«Δέντρο της Ειρήνης»: Το νέο απόκτημα της Αθήνας από την «Ελπίδα»

δέντρο-της-ειρήνης-το-νέο-απόκτημα-τ

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης (21η Σεπτεμβρίου), έγιναν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Δέντρο της Ειρήνης» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τον Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Κώστα Μπακογιάννη και την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο πάρκο Ριζάρη.

Το γλυπτό αποτελεί προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην πόλη των Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του. Η εγκατάσταση του «Δέντρου της Ειρήνης» έγινε με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων «Athens Culture Net».

%ce%b4%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%ba%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%840
Κώστας Μπακογιάννης, Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Hedva Ser

Παρούσα ήταν η δημιουργός του έργου, γλύπτρια Πρέσβυς Καλής Θελήσεως και Ειδική Εκπρόσωπος της UNESCO για την Πολιτιστική Διπλωματία κυρία Hedva Ser.

Η σημασία της έννοιας της «ειρήνης» για τον τόπο

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στα αποκαλυπτήρια του «Δέντρου της Ειρήνης» που δώρισε η «ΕΛΠΙΔΑ» και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην πόλη των Αθηνών. Μαριάννα για ακόμα μια φορά σε ευχαριστούμε για την προσφορά και την ευαισθησία σου, αλλά πάνω από όλα σε ευχαριστούμε για το συμβολισμό που εκπέμπουν όλα όσα κάνεις. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο αυτό που προσφέρεις, αλλά το αποτύπωμα που αφήνεις με αυτήν την προσφορά.

Το «Δέντρο της Ειρήνης» έχει θέση σε αυτή την πόλη, σε αυτόν τον τόπο που ιστορικά έδωσε νόημα στην έννοια της ειρήνης. Η Hedva Ser αφήνει και εκείνη με αυτό το γλυπτό τη σφραγίδα της στην πόλη και την ευχαριστούμε θερμά» είπε, ανάμεσα σε άλλα, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι: «Το έργο αυτό το έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, μετά από 10 δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα. Το έργο αυτό θυμίζει την ανάγκη του «μαζί». Πραγματικά νιώθουμε ευγνωμοσύνη απέναντι στην οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ», όχι μόνο για την προσφορά αυτού του έργου, αλλά για όλα όσα έχουν κάνει. Εύχομαι το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» να εμπνεύσει και άλλους να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο».

Ο Σύλλογος ευγνωμονεί την Αθήνα για την στήριξή της

Ιδιαίτερα συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη μίλησε για τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γλυπτού: «Πριν από 30 χρόνια, εδώ στην Πόλη των Αθηνών, ο Σύλλογός μας φύτεψε ένα μικρό κλαδί ελπίδας. Ελπίδας για τα παιδιά της χώρας μας που έπασχαν από καρκίνο και τις οικογένειές τους. Σήμερα, το κλαδί αυτό έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο δέντρο που καρποφόρησε και έδωσε ζωή σε χιλιάδες παιδιά τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, έχοντας χτίσει γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς με όχημα την υγεία.

%ce%b4%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%ba%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%842
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Hedva Ser

Με βαθειά τιμή και συγκίνηση και με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ προσφέρει ένα συμβολικό δώρο ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Αθηναίους και τις Αθηναίες και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό που αγκάλιασε το έργο μας.

Αυτό το ξεχωριστό έργο τέχνης, που μιλά σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, το «Δέντρο της Ειρήνης», της διακεκριμένης γλύπτριας και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Hedva Ser, γίνεται από σήμερα σύμβολο του οράματος της ΕΛΠΙΔΑΣ για ένα κόσμο ειρήνης και συναδέλφωσης, έναν κόσμο αγάπης για τα παιδιά, διαλόγου και συνεργασίας των λαών. Ιδανικών που γεννήθηκαν στην Αθήνα και παραμένουν για τη χώρα μας αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς της.».

