Χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξετε τα πιο φρέσκα οστρακοειδή και σαρακοστιανά για την Καθαρά Δευτέρα

χρήσιμες-συμβουλές-για-να-διαλέξετε-τ

H Καθαρά Δευτέρα έχει συνδεθεί ως μέρα με τη νηστεία, αφού είναι η πρώτη της Μεγάλης Σαρακοστής, μέχρι το Πάσχα. Και παραδοσιακά καταναλώνουμε θαλασσινά και άλλες νηστίσιμες τροφές, όπως χαλβά και ταραμά.

Ωστόσο, επειδή είναι τα σαρακοστιανά εδέσματα, κατά κύριο λόγο, είναι ευαλλοίωτα προϊόντα, ο ΕΦΕΤ παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωσή τους. Δείτε παρακάτω:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά τα συναντάμε είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Στα νωπά προσέχουμε:

Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση, δεδομένου ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα.

%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%840

Υπάρχει μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα: στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Tα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος

Τα αποψυγμένα αλιεύματα κατά την πώλησή τους, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εμφανή ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%842

Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να αναδίδει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Τα νωπά πρέπει :

Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%844

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%846

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Άλλα δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα είναι ο χαλβάς (ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα), το τουρσί και ο ταραμάς.

Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Διαβάστε επίσης

Διατροφή κατά της ψωρίασης: Τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε

Έχετε τενοντίτιδα; Έτσι, θα την αντιμετωπίσετε με τη διατροφή

Θέλεις να χάσεις βάρος; Ακολούθησε τα παρακάτω διατροφικά tips και θα έχεις μόνιμα αποτελέσματα

Σχετικά Άρθρα
Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Τα 5 μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής
Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Τα 5 μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής
Συμπλήρωμα διατροφής με ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης
Συμπλήρωμα διατροφής με ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία - Εσύ τις καταναλώνεις;
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία – Εσύ τις καταναλώνεις;
%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%bf%cf%85%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%85%ce%b3%ce%b90
Για ποιο λόγο το ουίσκι είναι το πιο υγιεινό από όλα τα ποτά;
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του