Η Μαριλένα Καβάζη στο Infowoman: «Οι αρουραίοι είναι όλα αυτά μέσα μας που δεν μας αρέσουν»

Το «Κυνήγι Αρουραίων», του αυστριακού συγγραφέα Peter Turini, το θεατρικό έργο- σκάνδαλο που τα τελευταία 50 χρόνια έχει παιχτεί σε αμέτρητα θέατρα παγκοσμίως, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Υπό την σκηνοθετική προσέγγιση του επίσης αυστριακού σκηνοθέτη Martin Scharnhorst και με πρωταγωνιστές τους Μαριλένα Καβάζη και Φώτη Λαζάρου «έρχεται» στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη τον Μάιο.

«Αυτός» και  «Αυτή», δύο αρχετυπικοί μα ταυτόχρονα σύγχρονοι και ανθρώπινοι χαρακτήρες, χωρίς όνομα αλλά με σκόπιμα κλισέ, έχουν βγει το πρώτο τους ραντεβού. Μιλούν για τη φύση και το ένστικτο του ανθρώπου, τον καταναλωτισμό και την ανάγκη τους για φυσική επαφή, σκοτώνοντας πού και πού αρουραίους. Στην προσπάθειά τους για ουσιαστική σύνδεση και εγγύτητα, απογυμνώνουν βίαια και αποφασιστικά τους εαυτούς τους από κάθε τι ξένο, ως την απόλυτη απελευθέρωση, ως τον τελευταίο πυροβολισμό…

Με αφορμή την παράσταση η πρωταγωνίστρια Μαριλένα Καβάζη μάς βάζει στο κλίμα του έργου μιλά για τον ρόλο της, αλλά και το «κυνήγι των αρουραίων» στην πραγματική ζωή.

Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Κυνήγι αρουραίων», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας.

Η γυναίκα που υποδύομαι φαινομενικά είναι μια τυπική, καθημερινή κοπέλα, μια λογίστρια, που την ενδιαφέρει αρκετά η εξωτερική της εμφάνιση και έτσι κρατά τον εαυτό της κάπως φυλακισμένο στην εικόνα της. Ολόκληρο το έργο είναι το πρώτο της ραντεβού με έναν επίσης τυπικό, καθημερινό άντρα, που δουλεύει σε συνεργείο και λατρεύει το αμάξι του. Αυτός ωστόσο θέλει να την γνωρίσει πραγματικά και πατώντας διάφορα κουμπιά της την παρασύρει σε ένα αστείο, τρυφερό αλλά και άγριο χορό απελευθέρωσης από οτιδήποτε ψεύτικο και περιττό. Όταν ωστόσο καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτό το σημείο απελευθέρωσης, να τολμήσουν αυτό το «ξεγύμνωμα», γίνεται μια μεγάλη ανατροπή..

Γιατί «Κυνήγι Αρουραίων»; Υπάρχει συμβολισμός πίσω από τον τίτλο;

Στο μέρος που την πάει αυτός ο άντρας για το πρώτο τους ραντεβού, πρόκειται για έναν εγκαταλελειμμένο εργοστασιακό χώρο, υπάρχουν αρουραίοι τους οποίους και σκοτώνει. Είναι ας πούμε το “χόμπι” του μάτσο αυτού άντρα.  Σε συμβολικό επίπεδο, και χωρίς να αποκαλύψω πολλά για την ανατροπή του έργου, οι αρουραίοι είναι και όλα αυτά μέσα μας που δεν μας αρέσουν, που θέλουμε να σκοτώσουμε γιατί δεν μπορούμε να αγαπήσουμε..

%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b90

Όπως διαβάζουμε στη σύνοψη του έργου, οι δύο ήρωες μιλούν για τη φύση και το ένστικτο του ανθρώπου, τον καταναλωτισμό και την ανάγκη τους για φυσική επαφή. Πόσο έχει χαθεί αυτή η φυσική επαφή στην εποχή των φίλτρων και των social media;

Κατά πολύ… Όλα έχουν γίνει πολύ «προβλέψιμα»: μια εφαρμογή στο κινητό μας υποδεικνύει ποια θα είναι η επόμενη σειρά που θα παρακολουθήσουμε, μια άλλη τι να παραγγείλουμε και μια τρίτη με ποιον να βγούμε ραντεβού. Έχει χαθεί το ρίσκο, ο αυθορμητισμός, η διαπραγμάτευση, η σύγκρουση που ενέχει η φυσική επαφή. Από την άλλη, μέσα από τα τόσα φίλτρα και την προσεκτικά φιλοτεχνημένη εικόνα του εαυτού τους και της σχέσης τους που οι άνθρωποι προβάλουν στα social media οι περισσότεροι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη μοναξιά: αφού όλοι οι άλλοι φαίνονται τόσο χαρούμενοι, τόσο πετυχημένοι, εγώ σίγουρα κάνω κάτι πολύ λάθος για να μην είμαι…

Γιατί φοβόμαστε τη φυσική επαφή;

Επειδή ακριβώς ενέχει αυτό το ρίσκο, την σύγκρουση, τον φόβο της απόρριψης. Επειδή ο άλλος, αν τον αφήσεις να έρθει κοντά σου, θα γίνει καθρέφτης σου και θα σου φανερώσει με τρόπο αμείλικτο όλες σου τις ανασφάλειες, τις πληγές και τις φοβίες. Θέλει πολύ τόλμη να αφήσεις κάποιον ή κάποια να σε δει πραγματικά.

