Κατερίνα Σαβράνη: Από την υποκριτική στον σχεδιασμό των πιο ονειρεμένων νυφικών παπουτσιών

κατερίνα-σαβράνη-από-την-υποκριτική-σ

«Κάθε παπούτσι για μένα είναι μια ιστορία. Στα ραντεβού με τις μέλλουσες νύφες προσπαθώ, λόγω και της δουλειάς μου ως ηθοποιός, να τις ακούσω και να αποκρυπτογραφήσω τον χαρακτήρα τους. Να καταλάβω τι έχουν ονειρευτεί να φορέσουν την ημέρα του γάμου της ή τι θα ήθελαν ενδόμυχα να φορέσουν αλλά δε το τολμούν», μάς λέει η Κατερίνα Σαβράνη.

Τη γνωρίσαμε ως ηθοποιό αλλά εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταφέρει να καθιερωθεί και στον χώρο του γάμου, με τα παραμυθένια νυφικά παπούτσια και τα εντυπωσιακά headpieces που σχεδιάζει. Ενόψει των γάμων που πρόκειται να γίνουν τη νέα χρονιά – έστω και με περιορισμούς – το Infowoman.gr φιλοξένησε την Κατερίνα Σαβράνη στη στήλη “Meet the Designer” και έμαθε τα πάντα για τις νέες τάσεις στο νυφικό παπούτσι αλλά και για το brand “Savrani Creations” που έχει δημιουργήσει με πολλή αγάπη και μεράκι.

Πότε και πώς έκανες τη μετάβαση από την υποκριτική και ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον σχεδιασμό παπουτσιών;

Ανέκαθεν χρησιμοποιούσα τα χέρια μου για να κάνω πράγματα, να φτιάχνω διάφορα στολίδια, γιατί το είχα εσωτερική ανάγκη. Στα 13 ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο, είχα την τύχη να είμαι δίπλα σε ανθρώπους που έχουν τελειώσει Σχολή Καλών Τεχνών και ήμουν πάντα βοηθός σκηνογράφου ή βοηθός ενδυματολόγου. Μου άρεσε πάρα πολύ να έχω ολοκληρωμένη εικόνα μιας παράστασης. Ήθελα να δουλεύω εξ ολοκλήρου έναν ρόλο, ακόμη κι αυτό που θα φορέσω πάνω στη σκηνή. Αυτή η «τρέλα» άρχισε σιγά σιγά να εκδηλώνεται και κάποιοι άνθρωποι την αναγνώρισαν. Το 2005 με είχε πιάσει μία πολύ πιο έντονη αναζήτηση υλικών και είχα πολλή όρεξη να φτιάξω πράγματα. Σιγά σιγά αυτό εξελίχθηκε και κάποια στιγμή άρχισα να κάνω εκθέσεις και bazaars με φίλες ηθοποιούς, όπου ξεπουλούσαμε μέσα σε λίγες ώρες!

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%830

Μέσα σε αυτές τις εκθέσεις έγινε η πρόταση να έχω ένα μαγαζί, να υπάρχω σε έναν χώρο. Δεν σκέφτηκα ποτέ το εμπορικό κομμάτι, εγώ απλά σκέφτηκα ότι επιτέλους θα έχω έναν χώρο όπου θα μπορώ να εκφράζομαι. Ξεκίνησα λοιπόν με πλήρη άγνοια από επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες έρχονταν από παντού. Έπρεπε να αποδείξω σε αυτή τη φοβερή ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με το παπούτσι, επειδή είναι κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενη δουλειά, ότι δεν έχω έρθει απλά σαν περαστική επειδή είμαι ηθοποιός. Πλέον πιστεύω ότι έχω καταφέρει να κερδίσω τον σεβασμό τους σε σχέση με τη δουλειά και τον χαρακτήρα μου. Έτσι, έχω καταφέρει να έχω μια ομάδα γύρω μου με ανθρώπους που τους σέβομαι και με σέβονται.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand Savrani Creations;

Η φιλοσοφία μου είναι ότι θέλω τα παπούτσια που φτιάχνω να είναι άνετα. Αυτό ξεκίνησε από μια δική μου ανάγκη, καθώς έβλεπα μεγάλους οίκους να φτιάχνουν τόσο όμορφα και ακριβά παπούτσια που δεν μπορούσες να τα φορέσεις πάνω από μία ώρα. Μου αρέσουν τα πρακτικά πράγματα. Μου αρέσει η αναπαλαίωση των αντικειμένων. Μου αρέσει ένα αντικείμενο να παίρνει πνοή από την αρχή. Γι’ αυτό άλλωστε οι νύφες έρχονται μετά τον γάμο τους για να κάνουμε αλλαγές στα νυφικά τους παπούτσια, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα ξαναφορέσουν. Αυτό είναι μέσα στη φιλοσοφία του brand. Η φιλοσοφία μου είναι ένα παπούτσι να είναι μεν σέξι αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό. Οπότε πρέπει να βρεις τη μέση λύση. Θεωρώ ότι το σημαντικό στο handmade και στο tailor made που κάνω, είναι στο ραντεβού με τη νύφη, να την ακούσεις και να τη βοηθήσεις να αποφασίσει. Πρέπει το παπούτσι να είναι στο ύψος που μπορεί να περπατήσει, το τακούνι να έχει το ιδανικό πάχος για εκείνη, να ταιριάζει με το ύφος του νυφικού. Δεν είναι όλα για όλους.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%832
Photo credits: Effie Grigoriou

