Οι… ψαράδες στην υπηρεσία της μόδας: Πώς τα πλαστικά μπουκάλια από το βυθό γίνονται ρούχα και χαλιά!

οι-ψαράδες-στην-υπηρεσία-της-μόδας-πώ

Οι ψαράδες εκτός από το να πιάνουν ψάρια με τα δίχτυα τους και να προμηθεύουν όλη την αγορά, έχουν προσπαθήσει και καταφέρει ως ένα βαθμό να καθαρίσουν τους βυθούς.

Με τη συνδρομή της «Εναλείας», της πρώτης σχολής επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, οι ψαράδες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν και μία παράλληλη οικονομία, καθώς τα οφέλη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των πλαστικών που ανασύρουν από τους βυθούς είναι μεγάλη.

%ce%bf%ce%b9-%cf%88%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%cf%8c%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%80%cf%8e0

Από όλα τα σκουπίδια που μαζεύουν από το βυθό και ιδιαιτέρως από τα πλαστικά και τα δίχτυα, τροφοδοτούν τη βιομηχανία της μόδας και δημιουργούνται καινούρια ρούχα, αξεσουάρ, κάλτσες κ.λπ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος των δράσεων της Εναλείας, Γρηγόρης Νίτας, τόνισε ότι «καθαρίζουμε τη θάλασσα από πλαστικά και μαζεύουμε τα δίχτυα των ψαράδων… από κει το πήγαμε ένα βήμα παραπάνω. Τα δίχτυα σε συνεργασία με έναν οργανισμό από την Ολλανδία ανακυκλώνονται και δημιουργούνται κάλτσες, μαγιό και χαλιά».

«Όλα αυτά έχουν ειδική σήμανση, ότι ειναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, βοηθώντας στο περιβάλλον. Έτσι αποτρέπεται να χρησιμοποιηθεί νέο πλαστικό», πρόσθεσε.

%ce%bf%ce%b9-%cf%88%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%cf%8c%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%80%cf%8e2

Από την πλευρά του ο ιδρυτής της «Εναλείας», Λευτέρης Αραπάκης, αποκάλυψε ότι η ιδέα για την ίδρυση της σχολής επαγγελματικής αλιείας ήρθε από ένα.. ψάρεμα.

«Πήγαμε για ψάρεμα να καταγράψουμε τη διαδικασία και είδαμε ότι βγάζουν και πλαστικά. Ένα κουτάκι αναψυκτικού από το ’87 ήταν πάνω από 30 χρόνια στο βυθό. Αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με ψαράδες και κάθε βδομάδα ανασύρουμε ένα τόνο πλαστικό από τη θάλασσα και του ξαναδίνουμε ζωή», σημείωσε.

Sold out

Τα προϊόντα είναι sold out, ενώ διατίθενται σε μοντέρνα σχέδια και χρώματα, μάλιστα κάποια από αυτά κανείς θα τα χαρακτήριζε πολύ  μοντέρνα…

«Οι ψαράδες είναι οι κύριοι συνεργάτες μας και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Με τη συμμετοχή στη δράση και την προβολή όλο και περισσότεροι επιζητούν συνεργασία», ανέφερε ο κ. Νίτας.

Σχετικά Άρθρα
Γιάννης Φλωρινιώτης: Θλίψη στην κηδεία του αγαπημένου τραγουδιστή - Το στεφάνι της Καίτης Γαρμπή
Γιάννης Φλωρινιώτης: Θλίψη στην κηδεία του αγαπημένου τραγουδιστή – Τι έγραφε το στεφάνι της Καίτης Γαρμπή
SKY express: Στιβαρή οργανική ανάπτυξη με νέα προϊόντα & περιβαλλοντικά υπεύθυνες προτάσεις
SKY express: Στιβαρή οργανική ανάπτυξη με νέα προϊόντα & περιβαλλοντικά υπεύθυνες προτάσεις
Ξαφνική επιδείνωση του καιρού - "Φαινόμενα επικίνδυνα για τη ζωή", προειδοποιεί ο μετεωρολόγος
Ξαφνική επιδείνωση του καιρού – “Φαινόμενα επικίνδυνα για τη ζωή”, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: Αναστατωμένοι οι κάτοικοι έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη: Αναστατωμένοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους
Νέα Μάκρη: 19χρονη έγκυος πέθανε ενώ περίμενε το ασθενοφόρο επί πέντε ώρες - Πέθανε και το μωρό της
Νέα Μάκρη: 19χρονη έγκυος πέθανε ενώ περίμενε το ασθενοφόρο επί πέντε ώρες – Πέθανε και το μωρό της
«Παιδιά, δεν νιώθω πολύ καλά», είπε η Αφροδίτη Γραμμέλη στον "αέρα" της εκπομπής και λιποθύμησε
«Παιδιά, δεν νιώθω πολύ καλά», είπε η Αφροδίτη Γραμμέλη στον “αέρα” της εκπομπής και λιποθύμησε

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του