Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής στο Infowoman: «Χύτρα που βράζει παιδιά και έφηβοι-Πότε θα επανέλθει η κανονικότητα στον χώρο του αθλητισμού»

Ο Κωνσταντίνος Παπούλιας, Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής, μίλησε στο Infowoman για τις συνέπειες της αποχής μας από τις αθλητικές δραστηριότητες, έδωσε συμβουλές για το πώς να βρούμε διεξόδους για εμάς και τα παιδιά μας, ενώ έκανε και εκτιμήσεις για το πότε θα επανέλθει επιτέλους η κανονικότητα…

Μπορείτε να μας περιγράψετε τις συνέπειες της αποχής των παιδιών και των εφήβων από τις αθλητικές δραστηριότητες;

Ειδικοί παιδοψυχολόγοι έχουν παρομοιάσει την ενέργεια των έγκλειστων παιδιών κατά την περίοδο της καραντίνας με χύτρα που βράζει. Μιας και έχουν ανασταλεί όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, τα παιδιά έχασαν τη μοναδική διέξοδο εκτόνωσης –σωματικής και ψυχικής- που είχαν.

Συνεπώς οι συνέπειες αυτής της αποχής έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο εμφανείς, καθώς παρατείνεται συνεχώς η καραντίνα. Παντού γύρω μας ακούμε από γονείς για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν μες στο σπίτι, πόσο μάλλον κατά την περίοδο των εορτών που δεν υπήρχε ούτε η επιλογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παιδιά και εφήβους που θέλοντας να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη ενέργειά τους, αναπτύσσουν συμπεριφορές ίσως και πρωτόγνωρες πολλές φορές. Φωνές, φασαρία, τσακωμοί με αδέρφια και γονείς, ώρες καθήλωσης μπροστά σε μια οθόνη, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μας περιγράφουν.

Πλέον η Ελλάδα βάσει ενός πίνακα που εξέδωσε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συγκαταλέγεται στις χώρες με τα πιο αυστηρά lockdown παγκοσμίως. Πολλές χώρες έχουν επιτρέψει από καιρό τον αθλητισμό υπό όρους, όπως π.χ. μικρές ομάδες εκγύμνασης σε εξωτερικούς χώρους ή γυμναστήρια και πάντα υπό την καθοδήγηση γυμναστή. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει κι εδώ. Αξιοσημείωτο είναι πως έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο απέδειξαν πως στα γυμναστήρια η διασπορά του ιού είναι μηδαμινή, σε αντίθεση με τη φήμη που κυκλοφορούσαν τα ΜΜΕ χαρακτηρίζοντάς τα ως υγειονομικές βόμβες.

Πώς μπορούμε να βρούμε διέξοδο σ΄όλο αυτό;

Το βάρος όπως πάντα πέφτει στους γονείς, οι οποίοι πρέπει να βρουν ευφάνταστους τρόπους ώστε να δώσουν στα παιδιά τους διεξόδους μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα κινηθούν και θα ενασχοληθούν με κάποια σωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το σημείο καταλυτική θα αποδειχθεί η επικοινωνία με έναν καθηγητή φυσικής αγωγής (ακόμα και τον καθηγητή από το σχολείο) ο οποίος θα συμβουλεύσει σωστά τους γονείς και θα δώσει ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν άνετα μες στο σπίτι ή το μπαλκόνι. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως η ώρα της φυσικής αγωγής μέσω ίντερνετ δεν αρκεί και τα περισσότερα παιδιά την αντιλαμβάνονται ως άλλη μια ώρα μαθήματος παρά εκτόνωσης.

Παραδοσιακά παιχνίδια όπως κρυφτό, αγαλματάκια ακούνητα αλλά και παιχνίδια ισορροπίας , καθώς και αυτοσχέδια αθλήματα όπως βόλεϊ με μπαλόνι αντί για μπάλα ή μπόουλινγκ με άδεια πλαστικά μπουκάλια, μπορούν να αποτελέσουν ευχάριστες ιδέες σωματικής απασχόλησης.

Ατομικές προπονήσεις VS ομαδική άθληση

«Τα παιδιά που αγωνίζονται σε ομάδες επιτρέπεται να πραγματοποιούν ατομικές προπονήσεις , όμως ξέρουμε πως η ατομική προπόνηση θα βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και τις ικανότητες του παιδιού και όχι την ομαδική συνεργασία. Δυστυχώς ακόμα και σε υψηλό επίπεδο, ο αγωνιστικός αθλητισμός μένει πολύ πίσω και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ανάκαμψης. Συνεπώς σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε το «μη χείρον βέλτιστον» και επαναπαυόμαστε με την επιλογή της ατομικής εκγύμνασης με στόχο τη συντήρηση ή τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης» ,αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥΠΦΑΑ).

