Διαταραχές της περιόδου, ένας πονοκέφαλος για τη σύγχρονη γυναίκα

διαταραχές-της-περιόδου-ένας-πονοκέφ

Οι διαταραχές του κύκλου είναι ένα πρόβλημα πολύ συνηθισμένο και αφορά όχι μόνο νεαρά κορίτσια που μόλις ξεκίνησαν να έχουν περίοδο αλλά και γυναίκες οι οποίες πλησιάζουν την εμμηνόπαυση.

Τις περισσότερες φορές οι διαταραχές αφορούν τη συχνότητα του κύκλου, μας λέει ο ο γυναικολόγος Dr. Γεράσιμος Μαρινάκης.

Σε μια γυναίκα μπορεί να έρθει η περίοδος 10 ήμερες πιο νωρίς ή να μην έρθει καθόλου έναν καλοκαιρινό μήνα ή σε μια συγκυρία έντονου στρες. Στις περιπτώσεις αυτές δε θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία!

Όταν βέβαια η αρμονία στην περιοδικότητά της διαταραχθεί μόνιμα, τότε θα πρέπει να γίνει διερεύνηση (με απλή εξέταση αίματος) η οποία συνήθως δείχνει μια ορμονική δυσλειτουργία, κάτι που δεν είναι δύσκολο να επιλυθεί.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι όταν ο κύκλος τους μικραίνει σταδιακά θα πρέπει να γίνει διερεύνηση της λειτουργίας των ωοθηκών η οποία αφορά την αναπαραγωγική δυναμική της γυναίκας. Κι αυτό γιατί μια πρώιμη λειτουργική ανεπάρκεια των ωοθηκών συνήθως εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο ακόμη και σε νεαρές γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά όταν οι διαταραχές της περιόδου αφορούν την ποσότητα στη ροή του αίματος και στη διάρκειά της τότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και η διερεύνηση θα πρέπει να εστιάζεται κυρίως σε ανατομικές δυσμορφίες.

Ο διαγνωστικός σύμμαχος σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το κολπικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία.

Η παθολογία μπορεί να είναι ξεκάθαρη και να βρεθεί πολύποδας ενδομητρίου, ινομυώματα, αδενομύωση. Πολλές φορές όμως η διερεύνηση μπορεί να μη δείξει σαφή παθολογία και το πρόβλημα να παραμένει αδιάγνωστο. Ο λάθος δρόμος θα ήταν να προχωρήσει η γυναίκα σε ένα θεραπευτικό σχήμα χωρίς διάγνωση ή ακόμη και σε θεραπευτική απόξεση ενδομητρίου.

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%8c%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%ba%ce%ad%cf%860

Ο ασφαλέστερος δρόμος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η Υστεροσκόπηση. Αυτός ο δρόμος γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σε γυναίκες με αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία αν αναλογιστούμε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου με συμπτώματα όπως μεγάλη ή/και συχνή περίοδος είναι σχετικά υψηλή συγκρινόμενη με νεαρότερες ηλικίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία και πάντα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις η ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε Υστεροσκόπηση.

Η επέμβαση γίνεται με ακρίβεια αφού γίνεται επισκόπηση με κάμερα υψηλής ευκρίνειας της κοιλότητας της μήτρας.

Εάν κατά τη διάρκεια μιας διαγνωστικής Υστεροσκόπησης βρεθεί πολύποδας ή ινομύωμα, μπορεί ο γιατρός να τα αφαιρέσει κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης (επεμβατική Υστεροσκόπηση). Έτσι αποφεύγεται η ανάγκη να υποβληθεί η γυναίκα σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση και επιπλέον γενική αναισθησία.

Είναι σημαντικό μια γυναίκα να καταγράφει στο ημερολόγιο της τον κύκλο της και όταν παρατηρήσει αλλαγές είτε στη συχνότητα είτε στη ροή του κύκλου να ενημερώσει τον γυναικολόγο της.

Σχετικά Άρθρα
Ιστορίες γιατρών που που νόσησαν από κορωνοϊό και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ
Ιστορίες γιατρών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ: Είχα την εντύπωση ότι μιλούσα αλλά με την τραχειοστομία, δε μπορούσα να συνεννοηθώ”
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που "προτιμά" κυρίως τις νέες γυναίκες
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα που “προτιμά” κυρίως τις νέες γυναίκες
e-Ortho: Αυτό είναι το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου
e-Ortho: Αυτό είναι το νέο όπλο των χειρουργών στην αρθροπλαστική ώμου
Η καθημερινή συνήθεια που αποτελεί τη Νο1 απειλή για την ακοή μας!
Η καθημερινή συνήθεια που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ακοή μας!
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
ΙΑΣΩ-Αρεταίειο: Επιστημονική σύμπραξη στη Μαιευτική και Γυναικολογία
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως - Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα
Πλεύρης και Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως – Ανησυχία προκαλούν τα νούμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του