ευχάριστης ζωής σε κάθε έκφανσή της. Οι ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου δύναται να έχουν μια σοβαρή επίδραση στη ψυχολογία, τη συναισθηματική και σεξουαλική υγεία, την επαγγελματική και κοινωνική ζωή. 

Παρόλη την υψηλή συχνότητα του, το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης παραμένει, έως και σήμερα, υποδιαγνωσμένο, κυρίως λόγω της συστολής, του αισθήματος ντροπής, πολλών ασθενών να αναζητήσουν βοήθεια, είτε λόγω του ότι συχνά, ασφαλώς λανθασμένα, θεωρείται μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης.

Καθίσταται λοιπόν πλέον επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης και των δύο φύλων για την αναζήτηση εξειδικευμένης φροντίδας και θεραπείας.

Πώς αντιμετωπίζεται το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης;

Στόχος της θεραπείας, σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, αποτελεί η ανακούφιση ή/και εξάλειψη των συμπτωμάτων. Ως πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συμπτωμάτων ατροφίας και ξηρότητας συστήνεται η εφαρμογή κολπικών κρεμών ή gels που έχουν φυσικό τρόπο δράσης και μπορεί να περιέχουν συστατικά που δρουν θεραπευτικά όπως υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο ή/και φυτοοιστρογόνα.

Για την αντιμετώπιση της δυσπαρευνίας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας συστήνεται η χρήση ενυδατικών – λιπαντικών κρεμών κολπικά, με ιδιαίτερη προσοχή στη επιλογή τους, ώστε να μιμουνται τα φυσικά υγρά του κόλπου και να μη διαταράσσουν την ισορροπημενη φυσιολογία της περιοχης.

Τέλος, στη διαχείριση των συμπτωμάτων απο το ουροποιητικό, θέση έχει η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες και φυσικά συστατικά, όπως εκχύλισμα cranberry και προβιοτικά που δρουν είτε προληπτικά είτε σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή βελτιώνοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Αποτελεσματική φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση

Η σειρά Eva-Intima έχει για μία ακόμη φορά την «απάντηση» στις ανάγκες της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής κάθε ηλικίας. Έτσι, και στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης, δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει την ανακούφιση που χρειάζεται μία γυναίκα και σε αυτήν τη χρονική περίοδο της ζωής της.

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b12

Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος στη ζωή της γυναίκας κατά την οποία το σώμα κάνει τη φυσική μετάβαση στην εμμηνόπαυση, σηματοδοτώντας το τέλος των ετών αναπαραγωγής.

Η ολοκληρωμένη σειρά φροντίδας Eva Intima® Meno Control με τα προϊόντα EVA Intima® Vaginal Cream, Eva Intima® Tablets καιEVA Intima® Sublingual Spray, προσφέρει μία ομαλότερη μετάβαση και τον περιορισμό των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

EVA INTIMA® VAGINAL CREAM

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b14

Το EVA Intima® Vaginal Cream είναι μια κολπική κρέμα που επαναφέρει την υποστηρικτική ικανότητα των ιστών του κόλπου, της περιγεννητικής και της περινεϊκής περιοχής.

Αποτελεί ένα καινοτόμο προϊόν που αποτελεσματική σύνθεσή του βασισμένη στο κολλαγόνο θαλάσσιας προέλευσης και την υψηλή συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος αντισταθμίζει άμεσα και φυσικά την απώλεια αυτών των στοιχείων από τους ιστούς της περιοχής κατά την περι-εμμηνοπαυσιακή περίοδο και επαναφέρει την ελαστικότητά τους.

EVA INTIMA® TABLETS

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b16

Το Eva Intima® Tablets αποτελεί ένα πλήρες συμπλήρωμα διατροφής και είναι σχεδιασμένο για να στηρίζει διατροφικά την περι-εμμηνοπαυσιακή γυναίκα Συμβάλλει ενεργά στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και στη μείωση της κούρασης και κόπωσης καθώς και στη φυσιολογική κατάσταση οστών, δοντιών και μυών της.

EVA INTIMA® SUBLINGUAL SPRAY

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b18

To EVA Intima® Sublingual Spray είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο συμπλήρωμα διατροφής για τη διατροφική ενίσχυση και διαιτητική υποστήριξη της γυναίκας που διανύει την πέρι-εμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Με την εμπλουτισμένη σύνθεσή του βιταμίνες και εκχύλισμα σόγιας συμβάλει με φυσικό τρόπο στη ρύθμισης της ορμονικής της δραστηριότητας , στην προστασία έναντι οξειδωτικών ριζών (βιταμίνη Ε) καθώς και στην υποστήριξη του μυοσκελετικού της συστήματος και των δοντιών (βιταμίνη D).