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ετοιμαστεί ένα ζευγάρι νυφικά παπούτσια;

Ιδανικά χρειάζεται 1,5 μήνας. Αυτό σημαίνει ότι από την ημέρα που θα κάνουμε το πρώτο ραντεβού μας, ύστερα από 15 μέρες η κοπέλα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη της πρόβα, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη πρόβα για διάφορους λόγους, μετά πάλι από 15-20 μέρες το παπούτσι να είναι κεντημένο, έτοιμο και παραδοτέο. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία της πρόβας μπορεί να το δανειστεί για την πρόβα νυφικού, ώστε να τσεκάρει ότι αυτό που έχει διαλέξει της ταιριάζει, αλλά και για να τσεκαριστεί το ύψος του νυφικού. Είναι προτιμότερο οι νύφες να ξεκινούν νωρίς, όχι όμως για να αναλωθούν στην αναζήτηση, αλλά για να έχουν έτοιμα τα παπούτσια τους νωρίς και να μπορέσουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από τον γάμο να ξεκουραστούν.

Γιατί επικεντρώθηκες στα νυφικά παπούτσια και αξεσουάρ;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα νυφικά παπούτσια, υπήρχαν όμως πολλές περιπτώσεις που έφτιαχνα και τα παπούτσια της μητέρας ή της κουμπάρας. Κάνω και νυφικό παπούτσι και αμπιγιέ. Δεν κάνω casual, εκτός κι αν μια κοπέλα έχει ήδη φτιάξει παπούτσια με εμένα, με έχει δοκιμάσει, ξέρει ότι θα μπορεί να περπατήσει άνετα και έρθει να διαλέξει ένα παπούτσι π.χ. για τη δουλειά της. Αυτό το κάνω. Έτσι κι αλλιώς για όλα τα κορίτσια που έχω ήδη παντρέψει, ισχύει άλλο «καθεστώς» γιατί έχουν μπει πλέον μέσα στην οικογένειά μας. Προσπαθώ να είμαι ξεκάθαρη με αυτό που κάνω γιατί, όταν για παράδειγμα μια νύφη δει στο προφίλ μου στο Instagram ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια, νομίζει ότι κάνω παπούτσια άλλου τύπου. Στο site μου υπάρχει ειδική κατηγορία με τα βραδινά παπούτσια. Φέτος έχω ρίξει αρκετό βάρος σε αυτό, ώστε να με γνωρίσει ο κόσμος και για τα βραδινά παπούτσια που σχεδιάζω.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%834
Photo credits: Anna Roussos

Τι προτείνεις στις νύφες που πρόκειται να ανέβουν φέτος τα σκαλιά της εκκλησίας;

Φέτος κυριαρχούν πολύ τα αξεσουάρ για τα μαλλιά. Είναι must. Όχι το κλασικό στεφάνι με λουλούδια, αυτό έχει ξεπεραστεί. Φέτος το στεφάνι εξελίσσεται. Είναι λίγο πιο αριστοκρατικό θα έλεγα γιατί κάνει λίγο τιάρα, λίγο ανεβαίνει προς τα πάνω, οπότε ταιριάζει και με χαλαρά μαλλιά και με πιασμένα. Κυριαρχεί πολύ το μέταλλο και τα λουλούδια από άλλα υλικά, από πορσελάνη, από γυαλί, από ύφασμα. Από πέρυσι ξεκίνησε το trend με τις στέκες μπάμπουσκα, που ανεβαίνουν λίγο τριγωνικά προς τα πάνω. Το είδαμε πάρα πολύ να παίζει το καλοκαίρι που πέρασε.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%836
Photo credits: Christos Mavraganis

