Ανησυχία στην Ευρώπη για την ψιττάκωση – 5 οι νεκροί

Η ψιττάκωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήριο των πτηνών και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πνευμονία τους ανθρώπους που μολύνονται. Η ασθένεια προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο που ονομάζεται Chlamydia psittaci. Οι παπαγάλοι, ή και άλλα πουλιά μπορεί να είναι φορείς του βακτηρίου και να μεταδώσουν την ασθένεια στον άνθρωπο. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα.

Τις τελευταίες μέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, πολλοί από τους περίπου 120 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω πνευμονίας και πέντε πέθαναν.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο, παρατηρούν όμως αύξηση από το 2023 μέχρι σήμερα.

Τέσσερις από τους πέντε θανάτους καταγράφηκαν στη Δανία, η οποία μετρά 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα τέλη του 2023, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Το 74% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία. Δώδεκα ασθενείς είχαν έμμεση επαφή με πτηνά, στις περισσότερες περιπτώσεις από ταΐστρες.

O πέμπτος νεκρός είναι από την Ολλανδία, όπου έχουν καταγραφεί από το 2023 συνολικά 21 κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα, στη Γερμανία 19 και στη Σουηδία 26. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι αριθμοί χαρακτηρίζονται ασυνήθιστα υψηλοί.

Πώς μεταδίδεται

Τα περισσότερα κρούσματα σε ανθρώπους σχετίζονται με οικόσιτα ή κατοικίδια πτηνά, ειδικά παπαγάλους (ψιττακούς), από τους οποίους η ασθένεια παίρνει το όνομά της.

Το βακτήριο μεταδίδεται από την επαφή με άρρωστα πτηνά ή την εισπνοή μολυσματικών σωματιδίων από ξεραμένες κουτσουλιές ή αναπνευστικές εκκρίσεις.

Επίσης, μπορεί να κολλήσεις από το άγγιγμα αίματος, ιστών, φτερών και αποβλήτων μολυσμένων πτηνών. Αυτό μπορεί να συμβεί σε καταστήματα pet, ζωολογικούς κήπους και σφαγεία. Τα μολυσμένα πουλιά μπορεί να είναι προφανώς άρρωστα ή φαινομενικά υγιή.

Σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πάντως εξαιρετικά σπάνια και σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, αν και συνιστάται επαγρύπνηση για τα πτηνοτροφεία και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων πτηνών.

Τα συμπτώματα

Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις, έμετο, πόνο στον αυχένα και την πλάτη, μυϊκούς πόνους, ρίγη, κόπωση, συμπτώματα του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού και βήχα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία.

Διάγνωση

Οι περισσότερες διαγνώσεις καθορίζονται από την κλινική εικόνα και τα θετικά αντισώματα που εντοπίζονται στο εργαστήριο.

Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.

Διαβάστε επίσης

96 χρόνια Όσκαρ: Οι απολαυστικές στιγμές στις απονομές που έγραψαν ιστορία (εικόνες+vid)

“Let’s go Latin” με τους Cinema Paradiso Project στο Half Note

Σχετικά Άρθρα
Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες του εξωτερικού - Μέτρα πρόληψης
Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες του εξωτερικού – Μέτρα πρόληψης
Ψήσιμο στα κάρβουνα και κίνδυνοι για τα μάτια
Ψήσιμο στα κάρβουνα και κίνδυνοι για τα μάτια
Οι συμβουλές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ενόψει Πάσχα
Οι συμβουλές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ενόψει Πάσχα
Πόνος στο χέρι: Μήπως φταίει ο ζωηρός σκύλος σας;
Πόνος στο χέρι: Μήπως φταίει ο ζωηρός σκύλος σας;
Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιοί πρέπει να ξεκινούν θεραπεία έναν μήνα πριν
Αλλεργίες της Άνοιξης: Ποιοί πρέπει να ξεκινούν θεραπεία έναν μήνα πριν
Παρουσιάστηκε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα πρόληψης Υγείας για 3 καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα
Παρουσιάστηκε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα πρόληψης Υγείας για 3 καρκίνους και καρδιαγγειακά νοσήματα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του