Δίπλα στη Γυναίκα: Το καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής για καρκινοπαθείς στο Αρεταίειο

δίπλα-στη-γυναίκα-το-καινοτόμο-πρόγρα

Το καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα» παρουσίασε σήμερα η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου και ο Σύλλογος Φίλων της κλινικής.

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης, ο Καθηγητής Νίκος Βλάχος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου τόνισε ότι από τον Ιπποκράτη έως τις πιο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και προσεγγίσεις, υπογραμμίζεται η σημασία της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών και της θωράκισης της υγείας τους.

To Πρόγραμμα Υποστηρικτικής Ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα» υλοποιείται με στόχο να παρέχει μια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών ολιστικής αντίληψης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται διαρκώς και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ασθενών. «Σήμερα βλέπουμε την σπίθα που ελπίζουμε να απλωθεί και να γίνει ένα καινούργιο παράδειγμα για τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς και συγγενείς

Η κ. Πόπη Καλαϊτζή Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου τόνισε ότι ο Σύλλογος στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα με καρκίνο και σε συνεργασία με το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Κλινικής και εθελοντές, παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένη ολιστική υποστήριξη σε ασθενείς, που διαγιγνώσκονται στην κλινική με γυναικολογικό καρκίνο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς και συγγενείς, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «και τώρα τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;», να εντοπίσει και αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου, να ενθαρρύνει τη θεραπευτική άσκηση κ.λπ.

%ce%b4%ce%af%cf%80%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b10
Από αριστερά Θεόδωρος Καλαντώνης, Πρόεδρος doValue Greece Καθηγητής Νίκος Βλάχος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Πόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου Καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος του Αρεταιείου Νοσοκομείου Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Το ειδικά διαμορφωμένο Pampering Room (δωμάτιο υποστήριξης) στον χώρο της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, μπορεί να είναι -εκτός από χώρος ευεξίας- και μία «όαση» χαλάρωσης των ασθενών και των συγγενών τους. Εκεί, μπορούν να πραγματοποιηθούν επίσης ομάδες υποστήριξης ασθενών.

Ο χώρος εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Εκτελεστικού Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της doValue Greece, κ.κ. Θεόδωρου Καλαντώνη και Τάσου Πανούση, που υποστηρίζουν χορηγικά το Πρόγραμμα.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα συνεχάρη τόσο τον Σύλλογο Φίλων όσο και την Κλινική για την πρωτοβουλία και υπογράμμισε τη σημασία που έχει το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλα νοσοκομεία, καθώς ειδικά ο καρκίνος χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση.

Ο γυναικείος καρκίνος δεν είναι κάτι ανώνυμο. Έχει το όνομα της Ιωάννας, της Εύης της Ελένης, συγγενούς ή φίλης

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος χαιρέτισε την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λέγοντας χαρακτηριστικά «ο γυναικείος καρκίνος δεν είναι κάτι ανώνυμο. Έχει το όνομα της Ιωάννας, της Εύης της Ελένης, συγγενούς ή φίλης. Είναι δίπλα μας. Γι’ αυτό έχει εξαιρετική σημασία η δημιουργία αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος για να στηρίξει τη γυναίκα ασθενή στο πιο δύσκολο στάδιο μετά την εγχείρηση, εκεί που χρειάζεται συστηματική ψυχολογική και θεραπευτική υποστήριξη για να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Αρεταίειο, ένα δημόσιο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το οποίο προχώρησε στην καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία».

%ce%b4%ce%af%cf%80%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b12
Από κάτω αριστερά (Μεταξύ άλλων) Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ Μαρία Νικόλτσιου δημοσιογράφος Πόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου Θεόδωρος Καλαντώνης, Πρόεδρος doValue Greece Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος doValue Greece Κατερίνα Μονογυιού Βουλευτής Κυκλάδων Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Νίκος Βλάχος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Ράνια Νικολοπούλου Μαία Τομεάρχης της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Μαρίνα Καλαϊτζή, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου

O Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος με μήνυμά του ευχαρίστησε διοργανωτές υπογραμμίζοντας ότι η Β’ Γυναικολογική και Μαιευτική Κλινική του Αρεταιείου Νοσοκομείου σχεδιάζει και υλοποιεί πολλές πρωτοποριακές δράσεις, παράλληλα με το πλούσιο ερευνητικό έργο και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει. Δράσεις όπως το πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής «συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και παράλληλα διατηρούν την παράδοση της Ιατρική Σχολής στην εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής χαιρέτισε την προσπάθεια η οποία, όπως σημείωσε, «αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεργασίας του δημοσίου τομέα, του ακαδημαϊκού χώρου, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα».

Ο Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην ανακούφιση της ψυχικής υγείας των ασθενών με καρκίνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Η ολιστική προσέγγιση της θεραπείας του καρκίνου είναι θεμελιώδους σημασίας». Συνεχάρη επίσης την πρόεδρο του Συλλόγου Πόπη Καλαϊτζή για το πάθος της να βρίσκεται με ουσία και αποτέλεσμα «δίπλα στη γυναίκα».

