Αυτές είναι οι νέες οδηγίες για τη χρήση των μασκών- Γιατί δεν προστατεύουν οι ασπίδες

Αναθεωρημένες οδηγίες για τη χρήση μασκών, στο πλαίσιο της πρόληψης κατά της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μέσω της αναπνευστικής οδού, ως εκ τούτου η χρήση μάσκας, η οποία εμποδίζει τα μολυσμένα σταγονίδια να εισέλθουν στον οργανισμό μας είναι απαραίτητη ακόμα και στους μη νοσούντες, αφού -σύμφωνα με μελέτες- ασθενείς που δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα ή δεν έχουν προλάβει να εμφανίσουν ακόμα, μεταδίδουν την COVID-19. Η βασική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, ιδίως εάν δεν βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Παράλληλα όμως προστατεύει μέχρι ενός σημείου και αυτόν που τη φοράει από τους άλλους, ανάλογα με το υλικό κατασκευής της.

«Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα» τονίζουν κατηγορηματικά οι επιστήμονες, με τις μόνες εξαιρέσεις να αποτελούν δυνητικά τα παιδιά κάτω των 2 ετών, τα άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια και τα άτομα με συμπεριφορικά ή γνωσιακά προβλήματα, στα οποία πρέπει να εξεταστούν διαφορετικές εναλλακτικές πρόληψης.

Είδη μασκών- Ποια συστήνονται

Η σωστή υφασμάτινη μάσκα πρέπει να κατασκευάζεται από τουλάχιστον δύο επιπέδων σφιχτό ύφασμα, όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή. Συνίσταται, δε, να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες.

Οι μη χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιστάσεις όπου η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί. Από την άλλη, οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται καθώς δεν προστατεύουν από τη μετάδοση του ιού όταν ο χρήστης νοσεί.

Οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ενώ τα διαφανή πλαστικά καλύμματα στοματικής κοιλότητας αποτελούν μία εναλλακτική για ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις (π.χ. τραγουδιστές).

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας, αλλά και ότι αυτή η μάσκα πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.

Τι ισχύει για γυαλιά και ασπίδα προσώπου

Όσον αφορά στα άλλα είδη προστασίας του προσώπου, όπως τα γυαλιά και η ασπίδα προσώπου, δεν συστήνονται ως αντικατάσταση της μάσκας, καθώς αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων.

Όταν η μάσκα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ασπίδα μοιάζει η μοναδική λύση, τότε αυτή πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο έως το πηγούνι. Επίσης, συνίσταται το καλό πλύσιμο των χεριών κατά την αφαίρεση της ασπίδας και εάν είναι επαναχρησιμοποιούμενη πρέπει να απολυμαίνεται σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μάσκα σε εστιατόρια και δραστηριότητες

Σε περιπτώσεις, δε, όπου η χρήση μάσκας είναι αδύνατη, θεσπίστηκαν οδηγίες για τη βέλτιστη πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Στα εστιατόρια μάλιστα συνίσταται η χρήση μάσκας εκτός φυσικά όταν κάποιος τρώει. Για δραστηριότητες στο νερό ή όπου αλλού η χρήση μάσκας είναι δύσκολη, όπως σε αθλητικές δραστηριότητες αυξημένης έντασης, συστήνεται η διατήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σε άτομα επίσης που υποφέρουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, η χρήση της μάσκας μπορεί να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα χωρίς πρόβλημα. Όσοι πάλι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα λόγω αύξησης της πιθανότητας θερμοπληξίας σε υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον όταν συγχρωτίζονται.

Η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. Το μόριο του CO2 είναι τόσο μικρό που περνάει και από το πλαϊνό μέρος της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία, και μέσα από αυτήν. Αντίθετα, ο ιός της COVID-19 είναι αρκετά μεγαλύτερος για να εισέλθει στον οργανισμό μας μέσω μίας σωστά τοποθετημένης μάσκας.

Σχετικά Άρθρα
Παγκόσμιο χάος από το πρόβλημα της Microsoft - Καθυστερήσεις πτήσεων και στην Ελλάδα
Παγκόσμιο χάος από το πρόβλημα της Microsoft – Καθυστερήσεις πτήσεων και στην Ελλάδα
%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%cf%840
Κινδυνεύει ο άνθρωπος από την πανώλη των αιγοπροβάτων;
%cf%83%ce%b5-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%82-%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%ce%ba%cf%84%cf%8d%ce%bb0
Σε λίγες ώρες αποχαιρετάμε τον Δακτύλιο στην Αθήνα – Πότε μπαίνει σε off mode
%cf%85%cf%80-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c0
Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις σε Ιατρικό Προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Φλεβίτιδα: Υπάρχει Θεραπεία;
Τι θα γίνει με τη ζέστη; «Κολλημένος» στους πάνω από 40 ο υδράργυρος
Τι θα γίνει με τη ζέστη; «Κολλημένος» στους πάνω από 40 ο υδράργυρος

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του