Οι μάσκες έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η χρήση τους σε διάφορα μέρη είτε είναι υποχρεωτική είτε υπάρχει ισχυρή σύσταση να τις φοράμε. Ωστόσο, η χρήση τους έχει και πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες.
Τo Infowoman μίλησε με τη δερματολόγο Θεώνη Θ. Ματούλα (Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο ενηλίκων και παίδων) και έλαβε κάποιες πολύ διαφωτιστικές απαντήσεις αναφορικά με το θέμα αυτό των ημερών…
Ποιες «παρενέργειες» μπορεί να προκαλέσει η εκτεταμένη χρήση μάσκας;
Έχει παρατηρηθεί ότι η τακτική χρήση μάσκας και συγκεκριμένα για οχτώ ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο οδηγεί κατά σειρά συχνότητας σε εμφάνιση ακμής κυρίως στην περιοχή αυτή – γύρω από το στόμα – σε κνησμό (δηλ. φαγούρα) στο πρόσωπο καθώς και σε διάφορα εξανθήματα. Τέλος, έχει παρουσιαστεί αύξηση και στον αριθμό των δερματικών λοιμώξεων στη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου.
Τι φταίει για τις «παρενέργειες» αυτές;
Ουσιαστικά, κύριος αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση ακμοειδούς εξανθήματος είναι η θερμότητα και η υγρασία που αναπτύσσεται κάτω από τη μάσκα καθώς και η πιθανή απόφραξη των πόρων του δέρματος λόγω των κλειστών συνθηκών που επικρατούν στα σημεία εφαρμογής της μάσκας. Η επαφή του δέρματος με ορισμένα σημεία της μάσκας ή και με συστατικά της μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα – κνησμό και σε διάφορα εξανθήματα.
Εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι οι ήδη υπάρχουσες περιστοματικές δερματίτιδες ή δερματίτιδες εξ επαφής που ταλαιπωρούν ορισμένους ανθρώπους αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση. Πολλοί ασθενείς με ακμή προσώπου ή απλώς με λιπαρό δέρμα έχουν να αντιμετωπίσουν μία αναζωπύρωση της ακμής τους εξαιτίας των προαναφερόμενων λόγων.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες της χρήσης της μάσκας;
Είναι καλό όσοι υποχρεωτικά κάνουν παρατεταμένη χρήση μάσκας, να τις αφαιρούν κάθε μία ώρα για 5 έως 10 λεπτά, ούτως ώστε να μειώσουν τον ερεθισμό. Σε περίπτωση ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής στα σημεία επαφής συχνά η εφαρμογή μίας ειδικής δερμοκαλλυντικής κρέμας φραγμού ιδανικής για το πρόσωπο θα μπορούσε να προστατεύει τα σημεία και να μειώνει τον ερεθισμό.
Σε ακμοειδή εξανθήματα ή αναζωπύρωση ακμής καλό θα ήταν να επισκεφθεί κανείς το δερματολόγο του με σκοπό να προσθέσει ίσως στην καθημερινή του ρουτίνα μία κρέμα ή έναν ορό με στοχευμένη αντιακνεϊκή δράση, αναλόγως και την κλινική του εικόνα (άσπρα και μαύρα στίγματα, κόκκινα σπυράκια). Λόγω του υγρού και ζεστού περιβάλλοντος κάτω από τη μάσκα, αυξάνεται και η παραγωγή σμήγματος και ιδρώτα, μία συνθήκη που μπορεί να πυροδοτήσει ερεθισμούς και σπυράκια. Επομένως, θα ήταν καλό να προστεθεί ένα καθαριστικό πιο ισχυρό (ίσως με σαλικυλικό οξύ) για να καταπολεμά τη σμηγματόρροια πιο αποτελεσματικά.
Τέλος, η αποφυγή ειδών μακιγιάζ ή πλούσιων σε υφή κρεμών στις περιοχές αυτές είναι εξίσου σημαντικά μέτρα, ιδίως από άτομα με κανονικό, μεικτό και λιπαρό δέρμα.
Ποιες μάσκες να προτιμάμε να φοράμε;
Οι απλές χειρουργικές μάσκες είναι κατάλληλες αρκεί να τοποθετούνται και να αφαιρούνται με τον σωστό τρόπο. Οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να εφαρμόζονται σε περιπτώσεις όχι μεγάλου κινδύνου μετάδοσης (π.χ. στο δρόμο) αρκεί να είναι 100% βαμβακερές και να πλένονται μετά από κάθε χρήση.
Google News