%ce%b4%ce%af%cf%80%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b14

Ο Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος του Αρεταιείου Νοσοκομείου τόνισε «είμαι ιδιαίτερα περήφανος που αυτή η πρωτοβουλία υλοποιείται σήμερα. Δημιουργήθηκε ένας σημαντικός πυρήνας γύρω από τον οποίο θα συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες υποστηρικτικής ιατρικής. Μια πρωτοβουλία από την οποία δεν θα ωφεληθούν μόνον οι ασθενείς και οι συγγενείς τους αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί».

Οι γυναίκες ασθενείς θα βρουν εκεί την ολιστική στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τη δοκιμασία που αντιμετωπίζουν

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της doValue Greece, o Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας κ. Τάσος Πανούσης επεσήμανε ότι «η Υγεία έχει κεντρική θέση στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της doValue Greece. Επιλέγουμε εστιασμένες πρωτοβουλίες με άμεσο πρακτικό αντίκρισμα και συνεργαζόμαστε με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς κύρους στο πλαίσιο αυτό. Με μεγάλη χαρά παραδώσαμε τoν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (pampering room) υποστηρικτικής ιατρικής στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Πιστεύουμε πως οι γυναίκες ασθενείς θα βρουν εκεί την ολιστική στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τη δοκιμασία που αντιμετωπίζουν. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τη λειτουργία αλλά κει την εξέλιξη του ίδιου του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία πάντοτε με το Σύλλογο Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου».

%ce%b4%ce%af%cf%80%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b16

Την ευθύνη του επιστημονικού σχεδιασμού του προγράμματος έχει η κ. Πόπη Καλαϊτζή, η οποία έχει εξειδικευτεί στην Αποκατάσταση του Καρκίνου, με την πολύτιμη συνεργασία εξαιρετικών επιστημόνων της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νίκου Βλάχου. Τα πρωτόκολλα Θεραπευτικής Άσκησης εφαρμόζονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης (υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Αναστάσιος Φιλίππου). Στην αρχική ομάδα υλοποίησης στη Β’ Μ/Γ Κλινική συμμετέχουν: κ. Αναστασία Μπαγιάστα, Ιατρός Ειδ/νη Μαιευτικής & Γυναικολογίας, κ. Ράνια Νικολοπούλου, Μαία Τομεάρχης, κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής Αρεταίειου Νοσοκομείου, κ. Ελισσάβετ Μανιατέλλη, Μαία Προϊσταμένη Γυναικολογικού-Ογκολογικού.

Η κ. Καλαϊτζή, κλείνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, τη doValue Greece για την αμέριστη στήριξη στην υλοποίηση του προγράμματος, τους εθελοντές, τα μέλη του Συλλόγου για την ενεργή τους συμμετοχή, καθώς και τον αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρκουτά ο οποίος σχεδίασε και επέβλεψε εθελοντικά τη διαμόρφωση του Pampering Room.

Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Νικόλτσιου.

Περισσότερα για την εξέλιξη του προγράμματος Δίπλα στη Γυναίκα και τις δράσεις του Συλλόγου Φίλων της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα diplastigynaika.gr

Διαβάστε επίσης

Στο Αρεταίειο το πρώτο Pampering Room για γυναίκες με καρκίνο στην Ελλάδα

Σταμάτα να πίνεις αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη τώρα (και όχι για να μην παχύνεις)

5 θρεπτικά σνακ ιδανικά για το καλοκαίρι – Δεν παθαίνουν τίποτα με τις υψηλές θερμοκρασίες

Σχετικά Άρθρα
Τζηράχηδες, οι αφανείς ήρωες του αγώνα - Γιάτρευαν τα τραύματα με αβγά, ρακί, κρασί και μούχλα
Τζηράχηδες, οι αφανείς ήρωες του αγώνα – Γιάτρευαν τα τραύματα με αβγά, ρακί, κρασί και μούχλα
«Δεν είναι πόλεμος των φύλων αλλά μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
«Δεν είναι πόλεμος των φύλων αλλά μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδάει Φουρέιρα και αποθεώνεται - Δείτε την επική στιγμή
Ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδάει Φουρέιρα και αποθεώνεται – Δείτε την επική στιγμή
Πώς να καταστρέψεις ένα τραγούδι με ιστορία μέσα σε λίγα λεπτά: Η δικαιολογημένη αντίδραση της Θεοδωρίδου για τη viral διαφήμιση
Πώς να καταστρέψεις ένα τραγούδι με ιστορία μέσα σε λίγα λεπτά: Η δικαιολογημένη αντίδραση της Θεοδωρίδου για τη viral διαφήμιση
Δωρεάν διαιτολόγοι και φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας από τον Ιούνιο
Δωρεάν διαιτολόγοι και φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας από τον Ιούνιο
Αυτοί είναι οι πέντε κανόνες ευτυχίας που η Μαντόνα επιβάλλει να ακολουθούν τα παιδιά της
Αυτοί είναι οι πέντε κανόνες ευτυχίας που η Μαντόνα επιβάλλει να ακολουθούν τα παιδιά της

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του