Αγκτηριασμός: Μία βάρβαρη παράδοση, ένα έγκλημα απέναντι στη γυναικεία φύση

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια αποτρόπαιη, βάναυση, εγκληματική παράδοση.

Ακόμη και στις χώρες, στις οποίες εφαρμόζεται προκαλούνται αντιδράσεις, τόσο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, όσο και για τους κινδύνους της σωματικής και της ψυχικής υγείας τους.

Είναι όμως μια πρακτική βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και στο κοινωνικό γίγνεσθαι λαών και φυλών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNICEF,  περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπολογίστηκαν το 2015, ότι ζουν έχοντας υποστεί κλειτοριδεκτομή.  Από αυτές tα 44 εκατç είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα.

Αγκτηριασμός: Ένα ακόμη έγκλημα

%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%ad%ce%bd0

Μία από τις πλέον βάρβαρες και επώδυνες πρακτικές είναι αυτή του αγκτηριασμού ή φαραωνικού τύπου, που αποτελεί τον πιο «ριζικό» τύπο κλειτοριδεκτομής.

Η τελετουργική αυτή επέμβαση εμφανίζεται σε χώρες της βορειοανατολικής Αφρικής, όπως την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει αυτήν την πρακτική στον Τύπο ΙΙΙ του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων. (ΑΓΓΟ). Οι άλλοι τρείς είναι η κλειτοριδεκτομή (Τύπος Ι), η εκτομή (Τύπος ΙΙ) και η ο Τύπος IV που αποτελείται από όλες τις άλλες διαδικασίες που πραγματοποιούνται στα γεννητικά όργανα των γυναικών για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως τσιμπήματα, τρυπήματα, τομές, ξύσιμο ή καυτηρίαση.

Αγκτηριασμός ονομάζεται το στένεμα του κολπικού ανοίγματος με τη δημιουργία καλύμματος και τη συρραφή των μικρών χειλέων ή και των μεγάλων χειλέων, με ή χωρίς εκτομή της κλειτορίδας, ο λεγόμενος «αγκτηριασμός».

Έτσι, το μόνο που απομένει, είναι μια μικροσκοπική τρύπα, από την οποία περνούν τα ούρα και το αίμα κατά την έμμηνο ρύση.

Μετά την επέμβαση δένουν τα πόδια τους με ένα σχοινί για μέρες, μέχρι να επουλωθεί η πληγή. Συνήθως χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες κατά τις οποίες το κορίτσι παραμένει δεμένο, χωρίς να μπορεί να κινηθεί.

Ο κόλπος διανοίγεται την πρώτη νύχτα του γάμου με την διείδυση του ανδρικού μορίου, ωστόσο πολλές φορές ο άνδρας αναγκάζεται να ανοίξει με μαχαίρι την είσοδο του γυναικείου κόλπου.

Επίσης, ατά την γέννηση οι γυναίκες πρέπει να κοπούν εκ νέου, καθώς το άνοιγμα του κόλπου είναι ιδιαίτερα μικρό για την διέλευση του μωρού κατά τον τοκετό.

Σημαδεύει το σώμα και την ψυχή

Αυτή η εγκληματική και βάναυση αυτή πρακτική μπορεί να προακλέσει χρόνιο πόνο, μολύνσεις, βλάβες στα γεννητικά όργανα, παρατεταμένη ούρηση, ακράτεια, αδυναμία σύλληψης, δυσκολίες στον τοκετό, ακόμη και ακατάσχετη αιμορραγία, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή μίας γυναίκας.

Αν θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί τον σωματικό πρώτα από όλα και εν συνεχεία τον αντίκτυο στην ψυχή αυτών των κοριτσιών, γυναικών, σίγουρα δεν θα τα κατάφερνε.

Πόσο ακόμη μπορεί να μένουμε σιωπηλοί;

Σχετικά Άρθρα
%cf%80%ce%ad%ce%bd%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%ad%ce%b8%ce%b10
Πένθος για τον Μανώλη Μαυρομμάτη: Πέθανε η σύζυγός του, Ρένα Βενιέρη
Αυτοί είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Αυτοί είναι οι δύο σοβαρότεροι κίνδυνοι από την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φυτική σαντιγί σε σπρέι
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φυτική σαντιγί σε σπρέι (photo)
Ακριβότερος ο καφές και η μπύρα στην Ελλάδα - Πού σημειώνουμε πρωτιά στις τιμές
Ακριβότερα ο καφές και η μπύρα στην Ελλάδα – Πού σημειώνουμε πρωτιά στις τιμές
Πέθανε η Νίκη Λεμπέση, μία από τις τέσσερις «Αδελφές Τατά» της «Οδού Ονείρων»
Πέθανε η Νίκη Λεμπέση, μία από τις τέσσερις «Αδελφές Τατά» της «Οδού Ονείρων»
1-000-%ce%ba%ce%b5%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%b9%ce%b5%cf%85%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%cf%8c%ce%bb0
1.000 κενές θέσεις μαιών και μαιευτών σε όλη την Ελλάδα – Πανελλαδική διαμαρτυρία για τις ελλείψεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του