Το ντεμπούτο του θεατρικού έργου στη Βιέννη το 1971 εξελίχθηκε σε σκάνδαλο, ωστόσο δεν του στέρησε μία μεγαλειώδη πορεία παγκοσμίως. Γιατί δεν είχε παιχτεί έως τώρα στη χώρα μας;

Για να είμαι ειλικρινής, απορώ και εγώ. Αστειευόμενη σκέφτομαι, ότι συνέβη για να το ανεβάσουμε πρώτοι εμείς…  Πάντως, νιώθω πολύ τυχερή που έχω το προνόμιο να παίξω στο πρώτο του ελληνικό ανέβασμα.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Martin Scharnhorst;

Ο Μάρτιν είναι σταθερός μου συνεργάτης και φίλος από το 2015. Έχουμε δουλέψει πολλές φορές μαζί σε γερμανόφωνες παραστάσεις (είμαι και εγώ γερμανόφωνη) και τα τελευταία δύο χρόνια και σε ελληνικές παραγωγές. Είναι ένας άνθρωπος που μετράει σχεδόν σαράντα χρόνια στο θέατρο, έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης σε μεγάλα κρατικά θέατρα στην Γερμανία και στην Αυστρία, και σέβεται πάρα πολύ αυτή την τέχνη. Οπότε νιώθω μεγάλη ασφάλεια και μεγάλη ευγνωμοσύνη κάθε φορά που δουλεύω μαζί του.

Μεταξύ θεάτρου, σινεμά και τηλεόρασης, ποιο από τα τρία σας εκφράζει περισσότερο;

Έχει διαφορετική τεχνική το καθένα, άλλη προετοιμασία, άλλες δυσκολίες και διαφορετική ανταμοιβή. Οπότε δεν μπορώ να επιλέξω. Αυτό που συνήθως λέω είναι πως προσωπικά στο θέατρο μαθαίνω αυτή την τέχνη που λέγεται ηθοποιία και στο σινεμά ή στην τηλεόραση περνάω πολύ καλά!

%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b92

Διαβάζουμε, ότι έχετε ασχοληθεί και με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία. Ποιο ήταν το κίνητρό σας για αυτό;

Κάποια στιγμή θέλησα να δω πιο πολύ το μέσα μου, να βρω κάποιες απαντήσεις. Και μέσα από συναδέλφους ηθοποιούς ήρθα σε επαφή με μια μέθοδο σωματικής ψυχοθεραπείας που με γοήτευσε. Είμαι πολύ εγκεφαλική σαν άτομο, σε βαθμό που κρύβομαι πίσω από την λογική μου. Ε, και αυτή η μέθοδος δεν σε αφήνει να κρυφτείς. Φεύγει πολύ γρήγορα από το μυαλό και πάει πιο βαθιά, πάει κατευθείαν στο σώμα και εκεί που βρίσκονται τα βαθύτερα συναισθήματα μας.

Θα αλλάζατε κάτι στην έως τώρα πορεία σας, αν είχατε τη δυνατότητα;

Ναι θα έλεγα στον νεότερο εαυτό μου να μην φοβάται τόσο την αποτυχία, γιατί στ’ αλήθεια ποιος νοιάστηκε; Να τολμάει πιο πολύ, να διασκεδάζει πιο πολύ και (κυρίως) πως δεν χρειάζεται να είναι πάντα τέλεια.

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Για την ώρα σκέφτομαι μόνο την παράσταση, να ανέβει με το καλό και να παίξω σε κάθε παράσταση, μέχρι και την τελευταία, με την καρδιά μου! Για του χρόνου υπάρχουν κάποια θεατρικά σχέδια και μια πιθανή συμμετοχή σε σήριαλ αλλά δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο ακόμα.

Πληροφορίες παράστασης

%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-infowoman-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%af%ce%bf%ce%b94

«Κυνήγι Αρουραίων»

Παραστάσεις: Από Πέμπτη 9 Μαΐου στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 11472)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00, για 16 παραστάσεις.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 17 ευρώ

Φοιτητικό/ Μειωμένο: 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: 

Στο more.com   και στο ταμείο του θεάτρου (τηλ.: 210 6453330)

Η παράσταση «Κυνήγι Αρουραίων» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά Άρθρα
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και της μόδας δεν είναι πια εδώ
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και icon των 60’s δεν είναι πια εδώ
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες - μαθήματα ζωής
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες – μαθήματα ζωής
Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Έγραψε ιστορία η Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού και τι την περιμένει
Γράφει ιστορία η Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό των 10 γυναικοκτονιών την ημέρα
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του