Η ανακούφιση βρίσκεται στο ντουλαπάκι του μπάνιου σας ή το νεσεσέρ σας

Όπως επεσήμανε παραπάνω και ο γυναικολόγος κ.Σιούτης, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της ατροφίας και ξηρότητας του κόλπου αποτελεί η εφαρμογή κολπικών κρεμών ή gels που έχουν φυσικό τρόπο δράσης, αλλά και συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν βιταμίνες και φυσικά συστατικά, όπως το «θαυματουργό» εκχύλισμα cranberry .

EVA INTIMA® CRANBIO

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b110

Το Eva Intima® Cranbio συνδυάζει τα οφέλη των προβιοτικών στελεχών, του εκχυλίσματος cranberry και της βιταμίνης C. Τα Lactobacillus & Bifidobacterium είναι στελέχη που παρατηρούνται συχνά στο μικροβίωμα του ουροποιητικού και επιδεικνύουν προστατευτικό ρόλο έναντι των παθογόνων μικροβίων.

Η κατανάλωση εκχυλίσματος cranberries βοηθά στην αποτροπή προσκόλλησης των δυνητικά παθογόνων βακτηρίων (E.coli) στο επιθήλιο του ουροποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παρουσία αυτών. Η ταυτόχρονη ενίσχυση της παρουσίας των ωφέλιμων βακτηρίων στην περιοχή και η παρουσία βιταμίνης C λειτουργούν συνεργικά για την ενίσχυση των τοπικών μηχανισμών άμυνας.

EVA INTIMA® VAGIL

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b112

Το Eva Intima® Vagil είναι μια λιπαντική γέλη (gel) που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διευκολύνει τη σεξουαλική επαφή, κάθε φορά που υπάρχει ανεπαρκής λίπανση. Με βάση το νερό, δεν περιέχει βαζελίνη ή παραφινέλαιο, δεν κολλάει και δεν λεκιάζει όπως τα κοινά λιπαντικά.

Μιμείται τη σύνθεση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων που παράγονται με σκοπό τη διευκόλυνση της σεξουαλικής επαφής κατά τη διάρκεια αυτής και ταυτόχρονα δημιουργεί μία προστατευτική ενυδατική και λιπαντική μεμβράνη στην επιφάνεια του κολπικού βλεννογόνου. Παράλληλα προστατεύει τον κολπικό βλεννογόνο από μικροερεθισμούς και μικροαμυχές, ενώ δεν είναι σπερματοκτόνο.

Υγιεινός τρόπος ζωής, καλή ψυχολογία και τέλος στα ταμπού!

%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b114

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης παίζει και ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Μερικά από τα στοιχεία που συμβάλλουν σε μία ομαλότερη μετάβαση είναι τα παρακάτω:

 • Ενίσχυση / ενθάρρυνση σεξουαλικής δραστηριότητας: συστήνεται ισχυρά για τη βελτίωσης της φυσικής λίπανσης, ελαστικότητας και καλής καταστασης του βλεννογόνου και των μυών του κόλπου
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Μείωση στρες- ψυχολογική υποστήριξη: φαίνεται να βοηθά γυναικες με μη οργανικά αίτια ξηρότητας
 • Διατροφή: έλεγχος σωματικού βάρους, λήψη βιταμινών D και E, άλλων συστατικών με δράση που μιμούνται τα οιστρογόνα
 • Επιλογή άνετων ρούχων και εσωρούχων που επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό της ευαίσθητης περιοχής
 • Άσκηση: επιφέρει βελτίωση της κατάστασης αγγείων/ μυών, μείωση άγχους/ κατάθλιψης, ενίσχυση αισθήματος ευεξίας/ αυτοπεποίθησης

Το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης και οι κλινικές εκδηλώσεις του δε θα πρέπει να αποτελεί ένα θέμα ταμπού για τη σύγχρονη, δραστήρια γυναίκα κάθε ηλικίας.

Η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση του κοινού αλλά και των φορέων υγείας, καθώς και η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ασθενούς, αποτελούν καίριες προϋποθέσεις για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου.