Αρνητικός ο Μόσιαλος στην 4η δόση στους κάτω των 60: «Η εισήγηση δεν έχει την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση»

αρνητικός-ο-μόσιαλος-στην-4η-δόση-στους

Η πλατφόρμα για την 4η δόση, για την ηλικιακή ομάδα 30-59, ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες με την εφαρμογή της. Ένας από αυτούς και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε ανάρτησή του τονίζει, ότι η εν λόγω εισήγηση των ειδικών δεν έχει την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων.

Τέλος να επισημάνω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η άποψή του δεν διαφέρει από την αρχική ανακοίνωση του Υπ. Υγείας:

«Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, η σύσταση αφορά σε πραγματοποίηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 1η αναμνηστική δόση. Επιπλέον, σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται να κάνουν τη δεύτερη.

Διαβάστε ακόμα:

«Ήπια κάτι μπύρες, μου είπε θα φύγει και την χτύπησα»: Σοκάρουν οι νέες πληροφορίες για τη γυναικοκτονία στο Κουκάκι

Το δημόσιο ξέσπασμα της Έλενας Παπαρίζου για τα MAD VMA 2022 και το ξύλο με τους τράπερς

Δέσποινα Μοιραράκη: Έφυγε από τη ζωή ο σύζυγός της – Η γνωριμία τους

Σχετικά Άρθρα
Ειδικοί: Η 4η δόση δεν «πιάνει» την Όμικρον - Αλλά η Επιτροπή ανοίγει την πλατφόρμα
Ειδικοί: Η 4η δόση δεν «πιάνει» την Όμικρον – Αλλά η Επιτροπή ανοίγει την πλατφόρμα
Υπέρταση, o «σιωπηλός δολοφόνος» και τι πρέπει να προσέχετε το καλοκαίρι
Υπέρταση, o «σιωπηλός δολοφόνος» και τι πρέπει να προσέχετε το καλοκαίρι
Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα, δίνοντας μεταστάσεις
Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα, δίνοντας μεταστάσεις
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το νέο σύμπτωμα που καταστρέφει τους ασθενείς!
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το νέο σύμπτωμα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες μπορεί να καταστρέψει τους ασθενείς!
Ένα ενημερωτικό portal γίνεται Οδηγός για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων
Ένα ενημερωτικό site γίνεται Οδηγός για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων
Εδώ μπορείτε να κάνετε δωρεάν τον προληπτικό έλεγχο μαστού «Φώφη Γεννηματά»
Εδώ μπορείτε να κάνετε τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του