Σήμερα, Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή, την εορτή που ακολουθεί τα Θεοφάνια και είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που αξιώθηκε να βαπτίσει τον Χριστό στα νερά του Ιορδάνη. Ο Ιωάννης κατέχει μοναδική θέση στην εκκλησιαστική παράδοση, καθώς θεωρείται ο τελευταίος και σπουδαιότερος Προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και ταυτόχρονα ο πρώτος μάρτυρας της Καινής.
Στάθηκε στο μεταίχμιο δύο εποχών, ενώνοντας προφητικά την Παλαιά με τη Νέα Διαθήκη. Γεννήθηκε από τους ευσεβείς Ζαχαρία και Ελισάβετ και, σύμφωνα με τη Γραφή, από την κοιλία ακόμη έφερε τη χάρη του Θεού. Ο βίος του χαρακτηρίστηκε από απόλυτη άσκηση και απομάκρυνση από την κοσμική ζωή: έζησε στην έρημο, τρεφόμενος με ακρίδες και άγριο μέλι και φορώντας τρίχινο ένδυμα.
Το κήρυγμά του ήταν αυστηρό και αδιαπραγμάτευτο, με κεντρικό μήνυμα τη μετάνοια, την επιστροφή στον Θεό και την προετοιμασία για τον ερχομό του Μεσσία. Δεν δίστασε να ελέγξει την αδικία και την αμαρτία ακόμη και των ισχυρών, γεγονός που τελικά τον οδήγησε στο μαρτύριο.
Η κορυφαία στιγμή της ζωής του υπήρξε η Βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη, όπου έγινε μάρτυρας της φανέρωσης της Αγίας Τριάδας. Με βαθιά ταπείνωση ο ίδιος διακήρυξε πως δεν είναι άξιος ούτε να λύσει το λουρί των υποδημάτων Του («Οὐκ εἰμὶ ἄξιος λύσαι τὸν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων αὐτοῦ»), συνοψίζοντας το πνευματικό του ήθος στη φράση:
«Εκείνον πρέπει να αυξάνει, εγώ να ελαττώνομαι» («ἐκεῖνον δεῖ αὐξάνειν, ἐμὲ δὲ ἐλαττοῦσθαι»).
Για τον λόγο αυτό, η Εκκλησία τον τιμά περισσότερο από κάθε άλλον άγιο μετά την Παναγία, με πολλές εορτές αφιερωμένες στη ζωή, τη γέννηση και το μαρτύριό του.
Ο Άγιος Σεντ, Επίσκοπος Σκωτίας
Την ίδια ημέρα τιμάται και ο Άγιος Σεντ, επίσκοπος και ιεραπόστολος της Σκωτίας, ο οποίος εργάστηκε με αφοσίωση για τη διάδοση του Χριστιανισμού, αφήνοντας σημαντικό ποιμαντικό έργο σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες.
Η 7η Ιανουαρίου αποτελεί επίσης την Πρώτη Μεθέορτο των Θεοφανίων, συνεχίζοντας το πνευματικό φως και τη χάρη της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Αγίων Φώτων.
Σε ποιους ευχόμαστε σήμερα
Γιορτάζουν οι: Ιωάννης, Ιωάννα, Γιάννης, Γιάννα, Γιαννούλα, Πρόδρομος.
Διαβάστε επίσης:
Ανακαλείται απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων
Δύο τέλειες και εύκολες σούπες αποτοξίνωσης ιδανικές για μετά τις γιορτές





















Google News