Καρκίνος του δέρματος: Πώς να ξεχωρίσετε τους διαφορετικούς τύπους σύμφωνα με τους δερματολόγους

καρκίνος-του-δέρματος-πώς-να-ξεχωρίσε

Εάν υπάρχει ένα καλό πράγμα με τον καρκίνο του δέρματος, είναι ότι μπορούμε να τον εντοπίσουμε μόνοι μας -αν ξέρουμε τι να αναζητήσουμε. Και όσο νωρίτερα ανακαλύψουμε τα σημάδια του καρκίνου του δέρματος, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να αναζητήσουμε θεραπεία.

Γνωρίζετε ήδη ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να έχετε κατά νου. Το ηλιακό έγκαυμα, η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, οι πολλές ώρες οδήγησης και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί αν εντοπίσουμε τα συμπτώματα νωρίς. Αν εμφανίσετε ένα περίεργο σημάδι στο σώμα, που δεν μοιάζει με άλλο και δεν βελτιώνεται, πρέπει να το ελέγξετε. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε αυτοεξέταση μία φορά το μήνα, από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Χρησιμοποιήστε καθρέφτες για να ελέγξετε την πλάτη σας και άλλα δύσκολα σημεία.

Τι ακριβώς θα πρέπει να ψάχνετε;

Οι παρακάτω εικόνες δείχνουν πώς είναι οι διαφορετικές μορφές καρκίνου του δέρματος, καθώς και πώς να τις διαφοροποιήσετε μεταξύ τους. Γνωρίζοντας πώς να εντοπίσετε ένα επικίνδυνο σημάδι στο σώμα σας θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή σας.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%be%ce%b5%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b50

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σχηματίζεται σε βασικά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στο κάτω μέρος της επιδερμίδας (το ανώτερο στρώμα του δέρματος). Οι καρκίνοι του δέρματος βασικών κυττάρων μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε, αλλά συχνότερα σε περιοχές του σώματος που συχνά εκτίθενται σε υπεριώδες (UV) φως. Παρά το γεγονός ότι είναι μια κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα τείνει να αναπτύσσεται πολύ αργά, σπάνια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος και θεραπεύεται εύκολα.

Δυστυχώς, το καρκίνωμα των βασικών κυττάρων είναι εύκολο να αγνοηθεί επειδή πολλές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται ότι πρόκειται για ένα σπυράκι ή ψεγάδι που δεν θα θεραπευτεί -ειδικά στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά. Τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων είναι πολύ ευαίσθητα και αιμορραγούν εύκολα μετά το ξύρισμα ή τα μικρά τραύματα.

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%be%ce%b5%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b52

Είναι ο δεύτερος κατά σειρά πιο συνηθισμένος καρκίνος του δέρματος. Εμφανίζεται συνήθως σε εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, των αυτιών, του λαιμού, των χειλιών, της πλάτης και των χεριών. Αν και αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, αυτό δεν είναι τυπικό και είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αν εντοπιστεί νωρίς.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Τείνουν να εκδηλώνονται ως ροζ ή κόκκινα σημάδια ή κηλίδες που δεν υποχωρούν εύκολα.

Μελάνωμα

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%be%ce%b5%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b54

Το μελάνωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι η πιο θανατηφόρα, καθώς εξαπλώνεται εύκολα σε άλλα μέρη του σώματος αν δεν εντοπιστεί νωρίς. Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος προκύπτει από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μιας ομάδας κυττάρων του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χρωστικής στο δέρμα.

Σπίλοι (ελιές), καφέ κηλίδες και όζοι του δέρματος είναι συχνά αθώες βλάβες -συχνά, αλλά όχι πάντοτε. Όσοι έχουν περισσότερες από 100 σπίλους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Ακτινική Υπερκεράτωση

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%be%ce%b5%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b56

Είναι μια προ-καρκινική βλάβη. Όπως και άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος, προκαλείται από υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν περισσότερες από μία πληγείσες περιοχές. Ορισμένοι τύποι (αλλά όχι όλοι) αναπτύσσονται σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, οπότε είναι σημαντικό να εντοπίζεται η ακτινική υπερκεράτωση προτού προχωρήσει.

Αυτές οι βλάβες συμβαίνουν συχνά στο πρόσωπο, στα χείλη, στα αυτιά, στο πίσω μέρος των χεριών και στους βραχίονες, αλλά μπορούν να σχηματιστούν και σε άλλες περιοχές που εκτίθενται σε υπεριώδες φως.

Καρκίνωμα των κυττάρων Merkel

%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%ce%be%ce%b5%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b58

Το καρκίνωμα των κυττάρων Merkel είναι μια επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος ξεκινά από τα κύτταρα Merkel, τα οποία βρίσκονται στην επιδερμίδα. Δεδομένου ότι είναι τόσο κοντά στις απολήξεις των νεύρων, αυτά τα κύτταρα παίζουν ρόλο στην αίσθηση της αφής.

Το καρκίνωμα των κυττάρων Merkel συχνότερα προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και με διπλάσια συχνότητα στους άνδρες από τις γυναίκες. Αυτή η μορφή καρκίνου του δέρματος είναι πιο κοινή στο πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Σχετικά Άρθρα
Η Novo Nordisk Hellas με την ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2023
Η Novo Nordisk Hellas με την ομάδα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε το Διαβήτη / Run to Change Diabetes» στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2023
Παίζει ρόλο η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος για τον περιορισμό του εκζέματος;
Παίζει ρόλο η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος για τον περιορισμό του εκζέματος;
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ενδομητρίωση
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ενδομητρίωση
Τι συμβαίνει στα οστά όσο μεγαλώνουμε - Ποια τροφή θα τα κρατήσει γερά
Τι συμβαίνει στα οστά όσο μεγαλώνουμε – Ποια τροφή θα τα κρατήσει γερά
Νέα μελέτη δείχνει αυξημένα ποσοστά αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας μετά τη νόσηση με COVID-19
Νέα μελέτη δείχνει αυξημένα ποσοστά αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας μετά τη νόσηση με COVID-19
Ύπνος: Έχειw καταλάβει πόσο ανάγκη τον έχουμε για να είμαστε υγιείς, όμορφες και με καλή διάθεση;
Ύπνος: Έχεις καταλάβει πόσο ανάγκη τον έχουμε για να είμαστε υγιείς, όμορφες και με καλή διάθεση;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του