Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων: Ακράτεια ούρων για μία στις 8 γυναίκες

Η φετινή “Urology Week”, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (24-30 Σεπτεμβρίου 2023), είναι αφιερωμένη στην ακράτεια ούρων, επιδιώκοντας να ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αντιμετωπίζουν άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή, σχετικά με τις παραμέτρους της εν λόγω κατάστασης.

Επιπλέον επιδιώκει να δώσει στους πάσχοντες και το οικείο τους περιβάλλον, τις απαραίτητες βασικές γνώσεις προκειμένου να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη στις δομές υγείας, η οποία θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Τη σχετική ενημέρωση των ασθενών για την υποστηρίζει, στο πλαίσιο της “Urology Week”, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ. Δηλαδή η απώλεια ούρων χωρίς τη θέλησή μας, είναι συχνό πρόβλημα και μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις, όπως κατά τον έντονο βήχα, φτάρνισμα ή γέλιο, το σήκωμα βάρους, το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά όμως εκδηλώνεται ως συνέπεια μιας ξαφνικής, επείγουσας ανάγκης προς ούρηση.

Σύμφωνα με την ΕΟΕ, σχεδόν 1 στις 8 γυναίκες και 1 στους 20 άνδρες υποφέρουν από κάποιας μορφής ακράτεια, η έκταση και η σοβαρότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους μαθαίνουν να ζουν με το πρόβλημα, το οποίο συχνά καλύπτουν με τη χρήση σερβιέτας ή πάνας ακράτειας και περιορίζοντας τις κοινωνικές και σωματικές τους δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αυτοί συχνά να καταλήγουν να ζουν σε αποξένωση, με συνοδό κατάθλιψη και αυξημένο στρες.

Η ακράτεια ούρων παραμένει θέμα ταμπού

Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και χειρουργικές μέθοδοι, που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα ιατρεία σε Νοσοκομεία της χώρας στα οποία μπορούν οι ασθενείς να απευθυνθούν, να συζητήσουν και να εξεταστούν για το πρόβλημά τους από Ειδικούς Ουρολόγους. Δυστυχώς, η ακράτεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό θέμα ταμπού ή υποβιβάζεται σε ήσσονος σημασίας πρόβλημα, με συνέπεια λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες να επισκέπτονται κάποιον γιατρό για το πρόβλημα τους, συχνά έχοντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης αυτού.

Η ΕΟΕ αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάχυσης ανακριβών επιστημονικών πληροφοριών και το κενό που υπάρχει στην έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη υποστήριξη των ασθενών που πάσχουν από ουρολογικές παθήσεις, έχει ιδρύσει στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου, Ειδικό Γραφείο Ασθενών & Ενημέρωσης Κοινού. Στόχοι του Γραφείου Ασθενών (Patient Office) είναι:

§ Η υποστήριξη και ενημέρωση των ασθενών με ουρολογικές παθήσεις.

§ Η ανάπτυξη προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης ουρολογικών παθήσεων που θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό.

§ Η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο Ασθενών της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας

§ Η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από ουρολογικά νοσήματα.

§ Προαγωγή της επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής ενημέρωσης για ουρολογικές παθήσεις και προσπάθεια περιορισμού της ανεξέλεγκτης διάχυσης ανακριβών επιστημονικών πληροφοριών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τους παρακάτω ιστότοπους:

Γραφείο Ασθενών Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας: https://www.huanet.gr/παθήσεις/

Επιπλέον, μπορείτε να κατεβάσετε τα ενημερωτικά φυλλάδια για τις Διαταραχές της Ούρησης εδώ και ειδικότερα για την ανδρική ακράτεια εδώ και για τη γυναικεία ακράτεια εδώ.

European Association of Urology (EAU): https://uroweb.org

EAU Patient Office https://patients.uroweb.org/gr/

https://uroweb.org/offices/eau-patient-office

Διαβάστε επίσης

H καλή καρδιά μετράει! Ας τη φροντίσουμε λαμβάνοντας μέρος στη δράση

Ο δεκάλογος επιλογής του «έξυπνου» σνακ

Σχετικά Άρθρα
«45 λεπτά με τον Γιατρό»: Δωρεάν webinar για εναλλακτικές θεραπείες και καρδιαγγειακές παθήσεις
«45 λεπτά με τον Γιατρό»: Δωρεάν webinar για εναλλακτικές θεραπείες και καρδιαγγειακές παθήσεις
Ας ξεκολλήσουμε από τα 90's: Η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον HIV
Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s: Η καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον HIV
Τα βραβεία Humanizing Health της Teva επέστρεψαν για τρίτη χρονιά
Τα βραβεία Humanizing Health της Teva επέστρεψαν για τρίτη χρονιά
Φλέματα: Μήπως δεν είναι αθώα;
Φλέματα: Μήπως δεν είναι αθώα;
Άυλη Συνταγογράφηση και αντιβιοτικά - Βήμα βήμα η διαδικασία
Άυλη Συνταγογράφηση και αντιβιοτικά – Βήμα βήμα η διαδικασία
%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%ce%b7-%ce%ad%ce%b3%ce%ba%ce%b10
Καρκίνος του προστάτη: Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ψυχολογική διαχείριση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του