Κρυομυόλυση: Η πρωτοποριακή αναίμακτη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας

κρυομυόλυση-η-πρωτοποριακή-αναίμακτ

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν μία από τις συνηθέστερες παθήσεις των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς απαντώνται σε ποσοστό έως 40% των γυναικών. Ιδιαίτερη κλινική σημασία έχει ότι στις μισές από τις γυναίκες αυτές τα ινομυώματα είναι συμπτωματικά.

Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων περιλαμβάνουν τις αιμορραγίες από τη μήτρα, τη δυσμηνόρροια, την επώδυνη σεξουαλική επαφή, το χρόνιο αίσθημα βάρους ή πόνου στην κοιλιά, τη συχνουρία και τη δυσκοιλιότητα λόγω πίεσης στην ουροδόχο κύστη και το έντερο, και την υπογονιμότητα. Ως εκ τούτου, τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν διαχρονικά έως σήμερα τη συνηθέστερη αιτία αφαίρεσης της μήτρας στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Μάριος Μαρκόπουλος, MD, MSc, PhD (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εξειδικευθείς στην Ενδοσκοπική Χειρουργική King’s College London) «η επιλογή της κατάλληλης για κάθε γυναίκα θεραπείας των ινομυωμάτων εξαρτάται από τον αριθμό, την εντόπιση και το μέγεθος των ινομυωμάτων, το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία και την επιθυμία της γυναίκας για διατήρηση της μήτρας».

%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%bf%ce%bc%cf%85%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%840

Η θεραπεία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια και στοχεύει στην παροδική βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης, οπότε επέρχεται συνήθως η ατροφία των ινομυωμάτων. Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη χειρουργική θεραπεία είχε συνηθέστερα σκοπό την αφαίρεση των ινομυωμάτων ή της μήτρας. Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση των ινομυωμάτων έχει ως στόχο μία ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο που επιτρέπει την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων και της υποτροπής των συμπτωμάτων μετά τη διακοπή αυτών, την αποφυγή της νοσηρότητας και των πιθανών επιπλοκών της βαριάς ή ριζικής χειρουργικής θεραπείας και το σεβασμό της επιθυμίας πολλών γυναικών να διατηρήσουν τη μήτρα τους.

%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%bf%ce%bc%cf%85%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%842

Η κρυομυόλυση αποτελεί νέα χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων της μήτρας, που ο Δρ. Μάριος Μαρκόπουλος εφαρμόζει αποκλειστικά και κατά πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Πρόκειται για μια σχετικά απλή, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία γίνεται λαπαροσκοπικά και έχει ως στόχο τη θερμική καταστροφή και συρρίκνωση των ινομυωμάτων με την εφαρμογή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών σε αυτά. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά τη θεραπεία είναι ταχεία και τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών πολύ υψηλά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη του αριθμού και του μεγέθους των ινομυωμάτων, ωστόσο συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά.

Όπως τονίζει ο Δρ. Μάριος Μαρκόπουλος, «τα πλεονεκτήματα της κρυομυόλυσης έναντι της κλασικής χειρουργικής και λαπαροσκοπικής θεραπείας των ινομυωμάτων είναι η ευκολία της τεχνικής, η σημαντικά μικρότερη διάρκειά της, η απουσία απώλειας αίματος κατά την επέμβαση, η σημαντικά βραχύτερη νοσηλεία λίγων μόνο ωρών, η εντυπωσιακά ταχύτερη ανάρρωση και η απουσία μετεγχειρητικού πόνου». Η κρυομυόλυση ενδείκνυται σε γυναίκες άνω των 35 ετών που έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίησή τους με συμπτωματικά ινομυώματα μεγέθους έως 10 εκατοστών.

Συμπερασματικά, η κρυομυόλυση είναι μια νέα, επαναστατική, ελάχιστα παρεμβατική-αναίμακτη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας που έχει ως αποτέλεσμα την ασφαλή, ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη διατήρηση της μήτρας της γυναίκας.

Σχετικά Άρθρα
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Το Άσυλο Ανιάτων απέκτησε 162 αναπηρικά αμαξίδια με δωρεά της ιαπωνικής εταιρείας καλλυντικών Shiawasedo
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Σύνδρομο του Καθηλωμένου Ατόμου (Stiff Person Syndrome): Τι είναι η ανίατη ασθένεια που πάσχει η Σελίν Ντιόν
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει σαφή οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια
Πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης": Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Συμβουλές και μυστικά προετοιμασίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων - Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων
Ελλ. Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα: Διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων – Όχι σε ασθενείς δύο ταχυτήτων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του