Άννα Κίτσου: Κάθε της κόσμημα και ένα ταξίδι στα τέσσερα στοιχεία της φύσης

άννα-κίτσου-κάθε-της-κόσμημα-και-ένα-τα

Το κεραμικό κόσμημα έχει την ενέργεια που έχει το σώμα μας. Αποτελείται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Κάθε κομμάτι είναι ένα ταξίδι στη γη, το νερό, τον αέρα, τη φωτιά…Γίνεται ένα με το ανθρώπινο σώμα, παίρνει τη θερμοκρασία του. Η Άννα Κίτσου αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση σχεδιάστριας κοσμημάτων, καθώς πρώτη της ύλη είναι  μία μια άμορφη μάζα πηλού. Εμπνέεται από τη Γη, την Ελλάδα και τους πολιτισμούς. Κάθε τη δημιουργία ξεχωρίζει για την αρμονία και την ισορροπία της.

 Εμείς είχαμε μαζί της μία πολύ ενδιαφέρουσα «συνάντηση»…

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Πριν ασχοληθώ αποκλειστικά με το κόσμημα και τη κεραμική τέχνη εργάστηκα ως art director σε διαφημιστικές εταιρίες. Σπούδασα γραφικές τέχνες στην Vakalo Art & Design College και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην οπτική επικοινωνία. Κάποια χρόνια αργότερα μπήκε στη ζωή μου η μαγεία της κεραμικής τέχνης. Η ιδέα να δημιουργήσω κοσμήματα ήρθε σαν μια φυσική εξέλιξη. Συνδύασε την ανάγκη μου να δημιουργώ με τα χέρια και την αγάπη μου για το σχέδιο.

Γιατί εστιάσατε συγκεκριμένα στη δημιουργία κοσμημάτων από πηλό;

Πράγματι, ασχολούμαι αποκλειστικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή κεραμικών κοσμημάτων.

Για μένα είναι αυτή η μαγική αίσθηση να παίρνεις μια άμορφη μάζα πηλού και να δημιουργείς κάτι το μοναδικό από το μηδέν, με φόρμες, σχήματα, υφές.

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τις συλλογές σας;

Το χρώμα και τα σκαλίσματα χαρακτηρίζουν και καθορίζουν τη δουλειά μου. Η διάταξη και η συμμετρικότητα των σχημάτων είναι τα κοινά χαρακτηριστικά. Ένα κεραμικό κόσμημα έχει την ενέργεια που έχει το ίδιο μας το σώμα. Είναι φτιαγμένο από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Το χώμα, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας;

Εμπνέομαι από τη γη, την Ελλάδα, τους αρχαίους και σύγχρονους πολιτισμούς. Ο σκοπός μου είναι με αναφορά στον πολιτισμό μας να δημιουργώ σύγχρονα κοσμήματα. Μπορώ να εμπνευστώ από μία λεπτομέρεια στην αρχιτεκτονική ενός κτίσματος, από αρχαίες τοιχογραφίες μέχρι αφηρημένα μοτίβα αρχιτεκτονικών ρυθμών.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα κοσμήματά σας;

Απευθύνονται στη σύγχρονη και δυναμική γυναίκα που θέλει να ξεχωρίζει. Παρ’ όλο που ξεκίνησα την πορεία μου σε εικαστικές εκθέσεις στο εξωτερικό, στην Schmuck, γκαλερί Weltraum, στο Μόναχο και στη Sieraad στο Αμστερνταμ, στόχος μου ήταν να δημιουργήσω χειροποίητα κεραμικά κοσμήματα προσιτά και ευκολοφόρετα στο ευρύ κοινό, χωρίς όμως να χάσουν την ποιότητα και την μοναδικότητά τους.

Με χαρά διαπιστώνω ότι τα κοσμήματα μου τα φοράει άνετα μια πολύ νεαρή κοπέλα όσο και μια αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας. Από το πρωί στο γραφείο μέχρι και στις πιο επίσημες εκδηλώσεις.

