Η πρόωρη έναρξη της περιόδου αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης

η-πρόωρη-έναρξη-της-περιόδου-αυξάνει-τ

%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%89%cf%81%ce%b7-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%8c%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%840Τα κορίτσια που είχαν την πρώτη περίοδό τους, σε ηλικία 11 ετών ή μικρότερη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση.Αν έχουν παραμείνει άτεκνες στο μεταξύ, ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι ακόμη μεγαλύτερος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Γκίτα Μίσρα του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Human Reproduction” (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), ανέλυσαν στοιχεία για 51.450 γυναίκες από πολλές χώρες (Βρετανία, Σκανδιναβία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες στις οποίες η εμμηνόρροια (περίοδος) ξεκίνησε πριν τα 11, είχαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 40 τους και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 έως 44 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους στα 12 ή 13 τους. Οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ μείνει έγκυες ή που ποτέ δεν είχαν κάνει παιδί, είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης πριν τα 40 τους. Αν όμως σε αυτές τις άτεκνες γυναίκες η περίοδος είχε αρχίσει πρόωρα έως τα 11, τότε ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν πενταπλάσιος, σε σχέση με τις γυναίκες, που είχαν περίοδο στα 12 ή 13 τους και οι οποίες στη συνέχεια γέννησαν ένα ή δύο παιδιά.

Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου μία στις 50 γυναίκες (το 2%) έχει πρόωρη εμμηνόπαυση έως τα 40, ενώ μία στις 13 (το 7,6%) στην ηλικία των 40 έως 44 ετών. Γι’ αυτές τις γυναίκες ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι περίπου 5% και 10% αντίστοιχα. Εμμηνόπαυση θεωρείται ότι υπάρχει, όταν οι κύκλοι της περιόδου έχουν σταματήσει για τουλάχιστον ένα έτος.

Στη μελέτη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής επιδημιολόγος δρ Παναγιώτης Δημακάκος του University College του Λονδίνου (UCL).

Σχετικά Άρθρα
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας - Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας – Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;
Σύλληψη με μία σάλπιγγα: Γίνεται;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του