Από ψάρι μέχρι ζάχαρη: Δες τι σημαίνει κάθε μυρωδιά που μπορεί να έχει ο κόλπος σου

από-ψάρι-μέχρι-ζάχαρη-δες-τι-σημαίνει-κ

Ένας υγιής κόλπος μυρίζει όπως πολλά διαφορετικά πράγματα – τα λουλούδια δεν είναι ένα από αυτά! Η αλήθεια είναι ότι ο κόλπος μας φιλοξενεί δισεκατομμύρια βακτήρια. Και η ακριβής σύνθεση αυτών των βακτηρίων αλλάζει σε καθημερινή -μερικές φορές ωριαία- βάση.

Η αλλαγή αυτή είναι φυσιολογική. Αυτές οι παραλλαγές της μυρωδιάς είναι πιθανό αποτέλεσμα του εμμηνορροϊκού κύκλου μας και των συνηθειών υγιεινής που ακολουθούμε.

Η δρ Mary Jane Minkin, η οποία έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην υγεία των γυναικών εξηγεί στο healthline.com, με απλά λόγια και χωρίς ιατρική ορολογία τι σημαίνει κάθε διαφορετική μυρωδιά που μπορεί να έχει ο κόλπος μας.

Έντονη, ξινή οσμή

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους κόλπους να παράγουν ένα έντονο, ξινό άρωμα. Μερικοί το συγκρίνουν με τη μυρωδιά των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση. Στην πραγματικότητα, το γιαούρτι, το ψωμί με προζύμι, ακόμη και κάποια ξινή μπύρα περιέχουν τον ίδιο τύπο καλών βακτηρίων που κυριαρχούν στους περισσότερους υγιείς κολπικούς, τον γαλακτοβάκιλλο.

Αιτία: Οξύτητα. Το pH ενός υγιούς κόλπου είναι ελαφρώς όξινο, μεταξύ 3,8 και 4,5. Οι γαλακτοβάκιλλοι διατηρούν τον κόλπο όξινο. Αυτό προστατεύει από την υπερβολική ανάπτυξη των κακών βακτηρίων.

Μεταλλική οσμή

Συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σπάνια, σημαίνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Αιτίες:

  • Αίμα. Το αίμα περιέχει σίδηρο, ο οποίος έχει μεταλλική μυρωδιά. Ο πιο κοινός λόγος για το αίμα είναι η εμμηνόρροια.
  • Σεξ. Η ελαφριά αιμορραγία μετά το σεξ μπορεί να είναι συχνή. Αυτό συνήθως οφείλεται στην ξηρότητα του κόλπου ή σε έντονο σεξ που μπορεί να προκαλέσει μικρές γρατζουνιές. Για να το αποφύγετε αυτό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό.
  • Μια μεταλλική μυρωδιά μπορεί επίσης να οφείλεται σε λιγότερο συχνές, αλλά σοβαρές, αιτίες κολπικής αιμορραγίας. Η μεταλλική οσμή δεν πρέπει να παραμείνει πολύ καιρό μετά τη λήξη της περιόδου. Εάν ο κόλπος σας είχε επαφή με σπέρμα, αυτό μπορεί να αλλάξει το επίπεδο του pH και να προκαλέσει μεταλλική οσμή.
  • Εάν αντιμετωπίζετε αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την περίοδό σας ή η μεταλλική οσμή συνεχίζεται με φαγούρα και εκκρίσεις, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Γλυκιά οσμή σαν ζάχαρη

Μην ανησυχείτε, μια γλυκιά οσμή δεν προκαλεί ανησυχία.

Αιτία: Βακτήρια. Ναι, βακτήρια ξανά. Το κολπικό μας pH είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο βακτηριακό οικοσύστημα. Και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει ελαφρώς γλυκιά οσμή.

Οσμή χλωρίνης ή αμμωνίας

Μια μυρωδιά παρόμοια με τη χλωρίνη ή την αμμωνία θα μπορούσε να σημαίνει μερικά διαφορετικά πράγματα. Μερικές φορές, αυτή η μυρωδιά είναι λόγος να δείτε έναν γιατρό.

Αιτίες:

  • Ούρα. Τα ούρα περιέχουν ένα υποπροϊόν αμμωνίας που ονομάζεται ουρία. Η συσσώρευση ούρων στο εσώρουχο ή γύρω από το αιδοίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια μυρωδιά. Λάβετε υπόψη ότι τα ούρα που μυρίζουν έντονα αμμωνία είναι σημάδι αφυδάτωσης.
  • Βακτηριακή κολπίτιδα. Είναι επίσης πιθανό μια τέτοια οσμή να είναι σημάδι βακτηριακής κολπίτιδας.
Οσμή ψαριού

Ίσως έχετε ακούσει μια μη φυσιολογική κολπική οσμή που περιγράφεται σαν μυρωδιά ψαριού. Στην πραγματικότητα, τα φρέσκα ψάρια δεν πρέπει να μυρίζουν καθόλου. Η αποσύνθεση των ψαριών είναι η πιο κατάλληλη σύγκριση. Γιατί; Εξαιτίας της τριμεθυλαμίνης, η οποία είναι η χημική ένωση που είναι υπεύθυνη τόσο για το διακριτό άρωμα των σάπιων ψαριών όσο και για ορισμένες κολπικές οσμές.

Αιτίες:

  • Βακτηριακή κολπίτιδα. «Έχετε βακτηριακή κολπίτιδα όταν υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη αναερόβιων βακτηρίων στον κόλπο», λέει η δρ Minkin.
  • Τριχομονάδες. Είναι η πιο κοινή θεραπεύσιμη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με μια σειρά αντιβιοτικών. Είναι γνωστή για την έντονη μυρωδιά της.

Σχετικά Άρθρα
Το ταξίδι μιας μητέρας και της κόρης της για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είχε πολύ πόνο και αμφιβολία
Το ταξίδι μιας μητέρας και της κόρης της για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είχε πολύ πόνο και αμφιβολία
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Η καλή ψυχική υγεία στο επίκεντρο της εταιρικής κουλτούρας της MSD
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Μαγιορκίνης: Η νόσος Χ είναι σαν τον σεισμό
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας - Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη στην υγεία μας – Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας μετά από 2 ώρες!
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση
Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του