Πόσος χρόνος χρειάζεται κατά μέσο όρο για να φτιάξετε ένα κόσμημα;

Ένα κόσμημα για να φτιαχτεί έχει 5 στάδια μέχρι να ολοκληρωθεί. Κάθε ένα από τα στάδια απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική με έμφαση στη λεπτομέρεια καθώς κάθε μικρό κομμάτι είναι κομμένο, πλασμένο και ζωγραφισμένο στο χέρι.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη δημιουργία ενός κοσμήματος που μπορεί να κρατήσει και 5 μέρες αποτελεί για μένα πάντα μια πρόκληση.

Οι Ελληνίδες είναι εξοικειωμένες με τα πιο… τολμηρά κοσμήματα ή προτιμούν πιο safe και κλασικές επιλογές;

Οι Ελληνίδες είναι από τις γυναίκες που έχουν πραγματικά προσωπικό στυλ και ξέρουν να επιλέγουν αυτό που τους ταιριάζει. Αναζητούν το διαφορετικό κόσμημα και έχουν ξεφύγει πια από την κλασσική του έννοια. Μέσα από τη δουλειά μου και την προσωπική επαφή με τις γυναίκες καταλαβαίνω ότι αναζητούν το ιδιαίτερο και εκτιμούν το χειροποίητο.

Ποιο από τα σχέδιά σας είναι αυτό που ξεχωρίζετε και γιατί;

Κάθε σειρά κοσμημάτων μου για μένα είναι μοναδική. Στην επαφή μου με τη γυναίκα που αναζητά ένα κόσμημα στόχος μου είναι να ξεχωρίζω και να προτείνω τα σχέδια και τις αποχρώσεις χρωμάτων με τα οποία η ίδια νιώθει άνετα και όμορφα φορώντας τα.

Πώς επηρέασε τη δουλειά σας η κατάσταση που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού;

Σίγουρα η κατάσταση που βιώνουμε είναι δύσκολη για όλους. Μου έδωσε όμως τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αξιοποιήσω το χρόνο μου αλλά και τη δημιουργικότητά μου διαφορετικά. Να περάσω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου κάτι που απολαύσαμε όλοι μας. Οι νέες συνθήκες λόγω πανδημίας επέβαλαν την ψηφιακή μας εξέλιξη. Όλο και περισσότερος κόσμος έχει στραφεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό μου έδωσε και το έναυσμα να επισπεύσω τη λειτουργία του eshop που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο.

Μπορείτε να βρείτε την Άννα Κίτσου εδώ: www.annakitsou.com  και στο Instagram

Διεύθυνση: Τομπάζη 6 Χαλάνδρι στούντιο (κατόπιν ραντεβού)

Σχετικά Άρθρα
Γνωρίστε το ελληνικό brand που επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι διάσημες Ελληνίδες – Για στιλάτες κι εντυπωσιακές εμφανίσεις!
Γνωρίστε το ελληνικό brand που επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι διάσημες Ελληνίδες – Για στιλάτες κι εντυπωσιακές εμφανίσεις!
marmarometry-%ce%b7-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%b2%ce%bb%ce%ac%cf%87%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc0
Marmarometry: Η Ξένια Νεφέλη Βλάχου φτιάχνει κοσμήματα από μάρμαρο που θυμίζουν μικρά «αρχαιοελληνικά αριστουργήματα»
%cf%83-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-300-%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ae%ce%bb%ce%bf-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b10
Σ’ ένα σπίτι 300 ετών στη Μήλο φτιάχνονται οι πιο πρωτότυπες τσάντες που έχεις δει ποτέ
%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf0
Ας γνωρίσουμε την εξαιρετικά ταλαντούχα Tschabala Self και τους εικονογραφικούς καμβάδες της
%ce%bf%ce%b9-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-cindee-moyer-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b10
Οι χειροποίητες κούκλες της Cindee Moyer είναι απλά εκθαμβωτικές
%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-brand-3r0
Ελένη Παπασταύρου: Η σχεδιάστρια του brand 3rd Floor μάς μιλά για την τέχνη που έμαθε από τους Μασάι και το κόσμημα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του