Στα παπούτσια φέτος το trend είναι η λάμψη αλλά όχι γκλίτερ. Είναι λάμψη πιο πολύ κρυστάλλινη. Κυριαρχούν τα πέδιλα αλλά και οι διαφάνειες. Εγώ στα δικά μου παπούτσια φέτος έχω βάλει κάποια πιο κοριτσίστικα στοιχεία, αλλά έχω κρατήσει κλασικές γραμμές. Δεν έχω πάει σε κάτι πιο τρελό σε κατασκευή. Έχω κρατήσει κάποια στοιχεία που μπορούν να διακοσμήσουν ένα πόδι, αλλά να το κρατήσουν και αρκετά γυμνό. Αυτή την ανάγκη είχα φέτος. Δεν ήθελα να φτιάξω πολλά μποτάκια. Θα υπάρχει μια νέα εκδοχή γιατί αποτελεί masterpiece για τις νύφες, αλλά δεν είναι αυτό που απόλυτα προτείνω. Έχω παίξει πολύ με τη διακόσμηση του τακουνιού φέτος. Να είναι το παπούτσι πιο λιτό και η διακόσμηση να κυριαρχεί στο τακούνι ή στη φτέρνα. Το παπούτσι δεν είναι εκεί για να κλέψει την παράσταση, πρέπει να είναι συνέχεια του νυφικού αλλά να μην είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%b2%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%838
Νυφικά παντοφλάκια από τη νέα σειρά “Je t’ aime” της Savrani Creations

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τη δουλειά σου;

Στην πρώτη καραντίνα είχα μετατρέψει το σπίτι σε εργαστήριο. Κολλούσα κι έντυνα φιάπες και τακούνια, έβαζα τη σιδερώστρα στη μέση του σαλονιού, έκοβα τα πατρόν, τα δέρματα και τα έβαζα σε πακέτα για να πάνε για ραφή. Η δουλειά μας ξεκινά από Ιανουάριο όπου ξεκινάνε τα πολλά ραντεβού. Πέρυσι είχα γάμους κλεισμένους για Απρίλιο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν τον Ιούνιο. Αυτά τα κορίτσια δεν πρόλαβαν να κάνουν πρόβα. Τα φτιάξαμε και με το που ανοίξαμε, έπρεπε να κάνω πρόβες σε εκείνες που έπρεπε να παντρευτούν άμεσα, σε εκείνες που είχαν μεταφέρει τον γάμο τους για αργότερα, αλλά και σε εκείνες που δε μπορούσαν να έρθουν από το εξωτερικό. Έτσι ο χρόνος κατασκευής και παράδοσης συμπιάστηκε. Μέσα σε 2 μήνες έκανα δουλειά που έπρεπε να γίνει σε 5 μήνες. Οι ρυθμοί ήταν πολύ έντονοι. Δεν υπήρχε περιθώριο λάθους.

Φυσικά μετά ξεκίνησε ένας νέος κύκλος, γιατί υπήρχαν κοπέλες που είχαν γάμους τα Χριστούγεννα και δεν έγιναν, οπότε βρέθηκα με πολλά ζευγάρια παπούτσια σε αναμονή. Υπάρχουν κορίτσια που δεν μπορώ να τα δω γιατί δε γίνονται ραντεβού αυτόν τον καιρό. Όποια κοπέλα όμως ξέρει στο περίπου τι θέλει, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε το ραντεβού μέσω ίντερνετ. Προετοιμάζω την πρόβα και όταν ανοίξουμε με το καλό, θα έχουμε χρόνο να παίξουμε με τη διακόσμηση αν υπάρχει. Είμαι πολύ αισιόδοξη για τη φετινή σεζόν. Πιστεύω ότι θα κυλήσουν πιο ομαλά τα πράγματα και θα οδηγηθούμε σιγά σιγά στο τέλος αυτής της κατάστασης.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα παπούτσια “Savrani Creations” στο savranicreations.gr, στη σελίδα του brand στο Facebook και στο Instagram.

Σχετικά Άρθρα
Γνωρίστε το ελληνικό brand που επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι διάσημες Ελληνίδες – Για στιλάτες κι εντυπωσιακές εμφανίσεις!
Γνωρίστε το ελληνικό brand που επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι διάσημες Ελληνίδες – Για στιλάτες κι εντυπωσιακές εμφανίσεις!
marmarometry-%ce%b7-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%b2%ce%bb%ce%ac%cf%87%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc0
Marmarometry: Η Ξένια Νεφέλη Βλάχου φτιάχνει κοσμήματα από μάρμαρο που θυμίζουν μικρά «αρχαιοελληνικά αριστουργήματα»
%cf%83-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-300-%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ae%ce%bb%ce%bf-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b10
Σ’ ένα σπίτι 300 ετών στη Μήλο φτιάχνονται οι πιο πρωτότυπες τσάντες που έχεις δει ποτέ
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%88%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%be%ce%b5%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%810
Ανακαλύψαμε τα χειροποίητα αξεσουάρ παραλίας που θα κάνουν θραύση φέτος το καλοκαίρι
%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf0
Ας γνωρίσουμε την εξαιρετικά ταλαντούχα Tschabala Self και τους εικονογραφικούς καμβάδες της
%ce%bf%ce%b9-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-cindee-moyer-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b10
Οι χειροποίητες κούκλες της Cindee Moyer είναι απλά εκθαμβωτικές

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του