Γκρανόλα: Μάθε τα πάντα για αυτό το θρεπτικό τρόφιμο – 4 super ιδέες για το πρωινό σου!

γκρανόλα-μάθε-τα-πάντα-για-αυτό-το-θρεπ

Γκρανόλα… Σίγουρα έχεις δει πολλές φορές τη συγκεκριμένη λέξη, σε κάποια συσκευασία, σε κάποιο κατάλογο ή σε κάποια συνταγή. Και δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Συγκεκριμένα, από το πρωινό…

Το ξυπνητήρι σου χτύπησε, έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι και είναι ώρα για το πρωινό σου! Γνωρίζεις πολύ καλά, άλλωστε, ότι το πρωινό είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις τη μέρα σου, ενώ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων!

Μήπως, όμως, υπάρχουν μέρες που έχεις στερέψει από ιδέες και θα ήθελες να φας κάτι διαφορετικό; Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις ένα θρεπτικό τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, που μπορείς να απολαύσεις, κάνοντας διαφορετικούς συνδυασμούς; Ο λόγος, φυσικά, για τη γκρανόλα και αν δεν την έχεις δοκιμάσει, ήρθε η ώρα να το κάνεις!

Η Ιωάννα Κεχριμπάρη στο mednutrition.gr μάς έχει όλες τις λεπτομέρειες για τη γκρανόλα καθώς και νόστιμες ιδέες για να την εντάξουμε στη διατροφή μας!

Τι είναι η Γκρανόλα;

Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, στο οποίο, συνήθως, περιέχονται ξηροί καρποί, σπόροι, ρύζι, ενώ μπορεί να περιέχει αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, όπως είναι η κανέλα. Για δέσουν τα υλικά μεταξύ τους προστίθεται κάποιο φυτικό έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο σπορέλαιο και γλυκαντικές ύλες, όπως μέλι, μελάσα, σιρόπι αγαύης κ.α. Συνήθως, αφού αναμειχθούν τα υλικά ψήνεται στον φούρνο για να γίνει τραγανή, για να απελευθερώσουν οι ξηροί καρποί τα αρώματά τους και για να αναμειχθούν ομοιόμορφα οι γεύσεις.

Ποια είναι η θρεπτική της αξία της Granola;

Η γκρανόλα αποτελεί μία καλή πηγή φυτικών ινών, ακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών συστατικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αποτελεί ένα θερμιδικά πυκνό τρόφιμο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεις. Επίσης, ανάλογα με τα συστατικά της μεταβάλλεται η θρεπτική της αξία και μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στο περιεχόμενό της σε σάκχαρα και λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο, χρειάζεται προσοχή στο ποια γκρανόλα θα επιλέξεις.

Γκρανόλα... Σίγουρα έχεις δει πολλές φορές τη συγκεκριμένη λέξη, σε κάποια συσκευασία, σε κάποιο κατάλογο ή σε κάποια συνταγή. Και δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι

Ποια γκρανόλα να επιλέξεις;

Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι στην κουζίνα, μπορείς, αρχικά, να φτιάξεις τη δική σου γκρανόλα, αναμειγνύοντας βρώμη με τα υλικά της αρεσκείας σου. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να πετύχεις ένα γευστικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα να καθορίσεις εσύ τη θρεπτική της αξία και να κρατήσεις το περιεχόμενό της σε λιπαρά και σάκχαρα σε χαμηλά επίπεδα.

Αν, ωστόσο, δεν προλαβαίνεις μπορείς να βρεις στο εμπόριο εξίσου ποιοτικά δημητριακά τύπου γκρανόλα και να διαλέξεις τη γεύση που σου ταιριάζει καλύτερα, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων. Επίλεξε, δημητριακά τύπου γκρανόλα με βρώμη ολικής άλεσης σε υψηλό ποσοστό (>60 55%), με χαμηλότερα λιπαρά (ολικά και κορεσμένα), ενώ δώσε προσοχή και στην ποσότητα των σακχάρων. Απέφυγε τη γκρανόλα που πωλείται χύμα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει πολύ και η θερμιδική της αξία.

Πως να την εντάξεις στη διατροφή σου;

Μπορεί να καταναλωθεί είτε σκέτη, είτε ως μέρος ενός πλήρους γεύματος, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον κάποια πηγή πρωτεΐνης και κάποιο φρέσκο τρόφιμο. Ιδού κάποια παραδείγματα γευμάτων με βάση τη γκρανόλα (σπιτική ή εμπορίου).

Παραδείγματα

  • Γκρανόλα με γιαούρτι και φρέσκο φρούτο εποχής
  • Γκρανόλα με γάλα και αποξηραμένα φρούτα.
  • Φρέσκο φρούτο εποχής, βούτυρο 100% ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) και γκρανόλα.
  • Ψωμί ολικής άλεσης, τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, γκρανόλα και αποξηραμένα φρούτα

Έτσι, αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να κάνεις πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς, με βάση τη γκρανόλα. Θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει θα ενισχύσουν τον κορεσμό και θα κρατήσουν το αίσθημα της πείνας σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερη ώρα. Αν προσπαθείς να ελέγξεις το βάρος σου, να θυμάσαι να δίνεις προσοχή στη μερίδα που καταναλώνεις και στη διατροφική ετικέτα, ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Εσύ, με ποιους συνδυασμούς θα απολαύσεις τη γκρανόλα στο πρωινό σου;

Διαβάστε επίσης

Κολοκύθα: Πώς να διαλέξεις την “καλή”, πώς θα την καθαρίσεις και μια νόστιμη συνταγή

Αυγά: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης

Με αυτά τα διατροφικά tips θα αποκτήσεις ισχυρό ανοσοποιητικό

Σχετικά Άρθρα
Αν θες να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά, άρχισε να προσθέτεις αυτό το υλικό στην διατροφή σου!
Αν θες να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά, άρχισε να προσθέτεις αυτό το υλικό στην διατροφή σου!
ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: Παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη
ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: Παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη
Κολοκύθα: Πώς να διαλέξεις την "καλή", πώς θα την καθαρίσεις και μια νόστιμη συνταγή
Κολοκύθα: Πώς να διαλέξεις την “καλή”, πώς θα την καθαρίσεις και μια νόστιμη συνταγή
Αυγά: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης
Αυγά: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης
Με αυτά τα διατροφικά tips θα αποκτήσεις ισχυρό ανοσοποιητικό
Με αυτά τα διατροφικά tips θα αποκτήσεις ισχυρό ανοσοποιητικό
Λούπινο: Το «κρέας του φτωχού» που μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια και έχει υψηλή διατροφική αξία
Λούπινο: Το «κρέας του φτωχού» που μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια και έχει υψηλή διατροφική αξία

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του