Η ευλογιά των πιθήκων, η ανεμοβλογιά και ο έρπης ζωστήρ

η-ευλογιά-των-πιθήκων-η-ανεμοβλογιά-κα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι το θέμα που απασχολεί και ανησυχεί αυτή την στιγμή όλη την ανθρωπότητα. Μετά την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, η σκέψη και μόνο ότι μπορεί να μας περιμένει κάτι ανόλογο με αυτόν τον ιό, της ευλογιάς των πιθήκων, που άρχισε να πολλαπλασιάζεται και να μεταδίδεται παγκοσμίως, προξενεί αναστάτωση και επιφυλακή.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, λέει πάνω σε αυτό το θέμα «Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας, και στην Ελλάδα θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά δε χρειάζεται πανικός. «Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε και επισήμανε ότι χρειάζεται να ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής. «Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.

Ερωτηθείσα ποια είναι η διαφορά με την ανεμοβλογιά, υπογράμμισε ότι «στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Η ανεμοβλογιά και η σχέση της με τον έρπητα ζωστήρα

Η ανεμοβλογιά είναι μια λοίμωξη που προκαλεί ερυθρά σπυράκια στο δέρμα που προκαλούν φαγούρα. Προκαλείται από τον ιό της Ανεμευλογιάς -Ζωστήρα. Ο ιός αυτός μπορεί να παραμείνει στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και μετά από χρόνια να προκαλέσει ένα επώδυνο εξάνθημα, αυτό του έρπητα-ζωστήρα, λέει η παιδίατρος Δρ Μαρία Κατσάρα.

Η ανεμοβλογιά ήταν πολύ συχνότερη παλαιότερα, απ’ ότι είναι σήμερα. Τώρα υπάρχει το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς που προστατεύει τους ανθρώπους από τη λοίμωξη.

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί κατά της ανεμοβλογιάς;

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν για την ανεμοβλογιά όταν είναι σε ηλικία 12-15 μηνών. Κατόπιν, θα πρέπει να εμβολιαστούν με 2η δόση όταν είναι 4-6 χρονών. Όλοι χρειάζονται 2 δόσεις ώστε να είναι το εμβόλιο περισσότερο αποτελεσματικό. Σπάνια, άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να νοσήσουν από ήπια μορφή ανεμοβλογιάς. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί, αν το άτομο δεν εμβολιάστηκε και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σε ποια περίπτωση πρέπει να εμβολιαστούν οι ενήλικες

Δουλεύουν στο χώρο της υγείας ή εργάζονται με μικρά παιδιά

Έρχονται σε στενή επαφή με άτομα ανοσοκατεσταλμένα (όπως καρκινοπαθείς ή φορείς του ιού HIV)

Ζουν ή εργάζονται σε κολλέγιο, φυλακή, στρατόπεδα συγκέντρωσης, ή άλλα μέρη όπου πολλοί άνθρωποι συνωστίζονται σε περιορισμένους χώρους

Είναι γυναίκες νεότερες των 45 χρόνων

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς;

Όταν κάποιος νοσήσει από ανεμοβλογιά συνήθως έχει:

πυρετό

αδιαθεσία

πόνο στο λαιμό (φαρυγγαλγία)

μειωμένη όρεξη

Μετά από μια περίπου μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, εμφανίζεται το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.Ξεκινά σαν ομάδες από μικρά συνήθως, ερυθρά, κνησμώδη εξογκώματα (βλατίδες). Αυτά τα εξογκώματα γεμίζουν με υγρό, φουσκώνουν και τελικά σπάζουν. Μετά από αυτό, τα εξανθήματα ξεραίνονται και σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα). Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα, λέει η κ. Κατσάρα.

Πώς μεταδίδεται η ανεμοβλογιά;

Αν κάποιος δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά και δεν έχει κάνει το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, μπορεί να νοσήσει απλά και μόνο παρευρισκόμενος στον ίδιο χώρο με άτομο που πάσχει από ανεμοβλογιά.