Η Τέχνη ως μέσω επίτευξης της ειρήνης

Η δημιουργός του έργου ανέφερε πως: « Καθώς ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος θα πρέπει να επιστρέψουμε και να ενισχύσουμε κάποιες αξίες για να επικοινωνούμε καλύτερα, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να σεβόμαστε την ιστορία, τις ελπίδες και τα όνειρα του διπλανού μας. Ως καλλιτέχνης χρησιμοποιώ την τέχνη μου για να το επιτύχω αυτό. Η φιλοσοφία μου είναι ότι η τέχνη είναι ένα εργαλείο για να επιτύχουμε την ειρήνη. Το να προσπαθώ να φτιάξω έναν καλύτερο κόσμο υπήρξε πάντοτε κίνητρο για εμένα, και το γλυπτό αυτό συμβολίζει ακριβώς αυτό: την προσπάθεια για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».

Η κυρία Βαρδινογιάννη και κυρία Ser ανακοίνωσαν μάλιστα ότι προτίθενται να ξεκινήσουν μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία του «Δρόμου της Ειρήνης» σε ολόκληρο τον κόσμο, υπό την αιγίδα της UNESCO.

Ποιοι παρευρέθηκαν στο γεύμα

Αμέσως μετά ακολούθησε γεύμα στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, η σύζυγός του κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, η Νάνα Μούσχουρη, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Θάνος Πλεύρης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Λιάνα Κανέλλη, o Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης καθώς και μέλη των ΔΣ των Συλλόγων ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.

%ce%b4%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%ba%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%844
Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και Hedva Ser με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ

Στο πλαίσιο του γεύματος παρουσιάστηκε μάλιστα, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, ο Ύμνος του «Δέντρου της Ειρήνης», τον οποίο συνέθεσε ο Pierre Sebaoun και ερμήνευσε η διεθνής σοπράνο κυρία Αναστασία Ζαννή. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου.

Το γλυπτό ως σύμβολο παγκόσμιας επικοινωνίας

Αξίζει να σημειωθεί, πως το γλυπτό «Το Δέντρο της Ειρήνης» κοσμεί κεντρικά σημεία πολλών πόλεων του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχει τοποθετηθεί σε πανεπιστήμια και δημόσιους χώρους σε: Βερολίνο, Στρασβούργο, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Αριζόνα, Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη, Μάλτα, Ανδόρρα, Μπακού.

%ce%b4%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%ba%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%846
Το γλυπτό «Το Δέντρο της Ειρήνης»

Το «Δέντρο της Ειρήνης» είναι παγκόσμιο σύμβολο κατανόησης μεταξύ των εθνών για την επίλυση συγκρούσεων και αποτελεί ένα από τα εμβλήματα ειρήνης για την UNESCO, το οποίο σε μικρογραφία, προσφέρεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και της ειρήνης παγκοσμίως.

Εμπνεόμενη από τα θαύματα της φύσης, η Hedva Ser δημιούργησε το μπρούντζινο γλυπτό, που ορθώνει τα κλαδιά του στο ουρανό, σαν ικεσία, για την αλληλοκατανόηση και ειρήνη.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b4%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%ba%ce%ac%ce%b6%ce%b9-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9-%ce%ba%cf%810
Δολοφονία στο Γκάζι: Σε… μοναστήρι κρυβόταν για μήνες ο φερόμενος δράστης – Η απίστευτη ιστορία
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Ξυλοκόπησε την σύζυγό του στην ουρά για επιβίβαση
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Ξυλοκόπησε την σύζυγό του στην ουρά για επιβίβαση
Γιατί η απόφαση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να δώσει Πανελλήνιες ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων;
Γιατί η απόφαση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου να δώσει Πανελλήνιες ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων;
Έκτακτο: Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος
Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ηλικία 85 ετών
Τι καιρό θα έχουμε του Αγ. Πνεύματος;
Τι καιρό θα έχουμε του Αγ. Πνεύματος;
Κάρπαθος: Σάλος με την ταβέρνα που τηγανίζουν ζωντανά τα ψάρια
Κάρπαθος: Σάλος με την ταβέρνα που τηγανίζουν ζωντανά τα ψάρια

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του