Πότε θα δούμε μία κανονικότητα να επανέρχεται στον χώρο του αθλητισμού;

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία του κλάδου του αθλητισμού, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα μπει σε τροχιά κατά την άνοιξη, δεδομένου ότι θα υπάρχει φυσιολογική εξασθένιση της πανδημίας λόγω καταρχάς του εμβολιασμού του πληθυσμού και άλλων παραγόντων. Επίσης, θα έχει κλείσει σχεδόν ένας χρόνος με τον αθλητισμό σε αναστολή, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επανέλθουν όλοι στις δραστηριότητές τους για λόγους υγείας πρωτίστως μιας και η άσκηση είναι το μόνο αποδεδειγμένο μέσο πρόληψης ασθενειών, βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και ψυχολογικής/σωματικής ευεξίας.

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής έδρασε έντονα ώστε να επαναλειτουργήσει ο αθλητισμός το οποίο και κατάφερε στις αρχές του καλοκαιριού, όμως μιας και καθώς φαίνεται η πολιτική ηγεσία έχει επιλέξει το σύστημα «ακορντεόν» το οποίο εν τέλει δε φαίνεται να λύνει κάποιο πρόβλημα , αντιθέτως αυτές οι διακυμάνσεις επιφέρουν ψυχολογικά τραύματα στους επαγγελματίες των κλάδων που υφίστανται το συγκεκριμένο σύστημα, επέλεξε να τηρήσει μια στάση αναμονής. Δε θα είχε κανένα νόημα να λειτουργήσουν οι χώροι εκγύμνασης για λίγες μέρες και μετά να κλείσουν ξανά, διότι οι ασκούμενοι χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής που απ’ ό, τι φαίνεται δε θα προλάβαιναν να διανύσουν σε τόσο σύντομο διάστημα που επιτρέπεται η επαναλειτουργία κάποιων κλάδων. Έχουμε ενημερώσει αρμόδιους φορείς καθώς και υπουργεία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός και τις συνέπειες αυτού στη σωματική και ψυχική υγεία όχι μόνο των παιδιών αλλά και όλων των πολιτών, οι οποίες συνέπειες θα επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας σε μεγάλο βαθμό, καθώς η έλλειψη άσκησης ευθύνεται για την εμφάνιση και επιδείνωση σημαντικών μεταβολικών, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως ο κλάδος μας ήταν ίσως ο μοναδικός που για το πολύ μικρό διάστημα που διήρκησε η άρση της αναστολής του, εφάρμοσε τα μέτρα κατά γράμμα και ίσως με υπερβάλλοντα ζήλο. Πολλοί επαγγελματίες κατέφυγαν σε υπέρογκα έξοδα προκειμένου να προμηθευτούν εξοπλισμό απολύμανσης, διαχωριστικά μεταξύ των μηχανημάτων, λογισμικά προγράμματα για ραντεβού με αποτέλεσμα τη μείωση των πελατών, αναδιαμόρφωση του χώρου τους κλπ. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με τις μηδενικές αναφορές σε περιπτώσεις διασποράς του ιού σε γυμναστήριο ή άλλο χώρο εκγύμνασης. Σίγουρα λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις έστω υπό περιορισμούς, με ασφάλεια για τους πολίτες και την κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα
“Plastic Free Greece”: Το ταξίδι συνεχίζεται κι εμείς συμμετέχουμε στις εκστρατείες καθαρισμού
“Plastic Free Greece”: Το ταξίδι συνεχίζεται κι εμείς συμμετέχουμε στις εκστρατείες καθαρισμού
Αρχαίο θεραπευτικό μασάζ: Μια θαυμάσια, ολιστική, θεραπευτική τεχνική, ευεργετική για σώμα και νου
Αρχαίο θεραπευτικό μασάζ: Μια θαυμάσια, ολιστική, θεραπευτική τεχνική, ευεργετική για σώμα και νου
Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για άτομα με αναπηρία
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για άτομα με αναπηρία
Ψωρίαση και άσκηση: Μπορούν να συνδυαστούν;
Ψωρίαση και άσκηση: Μπορούν να συνδυαστούν;
Αυτό είναι το απόλυτο Summer Fitness Event για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι!
Αυτό είναι το απόλυτο Summer Fitness Event για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι!
Dancing with the Wind, Ασκήσεις Αυτοΐασης και Αποδοχής (18/5)
Dancing with the Wind, Ασκήσεις Αυτοΐασης και Αποδοχής (18/5)

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του