Τι αποκαλύπτει για έναν άνδρα η ηλικία της γυναίκας που επιλέγει;

Εξαιρετικά ενδιαφέρονται τα στοιχεία νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolutionary Behavioral Sciences, σύμφωνα με την οποία οι προτιμήσεις των ανδρών για την ηλικία της συντρόφου τους επηρεάζονται από το αν θέλουν ή όχι να κάνουν παιδιά ή αν έχουν ήδη. Οι άνδρες που θέλουν ή δεν έχουν κάνει παιδιά προτιμούν νεότερες γυναίκες, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες κατά την αναζήτηση συντρόφου. Αυτά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με τις εξελικτικές θεωρίες σχετικά με την επιλογή συντρόφου, οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στις διαφορετικές ιδιότητες του συντρόφου με βάση τη διαφορετική συνεισφορά του στους απογόνους.

«Ως λέκτορας εξελικτικής ψυχολογίας, μιλάω για τις διαφορές στις προτιμήσεις συντρόφου που τείνουν να εμφανίζουν οι γυναίκες και οι άνδρες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Robin S. S. Kramer, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν.

«Ένα παράδειγμα είναι η προτιμώμενη ηλικία συντρόφου: οι άνδρες τείνουν να βρίσκουν τις γυναίκες από τις αρχές έως τα μέσα των 20 τους πιο ελκυστικές, ενώ οι γυναίκες έλκονται από άντρες που είναι λίγο μεγαλύτεροι από τις ίδιες. Η εξήγηση για αυτές τις προτιμήσεις ήταν πάντα διατυπωμένη ως προς την αναπαραγωγή, και έτσι σκέφτηκα ότι μπορεί να βρούμε μια αλλαγή στις προτιμήσεις εάν οι άνθρωποι δεν ήθελαν ή είχαν ήδη παιδιά».

Τι απαντήσεις έδωσαν τα dating apps;

Για να διερευνήσει εάν η ύπαρξη ή η επιθυμία παιδιών επηρέαζε τη σημασία της ηλικίας ως κριτηρίο ραντεβού, ο Kramer και ο συν-συγγραφέας του, Alex L. Jones, ανέλυσαν δύο μεγάλα σύνολα δεδομένων πληροφοριών προφίλ που ελήφθησαν μέσω μιας συνεργασίας με την eharmony UK. Οι ερευνητές εξέτασαν την ανταπόκριση από 605.743 ελεύθερους, ετεροφυλόφιλους χρήστες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών. Οι χρήστες eharmony ανέφεραν τον αριθμό των παιδιών που απέκτησαν, εάν επιθυμούσαν να αποκτήσουν (περισσότερα) παιδιά και τη σημασία της ηλικίας ως κριτήριο ανεύρεσης συντρόφου.

Η σημασία της ηλικίας κατά την αντιστοιχία βαθμολογήθηκε χαμηλότερα από χρήστες που είχαν ήδη παιδιά. Αυτή η επιλογή ήταν πιο εμφανής στους νεότερους χρήστες, αλλά μειώθηκε όσο αυξανόταν η ηλικία των χρηστών.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης, ότι το να έχουν ή να θέλουν παιδιά επηρέαζε την προτιμώμενη ελάχιστη και μέγιστη ηλικία όσων οι χρήστες ήταν πρόθυμοι να βγουν ραντεβού, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών.

«Ήδη η απόκτηση παιδιών ή η μη επιθυμία παιδιών, επηρέαζε τις ηλικιακές προτιμήσεις του συντρόφου για τους άνδρες, αλλά δεν φάνηκε να επηρεάζει τις προτιμήσεις των γυναικών. Οι άντρες χωρίς παιδιά (ή εκείνοι που ήθελαν παιδιά) αξιολόγησαν την ηλικία ως πιο σημαντική παράμετρο από εκείνους με παιδιά (ή εκείνους που δεν ήθελαν παιδιά) και επέλεξαν επίσης μια προτιμώμενη ηλικιακή ομάδα που περιελάμβανε νεότερες γυναίκες», είπε ο Kramer στο PsyPost.

«Αντίθετα, οι προτιμήσεις των γυναικών έδειξαν μικρή σχέση με την απόκτηση ή την επιθυμία παιδιών. Με απλά λόγια, η προτιμώμενη ηλικία συντρόφου των ανδρών ήταν χαμηλότερη όταν δεν είχαν ήδη παιδιά (κάτι που έτεινε να συμβαδίζει με τα παιδιά που θέλουν).»

Τα ευρήματα συνάδουν με τις εξελικτικές θεωρίες επιλογής συντρόφου, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες τείνουν να έχουν διαφορετικά πρότυπα έλξης επειδή επενδύουν “διαφορετικούς τύπους πόρων” στους απογόνους τους.

Τι σημαίνει αυτό; Οι γυναίκες επενδύουν περισσότερο στους δικούς τους “φυσικούς πόρους”, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, παρέχουν περισσότερους έμμεσους πόρους όπως φαγητό και ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες εκτιμούν την υγεία και το αναπαραγωγικό δυναμικό των γυναικών, ενώ οι γυναίκες εκτιμούν την ικανότητα των ανδρών να παρέχουν πόρους. Αυτό οδηγεί στο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ιδανικές ηλικίες για τους συντρόφους τους.

Διαβάστε ακόμα:

Ανοίγει ξανά το θέατρο του Λυκαβηττού: Η ανακοίνωση του Κ. Μπακογιάννη

Πώς να καταστρέψεις ένα τραγούδι με ιστορία μέσα σε λίγα λεπτά: Η δικαιολογημένη αντίδραση της Θεοδωρίδου για τη viral διαφήμιση

Πώς διατηρεί το σούπερ-fit κορμί της στα 56 της η Χάλι Μπέρι; Η γυμναστική και η διατροφή που ακολουθεί

Σχετικά Άρθρα
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
Six Breaths per Minute: Είναι το σώμα μας πάντα ένας ασφαλής χώρος για να εκφραστούμε ελεύθερα;
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
On/off σχέσεις: Όταν πρόκειται για ανακύκλωση ας περιοριστούμε στην οικολογική
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες
Τι είναι ο «Kανόνας του Ted Bundy» και γιατί μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τις γυναίκες
Η Εποχή της Μεγάλης Εξουθένωσης: Πώς η εργασία μας ρουφά ενέργεια ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μας
Η «Εποχή της Μεγάλης Εξουθένωσης»: Πώς η εργασία μάς «ρουφά» ενέργεια ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μας
Έρχεται το τέλος της υπερπροβολής των σχέσεων στα social media;
Έρχεται το τέλος της υπερπροβολής των σχέσεων στα social media;
Οι λόγοι που το 80% των σχέσεων αποτυγχάνουν
Οι λόγοι που το 80% των σχέσεων αποτυγχάνουν

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του