Πρέπει να πάω στον γιατρό αν νομίζω ότι το παιδί μου έχει ανεμοβλογιά;

Όχι. Δεν θα πρέπει να πάτε στον παιδίατρο αν δεν έχετε πρώτα επικοινωνήσει μαζί του, διότι η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να κολλήσετε άλλους ανθρώπους με τους οποίους θα έρθετε σε επαφή. Ο/Η παιδίατρος θα σας πει τι να κάνετε μέχρι να κλείσετε ραντεβού για να εξετάσει το παιδί σας.

Το παιδί μου έχει ανεμοβλογιά. Θα χρειαστεί θεραπεία;

Τα περισσότερα υγιή μικρά παιδιά ξεπερνούν την ανεμοβλογιά από μόνα τους, χωρίς ιδιαίτερη ιατρική παρέμβαση. Τα μεγαλύτερα όμως παιδιά, που δεν εμβολιάστηκαν και οι ενήλικες, μπορεί να παρουσιάσουν, κάποιες φορές, προβλήματα. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ειδική αντιική θεραπεία όπως ακυκλοβίρη ή βαλακυκλοβίρη.

Η θεραπεία αυτή θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα συμπτώματα γρηγορότερα. Υπάρχουν και άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφίσετε το παιδί σας από τον πυρετό και τον κνησμό. Ωστόσο δεν θα πρέπει ποτέ να δώσετε ασπιρίνη σε παιδί μικρότερο των 18 χρονών, γιατί μπορεί να προκληθεί μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Rye.

Τι θα πρέπει να κάνω αν βρέθηκα δίπλα σε κάποιον που έχει ανεμοβλογιά;

Αν δεν περάσατε ανεμοβλογιά και δεν έχετε κάνει το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, καλέστε το γιατρό σας αμέσως. Μπορείτε ακόμα και τώρα να αποφύγετε την εκδήλωση της νόσου. Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά μπορεί να είναι αποτελεσματικό, ακόμα και αν κάποιος έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό. Για τα άτομα που έχουν αντένδειξη εμβολιασμού, υπάρχει άλλη θεραπεία που μπορεί να τους προφυλάξει από τη νόσο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που πάσχει από ανεμοβλογιά ή έρπητα –ζωστήρα (νόσος με επώδυνο εξάνθημα που σχετίζεται με τον ιό της ανεμοβλογιάς). Η νόσηση από ανεμοβλογιά σε κατάσταση εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο. Υπάρχει ωστόσο θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει –αν την πάρει κανείς αρκετά έγκαιρα.

Διαβάστε επίσης

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια, ασύστολα ψεύδη και διαστρέβλωση της ιστορίας» – Τι συνέβη τελικά στη σουίτα;

Billie Eilish: Η εξομολόγηση για το πώς είναι να ζεις με σύνδρομο Tourette – Διαγνώστηκε στα 11 της χρόνια

Μάθε τι είναι η αναπνοή του κουτιού (ή τετράγωνη) και τα οφέλη της

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-4%ce%b7-%ce%b4%cf%8c%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%820
Αρνητικός ο Μόσιαλος στην 4η δόση στους κάτω των 60: «Η εισήγηση δεν έχει την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση»
Ειδικοί: Η 4η δόση δεν «πιάνει» την Όμικρον - Αλλά η Επιτροπή ανοίγει την πλατφόρμα
Ειδικοί: Η 4η δόση δεν «πιάνει» την Όμικρον – Αλλά η Επιτροπή ανοίγει την πλατφόρμα
Υπέρταση, o «σιωπηλός δολοφόνος» και τι πρέπει να προσέχετε το καλοκαίρι
Υπέρταση, o «σιωπηλός δολοφόνος» και τι πρέπει να προσέχετε το καλοκαίρι
Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα, δίνοντας μεταστάσεις
Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα, δίνοντας μεταστάσεις
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το νέο σύμπτωμα που καταστρέφει τους ασθενείς!
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το νέο σύμπτωμα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες μπορεί να καταστρέψει τους ασθενείς!
Ένα ενημερωτικό portal γίνεται Οδηγός για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων
Ένα ενημερωτικό site γίνεται Οδηγός για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του