Αν αγαπάτε και εσείς τις πίτες και δεν λείπουν από τα κυριακάτικα τραπέζια σας, αυτή την πατατόπιτα θα τη λατρέψετε!
Με αυτή τη συνταγή, ξεφεύγετε από τις κλασικές συνταγές φτιάχνοντας μια πρωτότυπη και εύκολη πατατόπιτα! Δοκιμάστε να κάνετε πατατόπιτα ταψιού με χωριάτικο φύλλο και γέμιση από μεγάλα κομμάτια πατάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Τη συνταγή για αυτή την τέλεια και τραγανή πατατόπιτα, μας δίνει ο Άκης Πετρετζίκης.
Πατατόπιτα ταψιού με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά
Για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
αλάτι
πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
700 γρ. κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, κόκκινα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. αλάτι
Για τη σύνθεση
7 φύλλα χωριάτικα
100 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. mix τυριών, τριμμένο
πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις πατάτες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις ρίχνουμε σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με επιπλέον πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Κόβουμε τα κρεμμύδια αρχικά στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα κρεμμύδια και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
Σοτάρουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια στο ταψί με τις πατάτες, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με αρκετό πιπέρι.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ. με ελαιόλαδο και φέρνουμε τη μεγάλη πλευρά του ταψιού μπροστά μας.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κάθετα στο ταψί καλύπτοντας σχεδόν τα 2/3 της επιφάνειάς του.
Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο στην άλλη μεριά του ταψιού, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο από το τριμμένο mix τυριών.
Τοποθετούμε οριζόντια το τρίτο φύλλο στο κέντρο του ταψιού, ραντίζουμε ξανά με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το mix τυριών, και τοποθετούμε ακόμα ένα φύλλο οριζόντια στο κέντρο στου ταψιού.
Ρίχνουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια, τα απλώνουμε και προσθέτουμε το περισσότερο από το mix τυριών.
Τοποθετούμε οριζόντια ένα φύλλο πάνω από τη γέμιση, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο από το mix τυριών.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 2 φύλλα και τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε το γείσο.
Αλείφουμε με ένα πινέλο το πάνω φύλλο και τις άκρες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Εξαφανίστηκε σκηνή από τη σειρά Αρχελάου 5: Γινόταν αναφορά στα Τέμπη
Το σεξ στη σχέση: Ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο από την Ειρήνη Χειρδάρη
Google News