Αρχική > Infohealth > Καθ. Μ. Κέλλης: “Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα – Τότε σε δυόμιση εβδομάδες ίσως και να μηδενιστούν τα κρούσματα”

Καθ. Μ. Κέλλης: “Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα – Τότε σε δυόμιση εβδομάδες ίσως και να μηδενιστούν τα κρούσματα”

Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα του Πανελλαδικού lockdown και στην τρίτη η Θεσσαλονίκη. Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε κάποια θετική εξέλιξη και ποια άλλη θα είναι αυτή πέρα από τη μείωση κρουσμάτων, διασωληνώσεων, θανάτων. Κάτι που θα σημάνει και την σταδιακή -με αρκετά μέτρα και πάλι- επιστροφή μας σε μια κάποια κανονικότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Μανώλης Κέλλης στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», σύμφωνα με τα οποία η μάσκα πρέπει να γίνει το μόνιμο και απαραίτηο αξεσουάρ μας για μερικούς μήνες ακόμη, μέχρι να ξεμπερδέψουμε με τον ιό. “Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να φοράμε μάσκα. Ο πρώτος είναι ότι μειώνει το ιικό φορτίο. Αλλά ακόμη κι αν διαπεράσει αυτό το ιικο φορτίο τη μάσκα και κάποιος προσβληθεί, η ασθένεια θα είναι λιγότερο οδυνηρή. Γιατί όλα εξαρτώνται από το πόσο μόρια του ιού θα εισέλθουν στον οργανισμό κάποιου. Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν κάποιος κολλήσει μικρή δόση κορονοϊού θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο οργανισμός του να τον καταπολεμήσει. Και για αυτό αν στη συνέχεια ξανακολλήσει μεγαλύτερη δόση, ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τον ιό. Οπότε δεν μειώνει μόνο την μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου.”

Διαβάστε επίσης: Ποιοι ασθενείς, θετικοί στον κορωνοϊό, δεν αναπτύσσουν συμπτώματα;

Αναφορικά με το αν θα χειροτερέψει η κατάσταση τους επόμενους μήνες, ο κ. Κέλλης απάντησε “Όσο δεν «κλείνουμε» όλες οι χώρες, κι όσο δεν φοράμε μάσκες, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Δηλαδή το πρώτο κύμα ήταν κάπως μικρό. Το δεύτερο μεγαλύτερο. Στην Αμερική είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα, το οποίο είναι τεράστιο. Στην Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε σε δύο, δυόμιση εβδομάδες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα. Ίσως και να μηδενιστούν τα κρούσματα”.

Και συνεχίζει ο καθηγητής αναφορικά με το πότε να περιμένουμε το “τέλος” της πανδημίας “Αυτά τα τρεις χιλιάδες και πλέον κρούσματα (σ.σ. 3.038 σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση) αν δεν μεταδοθούν, ο ιός πεθαίνει. Δεν μπορεί να ζήσει μέσα σε έναν άνθρωπο μακροχρόνια. Ή καταπολεμάται από τον οργανισμό, ή αυτός ο άνθρωπος αρρωσταίνει, πεθαίνει, ή βγαίνει από τον κύκλο της μετάδοσης. Οπότε αν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτή τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο ιός δεν έχει άλλο τρόπο να επιζήσει. Σταματώντας τη μετάδοση, σκοτώνουμε τον ιό”.